Hungry girl's diary

Introducing easy and healthy everyday Japanese home cooking.
カテゴリ:snack( 19 )
究極のゆで卵 an ultimate boiled egg
ゆで卵は美味しい、はずである。しかし、以外にも外で食べると、丁度良い湯で加減のゆで卵になかなか巡り会わない。そして、ゆで卵の正しい作り方を知らない人も結構多いのである。柔らかすぎず、固すぎず、黄身の外側は固まっていて中心がちょっと緩いくらいが個人的に好きなのですが、まあ、人それぞれの茹で加減というのはあるでしょう。さて、私好みの固さにするには、お鍋に生卵をいれ、ひたひたにかぶるくらいの冷水を入れます。火にかけて沸騰したらすぐに火を消し4〜5分蒸らし、直ちに冷水で冷やします。それだけ。今は大好物のゆで卵、子供の時は実は食べられなかった。黄身がどうも駄目だったのだ。だが『お残しは許しませんで〜!』的な家庭だったので、ばれない様に黄身だけそっと膝の上に置きナプキンで隠し、食事が終わってから隙を見て飼っていた犬にあげるのだが、そこは子供。時々膝の上の黄身の存在を忘れてしまう。ごちそうさま!と立った拍子に黄身がコロコロと床に転げ落ちて、顔面蒼白シーンが結構あった。今でも白身の方が好きだが、何時からだろう、黄身も普通に食べている。日本に帰ると真っ先にコンビニやキオスクに売っている、あの塩味付きゆで卵をちょっと照れながら買ってしまう。おいしんだな〜。 コレステロールが高いイメージで卵を敵視する傾向にあるけれど、良質のタンパク質やビタミンが充実している食べ物でもあるので、たまには楽しみたい。それにね、どんなに忙しい時でも卵の殻を剥く時、みんな真剣な顔で丁寧になるから観察する側からしても結構面白い。卵に関しては特に品質の良いものを選びましょう。大量生産された物と手間ひまかけて作られた卵との味の差は驚く程大きいです。

Perfectly boiled egg....how can you say NO to this? Look, yes, it's plain, ordinary, maybe not too exciting, but when is the last time you had one? I am not talking about those cold, dry , tasteless ones in salad bar. Surprisingly, it is so rare to encounter with a perfectly boiled egg outside. On top of that, people don't know how to boil and egg! I can't tell you how heavenly and comforting it is to bite into that plump and soft egg white with yolk solid outside, but gooey inside. To make one, you have to start with COLD water. Put raw eggs in a pot and cover it with cold water. Bring it to boil and turn off heat. Let it stand for 4~5 minutes and immediately cool the eggs with cold water. You know, there's something about boiled eggs. It's not only delicious and nutritious, it has some nostalgic element, too. No matter how busy we are, we take time and care when it comes to peeling the shell. It's quite entertaining to see everyone 's serious face when peeling and modest smile upon their tasks are accomplished, regardless of their age and gender. Just one tip, when choosing the egg, please buy the "expensive" ones. Yap, hate to say it, but quality makes such a big difference when it comes to simples things such as eggs. Eggs get such a bad rap due to their cholesterol, but they're packed with protein and vitamins, too. Unless you have serious cholesterol problem, why not get the most out of this gift from heaven once in a while?
[PR]
by hungry-witch | 2011-04-21 11:34 | snack
フォーク一本でできるバナナブレッド Just 1 fork needed banana bread
c0193723_2202146.jpg

日曜日だというのに朝から大雨。なんだかどんより気分も落ち込む。こういう時お菓子を焼くと家中が良い香りに満ちて幸せモードになるのです。でも休みの日にいちいち計ったりするのはめんどくさい。そう言う時はこれ、バナナブレッド。幸いちょっと熟れすぎたバナナもあるし。フォーク一本で全て出来ちゃうんです。あとはオーブンで焼くだけ。香ばしくて甘い匂いが部屋中いっぱいです。
This Sunday was such a miserable day with non-stop rain. Day like this calls for some sweets baking. It fills the apartment with sweet aroma and shuts out all the grey vibe from outside. BUT, it's Sunday, I don't want to be bothered by measuring things....hello?! I'm "off" today. So, this banana bread is the perfect cake for that. It's easy, quick and all you need as an equipment is a big, sturdy dinner fork. In no time, my apartment smells like heaven on earth!

