Hungry girl's diary

Introducing easy and healthy everyday Japanese home cooking.
カテゴリ:party menu( 56 )
全力投球 best catering ever!
以前から頼まれていたクライアント。。かなりの食通なので、やりがいがあるというもの。代表的な和の品々を堪能して頂きました。
Catering for a client who has been asking for my service more than a year. Today, an eclectic selection of traditional Japanese autumn dishes.
c0193723_13165311.jpg

帆立の刺身ポン酢ジュレと柚子胡椒、黒ごま豆腐とエディブルフラワー
scallop sashimi with ponzu jelly and yuzu chilli paste. Black sesame tofu with edible flower
c0193723_13192527.jpg

海老とサヤエンドウの寒天寄せと雲丹。
agar agar terrine with shrimp and snow pea topped with sea urchin
c0193723_13235634.jpg

トマトのおひたし。一晩鰹と昆布のダシにつけて紫蘇と胡瓜のすり下ろしを添えました。
Marinated tomato with bonito and konbu dashi. Topped with shiso leaves and grated cucumber.
c0193723_13253882.jpg

烏賊と葱の酢みそ和え。烏賊はお刺身に出来る程新鮮な物を使っています。
squid and scallion with sweet and sour miso dressing. I got this squid from the fisher man....so fresh, you can eat this as sashimi!
c0193723_13275476.jpg


茄子の煮物。一度素揚げして、ダシでじっくり煮て、仕上げに生姜を添えました。
simmered egg plant with grated ginger. I fried the egg plant first before simmering them in bonito dashi for half an hour.
c0193723_13301461.jpg
カブの肉詰めと切れ干し大根
Stuffed turnip with chicken and simmered dried daikon radish. When daikon radish is dried, it has completely different flavor and texture from the fresh one.

c0193723_133348100.jpg
茶碗蒸し。実は三つ葉が一番入手困難。日本ではその辺に生えてるのにね。
savory egg custard with shrimp, chicken, dried shiitake mushroom and mitsuba leaf.
c0193723_13323934.jpg
フグの唐揚げ、抹茶塩添え
fried puffer fish with green tea salt
c0193723_13353826.jpg

大根田楽
simmered daikon radish with red miso sauce
c0193723_13365289.jpg

ヒラメの刺身。写真を撮り忘れましたが、実はこの前にヒラメのセビーチェを出しました。ヒラメ一匹おろしたので2通り味わって頂きたいということで。
flounder sashimi. I forgot to take a photo, but I served flounder ceviche before this. I fillet the whole founder, so I wanted them to taste 2 ways of same fish.
c0193723_134029100.jpg

牛肉の牛蒡撒き
burdock root wrapped with thin beef
c0193723_13412484.jpg

キノコ雑炊。椎茸、えのき、しめじ、舞茸の4種類のキノコがタップリ。10年前は日本のキノコがこんなに気軽に手に入らなかったのだよね。今ではenoki, maitaki, shimeji はそのまま英語の名前になってます。偉い!
c0193723_13511138.jpg

