Hungry girl's diary

Introducing easy and healthy everyday Japanese home cooking.
お料理教室春メニュー、ひらめ茶漬け。
イースターサンデーとはいえど、お料理教室はりきってやりました。当初は鰆の塩焼きをメニューに入れていたのだが、昨日4件の魚屋さんを探しまわったが新鮮なのが手に入らなかった。がっくり肩を落としていたら、顔なじみのオーナーが、『ヒラメの良いのがあるけどよ〜』と言った。もらった!と何を作るか考える前に購入。帰り道、色々考えたあげく、お料理教室のテーマが『ダシ』であるので、温かご飯にヒラメのお刺身をゴマだれに漬けたものをのせ、熱々のダシを注ぐ、鯛茶漬けを真似した、『ヒラメ茶漬け』を作る事に決めた。家に帰って早速5枚下ろしにし、4本のお刺身用の策をとり、骨はオープンでこんがり焼いて、ダシをとる下準備をした。さて、これが今日のメニューです。

*ダシ作り
*菜の花と揚げのお味噌汁
*筍の紫蘇入り西京味噌和え
*アスパラのお浸し
*ヒラメの漬け茶漬け
*豆腐のパンナコッタとイチゴにマリネ

ダシの取り方をきっちり基本からやって、そのいろいろな使い方を知ってもらうため、パンナコッタ以外は全部だしを使用。お茶漬け用のだしは、鰹と昆布でとったダシを沸騰し、酒をいれてから昨日焼いておいたヒラメの骨を入れました。ヒラメは薄く切って、炒ったごまをすり鉢ですり、お醤油、酒、味醂で作ったタレに10分程漬けておきます。ほかほかご飯の上に漬けておいたヒラメ、葱、山葵をのせ、ダシをかけ、しあげは揉み海苔をちらします。これは文句無しに美味しいです。鰆が手に入らなくて良かった!

Spring Menu:

*dashi making
*miso soup with broccolirabe and fried tofu skin
*asparagus ohitashi
*bamboo shoot with shiso and white miso sauce
*flounder rice soup
*tofu panacotta with strawberries

On Easter Sunday, enthusiastic food lovers gathered to learn the basic dashi making. Dashi is the so important, some chef call it "the life of all the dishes". They always start the preparation by making dashi since it's used in most of Japanese traditional dishes. All the dishes from today's menu except for the pannacotta uses dashi to let clients learn how to use that golden goodness. Originally, I was going to make grilled spanish mackerel instead of the flounder rice soup, but didn't get lucky with the mackerel even after searching in 4 fish markets. However, I found this beautiful and super fresh flounder that was good enough to eat as sashimi, so quick change of plan. When you're dealing with fish, you have to be flexible since the market situation changes everyday. At home, I filleted the flounder into 4 pieces and then grilled the bone to make a stock. Nothing to waste baby! After slicing the flounder into thin sashimi slices, we marinated them about 10 minutes in roasted and grounded sesame, soy sauce, mirin and sake. Then put them on top of piping hot rice, sprinkle with chopped scallions and put a small amount of wasabi. Then, pour that broth made from dashi and flounder bone, scatter some hand ripped nori seaweed, and you have a heavenly, delicious flounder rice soup. Seriously, it's to die for! Thank god I couldn't get any mackerel!
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by hungry-witch | 2011-04-25 09:08 | cooking class
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