Ingredients:

3~4 very ripe banana
1 1/2 cup of flour
1 cup of sugar
6 table spoon of room temperature butter
1 teaspoon of vanilla
1 teaspoon of baking soda
pinch of salt
1 egg
1/2 cup of raisin, walnuts or/and other dried fruits or nuts of your choice

Direction:
1. mash the bananas with back of the fork. Can be lumpy!
2. mix in sugar, egg, butter, vanilla and salt
3. mix in baking soda and flour. Add any dried fruit, nuts, etc.
4. bake about 45 minutes in 350 oven.
[PR]
by hungry-witch | 2011-03-07 22:16 | snack
オイスターじゃなくて。。。 not really with oyster..
よく、ショットグラスに牡蠣とウォッカ、タバスコ、レモン汁なんかを入れた、オイスターショットたるものをバーで見かけるけど、今回は“クラムショット”。 ハードリッカーは全く受け付けないので、ウォッカは入っておりません。そのかわりレモン汁がたっぷり! リトルネッククラムはお魚さんに開けてもらってます。きゅっと一杯。。。。おいし〜〜〜!で、ワイン飲むのでノンアルコール、という訳ではないのですな。これも仕事の為の研究ということで。。。おほほほ。
Oyster shot with raw oyster, vodka, lemon juice and tabasco in a shot glass is very popular at the seafood restaurants and bars. I used clam for this time instead of oysters. I asked my fish mongers to open dozen clams and put each one into a shot glass. Pour some lemon juice and tabasco (I can't take any hard liquor lately...) and gulp! Heaven!!! I drink wine with it, so it's not exactly a "non alcoholic"shot...ha, ha! Oh, but I totally deserve it!
c0193723_965623.jpg

[PR]
by hungry-witch | 2010-09-24 09:07 | snack
おまけ  extra footage....

息子が手伝ってくれる。。。と思いきや。
For a second, I thought he was offering a help...
c0193723_215842.jpg

c0193723_2154087.jpg


食べちゃうのよね。
that's a goner....
[PR]
by hungry-witch | 2010-07-26 02:16 | snack
sweet shrimp 甘エビ
Sweet shrimp are in. First one in this season. I marinate it with sake, light soy sauce and wasabi and let it sit for about half an hour. Sweet shrimp is named for a reason...it really is sweet. Such a delicacy and perfect with cold high great sake or white wine.
今シーズン初の甘エビ。丁寧に皮をむいたら酒、薄口醤油と山葵で和えて30分ほど置きます。甘さがぐっとアップで今晩の白ワインのあてに。
c0193723_14475812.jpg

[PR]
by hungry-witch | 2009-12-28 14:48 | snack
big boy's snack!  ビッグボーイのおやつ
My son always comes home super hungry. The first word, before even "I'm home", is "I'm starving!". My trick is to satisfy him visually and also give him food that requires lots of chewing. Just like this.
息子は毎日学校から帰ると、只今〜,より先に、『お腹がぺこぺこだ〜!!!』である。おやつはいつも,まず、目で見て満足感があるもの。そして,よく噛むものを心がけている。こういう感じの物です。。。
c0193723_10185010.jpg

*grilled chicken drum sticks
*salad
*assorted cherry tomatoes
*boiled potato
It's like some college girl's lunch, but hey, for a snack, I say it's manly enough!

*グリルドチキン
*サラダ
*いろいろな色のプチトマト
*ボイルしたポテト
なんだか、OLのランチみたいだけど,おやつにしては、男っぽい。。ということで。。。
[PR]
by hungry-witch | 2009-12-18 10:24 | snack
pretzel making プレッツル作り
Today turned out to be a rainy Sunday...it rained all day long. What to do with my absolutely bored out of his mind boy with tons of energy to spare?
今日は一日中雨の日曜日。退屈しきっていてエネルギー満々の息子を何とかせねば。
c0193723_2231334.jpg

that's right.... kneed and kneed....until you have no strength left!
そうだ、こねて,こねるのだ。力つきるまでやってくれ。
c0193723_2251997.jpg

shaped them.
形を整えて。
c0193723_226975.jpg

boil them in the boiling water which has some baking soda mixed in.
ペーキングソーダが入ったお湯で茹でます。
c0193723_2282256.jpg