デザートは豆腐のパンナコッタのイチゴ添え 今回のクライアントとゲストはかなりの食通で全てのお料理をそれは、それは喜んで残すことなく食べてくれた。これ以上の褒め言葉は無い。
for dessert, tofu pannacotta with strawberry. It was such a fun experience to serve such a fabulous foodie group. They finished every single dish! An absolute pleasure for a caterer.
[PR]
by hungry-witch | 2011-11-14 13:59 | party menu
50 people catering 50人のケータリング
やった。50人のケータリンング。もう、体力、気力の限界を見た気がする。クライアントから最高の食材を揃えてくれ、とのリクエスト。友達のツテで最高のネタをレストランに下ろしている業者さんに頼む事にした。マグロ、ハマチ、鮭、をお願いしたのだがいざ配達して頂いたものを見てしばらく呆然としてしまった。マグロは15パウンド、塊。ハマチは半身、そして鮭は丸々一匹。これを刺身用の柵にして寿司用に切り出ししなくてはならない。。。。5分泣きました。泣いていても仕方が無い。数百ドルのネタを祖末にもできない。途方にくれているところ、以前魚の下ろし方を教わっていた先生の顔が浮かんだ。彼女の腕はプロ顔負けというかプロ以上だが一筋キッチリ通っている方なので、泣きついたら怒られるだろうという覚悟の上で電話してみた。そうしたら、車を飛ばして包丁を持ってかけつけてくれた。一時間ちょっとでマグロ、ハマチ、鮭は見事に寿司用に切り分けられていった。そして彼女はココナッツジュースをごくごくと飲んでさっさと帰って行った。こういう人がいるんだ。多分私ごときでは彼女を超える事はないだろう。でも尊敬できる人が居ると言う事は幸せだと思う。それらお友達のMちゃん。彼女、日本ではイタリアンレストランのシェフだっただけあって凄い。仕事が奇麗だけでなく早い。今回、この仕事が無事達成できたのはこのお二人のおかげだ。感謝感激雨あられ。ピンチの時に助けてもらえるのは本当にラッキーだと思う。ただ、毎回人の好意に甘えているのではいけないので今後の課題も大きい。

I did it. Pulled off 50 people catering with an enormous help form my greatest food gurus. My client wanted the best quality, so I ordered all the fish from the distributor that provide top notch tuna, yellow tail and salmon from a distributor to the top restaurants in the city. Sounds good, ha?! Well, when I received the delivery and opened the huge box, I froze for good 10 seconds. There were a whole salmon, half of whole yellow tail and 15lb chunk of tuna with skin on. It takes some skill and experience in order to make sashimi out of these, especially the tuna. You can't just cut out the portion....there is a specific way to cut out and slice. I cried for about 5 minutes...it's true. But then, there was no going back...I mean these ingredients cost hundreds of dollars. Then I thought about my former fish teacher who I haven't in touch for more than 3 years. She is an amazing fish master, but very strict. I expected her to be cross with me for asking for help, but to my big surprise, she came right away with her knives. With in an hour and half, all the fish were beautifully filleted and sliced into sushi ready pieces. I don't think I'll ever get to her lever, but am so lucky to have someone who would help and support me when I'm in a real pinch. I could not have done this catering without her and my other friend who used to be a chef at an Italian restaurant in Japan. So, so lucky to have some great people around me...but I can't rely on their generosity all the time, so I need to come up with better setting for the future.
c0193723_8563685.jpg

prepping like crazy!
仕込み中
c0193723_8572473.jpg

super helper, Ms. M
助っ人のMちゃん。
c0193723_858403.jpg

I actually pulled all nighters a day before....reallyl sleep deprived!
実は前の晩は徹夜で準備していたので完璧の睡眠不足。。。。でもカメラを向けられると笑う。
c0193723_903722.jpg

prepping away!
黙々と準備。
c0193723_912583.jpg

live sushi makin"
寿司の実演。。。緊張するわ。毎回。
c0193723_933133.jpg
c0193723_93534.jpg
c0193723_923979.jpg

veggie sticks with hummus and home made miso dip
野菜とひよこ豆のディップと自家製味噌ディップ
c0193723_9555.jpg

This was a hit! Simmered pork belly in steamed bun
これ、大ヒットだった。豚三枚肉のラフティを中華バンに挟んだもの。
c0193723_9131216.jpg

roasted fingering potato with corn salsa and flower carrots
フィンがリングポテトにコーンサルサ、マヨネーズ、花形人参をのせて焼いたもの。
c0193723_9143512.jpg

mini phyllo cups with shrimp and tri colored pepper salad
フィロドーの間にハープをはさんでミニカップを作って、その中に海老と3色のピーマンのサラダを入れました。
c0193723_917397.jpg

lamb meat balls with mint sauce
ラムのミートボールのミントソースがけ。
c0193723_9185634.jpg

fresh figs with prosciutto
いちじくの生ハム巻き
c0193723_9205156.jpg

sauteed shishito peppers with soy sauce and sesame oil
ししとう。結構これ最近人気でタパスレストランでも見かけます。
c0193723_922821.jpg

