Hungry girl's diary

Introducing easy and healthy everyday Japanese home cooking.
蓮根クラス lotus root class
蓮根って形も面白いけどお料理の方法で歯ごたえ、味、食感が全然違う食べ物になる、とってもユニークな食材です。今日は大学生のお嬢さん方に伝授。
Lotus root is such a versatile vegetable. Depending on how you cook it, it can be crunchy, chewy or starchy, like potato. Really unique and fun to play around and the taste, oh yeah, the taste....don't let that holes fool you...it's amazingly delicious. Today, I had some young ladies for a home style cooking class. They are about to be initiated to lotus root's mystery....
c0193723_910444.jpg

蓮根餅。すった蓮根とみじん切りした蓮根を合わせ歯ごたえのある蓮根餅にしました。それから薄くスライスした蓮根をさっと湯がいて寿司酢につけて簡単酢の物も作りました。それぞれ違った歯ごたえでちょっとした話題作りにもなるのでおもてなし料理にぴったりです。
Lotus root mochi(sticky patty ) Grate some lotus root and also add some minced lotus root to add crunch to the mochi. Chewy and crunchy at a same time! We also made vinegar marinated lotus root which has crispy, crunchy texture. Both are really delicious and fun dishes and the perfect conversation starter, so great for parties.
c0193723_9185515.jpg

ビーフ葱巻き
rolled beef with scallion
c0193723_1045173.jpg

海老とアスパラの酢みそ和え
shrimp and asparagus with miso vinaigrette
c0193723_106641.jpg

ふろふき大根の赤みそ田楽
simmered daikon with sweet red miso sauce
c0193723_107373.jpg

蛤のおすまし。しっかり昆布と鰹で出しをとっています。簡単なもの程手抜きをしないでちゃんと作ると、とびきり美味しいものが出来ます。
Clear soup with little neck clam. We made the base "dashi"(stock) from the scratch. Soak some konbu kelp and add bonito flakes at the end. Simple dish like this makes huge difference when made with care and tons of luv!
c0193723_10134521.jpg

そして焼き鮭
And grilled cured salmon.
c0193723_1017421.jpg

さて、数日後、生徒さんの一人からこの写真が送られて来ました。お母様に作ってあげたそうです。とても感心したのは彼女は韓国人なので日本の味噌の代わりに韓国味噌を代用したことです。こういうの、一番嬉しい。結局家庭料理というのはレシピ通りでなくて、家に有るものを上手に使ってそれぞれの味を作ってゆくものだと思うのです。日本の酢みそ和えが韓国の家庭で生まれ変わっていくのは凄い! 
My student from this class sent me this picture. She made it for her mom and the great thing about it is she substituted Korean miso for shrimp and asparagus dish. This is exactly what I want my clients to take home from my class. The beauty of home style cooking is arranging a recipe to meet each family's taste and style. She took my recipe and recreate her Korean version...Awesome! This really made me a happy bitch in kitchen!
[PR]
by hungry-witch | 2011-02-15 10:28 | cooking class
<< お残り弁当 left over... 恵方巻き soy bean t... >>


by hungry-witch
プロフィールを見る
画像一覧
S M T W T F S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
カテゴリ
以前の記事
最新のトラックバック
DIET MENU ..
from わWa NYC Japane..
ライフログ
その他のジャンル
最新の記事
Il Tesoro
at 2013-02-25 13:36
Albella
at 2012-04-23 03:26
ふぐ! blow fish ..
at 2011-11-19 01:15
たこ焼き  octopus..
at 2011-11-18 13:20
全力投球 best cate..
at 2011-11-14 13:59
たまにはね。。。 Once ..
at 2011-11-14 10:19
Il Punto
at 2011-11-10 23:17
ハローウィーン  Hallo..
at 2011-10-31 10:34
porgy&flounder..
at 2011-10-18 10:49
Kid's class ne..
at 2011-09-22 12:17
50 people cate..
at 2011-09-22 09:30
日本からの食べ物は汚染されて..
at 2011-06-14 03:27
Picholine @ Li..
at 2011-06-11 10:20
子供教室お披露目パーティー ..
at 2011-06-07 15:31
買っちゃった! my dar..
at 2011-06-05 10:39
オクラのたたき  chopp..
at 2011-06-02 12:54
弁当 SOS Bento..
at 2011-05-27 05:49
子供教室 kid's coo..
at 2011-05-25 13:09
鳥骨ラーメン chicken..
at 2011-05-24 09:42
被爆者のイベント Atomi..
at 2011-05-23 10:55
ファン
記事ランキング
ブログジャンル
画像一覧