Bake them in the 375 degree oven and tada...soft pretzel! 100times better than the one you buy on the street!
オーブンで焼けば,ソフトプレッツル。屋台で買うのより100倍美味しい! 
[PR]
by hungry-witch | 2009-12-14 22:10 | snack
lobster roll wanna be.... ロブスターロール、食べたい!
I have bunch of good eats friends. One of them told me about a restaurant which serves an amazing lobster roll. It sounded sooo good, but it's down town and on the East side....a serious hike from where I live. I could not get the picture of lobster roll off my head, so here is a substitute....a shrimp in a pita....! As good as it gets....for our after noon snack.
グルメのお友達がロブスターロールの美味しいお店を教えてくれた。話によると、それは,それは完璧なロブスターロールを食べさせてくれるらしい。もう,それ以来頭の中はロブスターロール、一色。しかしだ、そのお店、ダウンタウン,しかもイーストサイドにある。アップタウンで、ウエストサイドに住んでいる私にはかなりの移動だ。苦し紛れに作ったのがこれ、海老をタップリピタパンに挟みました。
c0193723_1553468.jpg
c0193723_156499.jpg

I put some grated lemon zest in the mayonnaise. Pretty good for a substitute, but I still want to try the real deal....someday!
これは、これで、とっても美味しかった。マヨネーズにレモンの皮のすったものをいれました。でも、いつか絶対本物を食べるぞ、、、いつかね。
[PR]
by hungry-witch | 2009-12-10 15:08 | snack
roasted chestnuts 焼きぐり
I found some big, plump chestnuts in Chinatown.
チャイナタウンで立派な栗を購入。
c0193723_129512.jpg

cut out some slit so that chestnuts wont' explode in the oven. Roast it at F385 for 20 minutes. It makes the entire apartment smell like winter holiday.
爆発防止の包丁を入れて、オーブンで20分ほど焼けば、出来上がり。家中がクリスマスの匂いになって、わくわくします。息子が学校から帰って来ると、大喜び!
c0193723_12141863.jpg

[PR]
by hungry-witch | 2009-12-06 12:14 | snack
sweet red bean with agar 水ようかん
I had extra agar powder and red bean. I decided to make traditional Japanese sweet, "mizuyo-kan". Not bad for a first try.
寒天パウダーと,小豆が賞味期限切れそうだったんで、水ようかんを作ってみた。売り物には絶対出来ないけど、初めて作ったにしたら、まあまあですかね。子供の頃は小豆関係は全て嫌いだったけど、最近妙に懐かしくて,食べたくなる。年取ったのかな? やだな〜。
c0193723_1416348.jpg

[PR]
by hungry-witch | 2009-10-22 14:17 | snack


by hungry-witch
プロフィールを見る
画像一覧
S M T W T F S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
カテゴリ
以前の記事
最新のトラックバック
DIET MENU ..
from わWa NYC Japane..
ライフログ
その他のジャンル
最新の記事
Il Tesoro
at 2013-02-25 13:36
Albella
at 2012-04-23 03:26
ふぐ! blow fish ..
at 2011-11-19 01:15
たこ焼き  octopus..
at 2011-11-18 13:20
全力投球 best cate..
at 2011-11-14 13:59
たまにはね。。。 Once ..
at 2011-11-14 10:19
Il Punto
at 2011-11-10 23:17
ハローウィーン  Hallo..
at 2011-10-31 10:34
porgy&flounder..
at 2011-10-18 10:49
Kid's class ne..
at 2011-09-22 12:17
50 people cate..
at 2011-09-22 09:30
日本からの食べ物は汚染されて..
at 2011-06-14 03:27
Picholine @ Li..
at 2011-06-11 10:20
子供教室お披露目パーティー ..
at 2011-06-07 15:31
買っちゃった! my dar..
at 2011-06-05 10:39
オクラのたたき  chopp..
at 2011-06-02 12:54
弁当 SOS Bento..
at 2011-05-27 05:49
子供教室 kid's coo..
at 2011-05-25 13:09
鳥骨ラーメン chicken..
at 2011-05-24 09:42
被爆者のイベント Atomi..
at 2011-05-23 10:55
ファン
記事ランキング
ブログジャンル
画像一覧