Shimeji and shiitake mushroom frittata
しめじと椎茸のスペイン風オムレツ
c0193723_9231554.jpg

yakitori
焼き鳥
c0193723_9242295.jpg
c0193723_924342.jpg

The party was on the roof top, so it was some what challenging to get the food up in time. I came home 3 in the morning......really, talk about "maxed out"!!! So glad it's done and what's so priceless? Everyone loved the food....tons of work, drama and some tears, but it's all good!
パーテイーは屋上だったので、食べ物を運ぶのも一仕事。全てを終わらせて家n帰ったのは朝の3時。もう、体力、気力の限界。でも皆さん大変喜んで、あっという間に全てのお料理が消え去っていったのは嬉しいことこの上ない。家に帰ったとたん、気が抜けたのでしょう、目の前がぐらっとした。地震かと思ったら私自身だった。頭を壁に強く打って翌朝見てみたら流血、更に凄い痣になってた。。。私体はってる。。。でも無事終わってよかったよ〜〜〜!!
[PR]
by hungry-witch | 2011-09-22 09:30 | party menu
我が家のぬか床  Home made Japanese pickles
毎回そうではないが、ちょっとした思いつきが素晴らしい結果になる事がある。期待をしていなかった分、すごく嬉しい。お料理の楽しい所は、そんな偶然に会う機会が以外と多いということだろうか。先日も、ぬか床の塩味がちょっと薄くなって来たので塩を足そうとしたとき、ふと母が送ってくれた桜の塩漬けに目がいった。ひらめき、というより、『どうなるかな?』という好奇心で3〜4こ、ポイッとぬか床に入れてみた。胡瓜を漬けておいたのだが、今朝、早速試食してみてびっくり感激!食べた時は結構ふつうの胡瓜のぬか漬けだが、最後にふわっと桜の風味が残る。塩味もとても良い。もう、これは大発見でごさいます。雑誌の撮影用に青まめご飯を炊いたので、さっそく横に添えました。春だわ〜。

I've been making my own Japanese pickles using rice bran for the pickling bed. The rice bran helps the fermentation process and gives great flavor to the vegetables. The catch for this delicious pickling making is that you have to babysit it and turn it everyday with hands. Also, every house hold has their own recipe and have their own recipe. It's very high maintenance pickles...I call it the diva of the pickles. In my recipe, I put many things to add extra flavor, such as ginger peel, konbu kelp, dried yuzu peel, etc. You also have to adjust the salt as well. For the spring version, instead of putting salt, I put "salted cherry blossom flower" as an experiment. This morning when I tasted it, it absolutely was fabulous. When you eat the pickles (I used cucumber), it taste regular cucumber pickles, but has this delicate cherry blossom flavor as an end note. OMG, I think I'm on to something.......
[PR]
by hungry-witch | 2011-05-08 01:10 | party menu
新記録 my new record!
今日から息子は学校だ。休み中は親子そろって寝坊を楽しんでいたが今日からはレギュラータイムに戻さなくては行けない。昨晩は二人とも早く寝たので時間通りに起きた。やれやれ、とまずメールをチェックするとPTAからの『明日は先生とスタッフ感謝の日です。感謝の気持ちのギフトやカードを忘れないで下さい』のメールが。。。。何と言う事だ、忘れてたよ。早寝したおかげでこのメールも見損なったんだ。これって、今日のことではないか。今から息子にカードを書かせるの自殺行為だ。朝の息子はズボンを履き忘れてパンツイッチョで起きてくる程ボケているからである。となるとギフトか。そんな、何人もいる先生達全部のギフトなんて常備しているわけではない。こまった〜〜!で、常備しているもの、それはごはん。しかたがないのでお弁当用に炊いたご飯と冷凍してあるものをあわせて稲荷寿司とおにぎりを作る事にした。その間、息子のスナックとランチもつくらねばならぬ。おかずを作っている暇はないので、前に母が送ってくれた『八丁味噌カレー』たる、レトルトカレーを使うことにした。もう、慌ただしい事きわまりない。頭の中では軍艦マーチが鳴り響いていた。これは母が昔から急ぐ時に歌うので、パブロフ反応の様に、急ぐ時は必ずこれか、運動会の時のトルコ行進曲がBGMになる。今日の場合は断然軍艦マーチだ。息子は朝ごはんを作ってる私の横でつまみ食いの様に立って食べる状態。なんで初日からこうなのか。。。毎度のことだが。 さて、軍艦マーチが効いたのか、時間内に16個のお稲荷さんと24個のおにぎりを重箱に詰め、カレー弁当も完成。所用時間、きっかり27分。新記録である。もう、スポーツの域に達しているといっても過言ではない。しかし、こんな事を一緒に競ってくれる相手はいないだろう。少々むなしい。 それはそうと、例の八丁味噌カレー、なかなかレトルトにしては美味しかった。八丁味噌はやはり偉大である。

The spring break is finally over. My son and I have gotten to sleeping in , so we went to bed early last night to get into the regular mode. That's a good plan, but this morning, just as I was relieved to wake up in time, I saw an email remind that this week is my sons school's "Staff Appreciation week". OMG x 100!! I'm supposed to send him with either thank you card or some gift to his teachers. Now, what can I do? I only have 35 minutes to do this. Plan A, have my son write 6 cards to his teachers......no, that's really suicidal....I can barely make him put a pants on in the morning... Plan B, the gift. It's not like I always have enough gift to go around his entire school teachers on hand...BUT I always have rice...that's it! Luckily, I had some fresh cooked rice for making my son's lunch and some extra stocks in the freezer. I made 16 tofu skin sushi and 24 shiso seasoned rice balls and put them in the Japanese style bento box. Meanwhile I made my son a curry (instant) bento box and packed a snack. My son ate his breakfast in the kitchen next to me as I was preparing, standing up....It was literally a battle field. Unbelievably, mission accomplished in exact 27minutes. That's my record! This exceeded the ordinary cooking...it's sports cooking! But again, who would want to compete in such a fruitless event? ! Anyway, I'm so glad I pulled it off..now back to sleep.
[PR]
by hungry-witch | 2011-04-27 22:22 | party menu
蛤にゅうめん Clam noodle soup
c0193723_83519100.jpg

chopsticks nyc 3月号は蛤にゅう麺です。 毎回簡単で美味しい旬の食材を使った一品を紹介させて頂いています。どうぞ機会があったら見て下さい。
For the March issue of the Chopsticks NYC magazine, I made Clam noodle soup using Japanese thin noodle called "Soumen". Super easy, yummy and comforting....please check it out when you have some chance.
[PR]
by hungry-witch | 2011-02-16 08:38 | party menu
初料理 First dish 2011
c0193723_8282048.jpg

やっとしつこい気管支炎から立ちなおりつつあるので、そろそろ真剣にお料理を作ってみた。やはりオリジナルメニューを増やす必要があるので、今年はがんばって色々勉強してみたいと思っている。今日作ったのは前菜用で、海老、菊の花びら、若布、胡瓜を寒天で寄せてテリーヌを作り、下のライスサラダは白米、玄米、五穀に赤、黄、オレンジのピーマン、リンゴのみじん切りを入れ、紫蘇で作ったドレッシングであえてあります。帆立の半分はお刺身で、そしてもう半分はさっと火であぶってその上にラディッシュ、赤タマネギのサルサを乗せてセビーチェ風にしてみました。上の花は大根を酢の物にして赤く染めたもの。春を呼ぶ一品です。お〜〜い、はるぅううう。。。聞こえないだろうなあ、まだ。
Finally recovering from the bronchitis. It's about time I made some serious dish. I need to develop more original menu, so this year, that's my resolution. To experience and develop my original recipes. Today, I made agar terrine with shrimp, seaweed, cucumber and chrysanthemum petal. The rice salad under the terrine is made from five grain and brown rice mixed with shiso dressing, minced red, orange and yellow peppers and some apples. The scallop is made into ceviche with radish salsa on top. The flower on the very top is actually a pickled daikon radish cut into a flower and died pink with food coloring. Fun and springy....spring! When are you arriving?????
[PR]
by hungry-witch | 2011-01-12 08:39 | party menu
2011
寝ている間にすっかり年も明けてしまいました。遅ればせながら明けましておめでとうございます。今年は正真正銘の寝正月となりました。日本に遊びに行っていた息子はおみくじで大吉を引いたそうです。あ〜、あやかりたい、あやかりたい。今年も(は)、平和、健康、幸せでありますように。。。

While I was coughing like a old goat, the year is already 2011...Happy belated New Year! My son who was visiting his grandparents in Japan got the luckiest sacred lot at the shrine. I'm hoping his ride on to his luck.....mom's special privilege!
c0193723_473819.jpg

元旦は知人のお宅に招いて頂きました。お陰でちゃんと年を迎えた気分になりました。感謝です。
I was invited at my parents' friend's house in White Plains for a New Year party. A proper Japanese traditional way to welcome a New Year.
[PR]
by hungry-witch | 2011-01-12 05:12 | party menu
今朝オンエア〜  Christmas dish for the TV
先週撮影したフジテレビの映像が今朝放映されました。朝早く、出勤の準備と息子を学校に行かせる準備で普段は絶対テレビを見ている余裕がないのだけれど、運良く、というか悪くというか、親子そろって風邪を引いてしまい寝こんでいたので、ゆっくりリアルタイムで見てしまいました。息子がめずらしく、『すげ〜じゃん』と言うので、”おっ?!”と思ったら、『家がテレビに出てるぜ』。。。。母ではないのかっ? さて、今年も後少し。良い仕事納めをさせて頂きました。ありがとうございます。
作ったのはクリスマス用のサーモンを使った一品。とても簡単で、美味しくて華やかなのでお勧めです。動画はwww.fujisankei.com からご覧になれます。あ、腕時計を取るの忘れてしもうた。見逃して下され、今回は。

The cooking lesson I filmed last week with Japanese TV network (FCI) was aired this morning. Usually around this time, it's a war zone since I have to get ready for work as well as get my son ready for his school. Luckily..or shall I say unfortunately, both of us were sick and therefore, we got to see the program... My son said "cool"....followed by "my apartment is on TV!" Hey, what about me??? Anyway, it's all good. Great way to end this crazy, but awesome year. Many thanx to FCI staff.
[PR]
by hungry-witch | 2010-12-22 04:07 | party menu
フジテレビ撮影 TV shooting
週末のドタバタから立ちなおる暇もなく、今日はフジテレビの撮影。今までボヨーンとテレビを見ていましたが今回の撮影で、たった5分の映像の為に多くの人が信じられない程の努力と時間を費やして番組を作っているのだと感心しました。今回のメニューはクリスマス用に鮭のフィロパイ包み。放映は来週の水曜日だそうです。どうだろう。。。変な顔してなけりゃいいけど。
Before I even had a chance to recover from the weekend hustle, today was a shooting for the Japanese TV network. I made phyllo wrapped salmon for the Christmas dish. It'll be aired next Wednesday....hope I didn't make any silly faces.....
c0193723_2113631.jpg

おお〜、撮影って感じじゃないですか。。。わが古アパートが。
This old apartment looked different with so many lighting....cool!
c0193723_2141443.jpg

長谷川アナ。とても感じが良くて撮影も彼のお陰で緊張無し、というかゼロで楽しくいきました。しかし,さすがプロです。話し方がそれは、それは流暢で、我々一般人が言うと少々こっ恥ずかしい台詞もさらっと自然におっしゃる。彼が言うと嫌みに聞こえないのがすごい。さて、今日はこれから子供教室がまっておるわい。もうひとがんばり。
I have kid's class after this.....bit more to go!
[PR]
by hungry-witch | 2010-12-17 02:21 | party menu
ホリデーケータリング Holiday catering menu
昨日のお料理教室のお嬢様方が10時頃帰った後,今日のケータリングの仕込みを半徹夜で挑みました。人間疲れてくると一種のハイ状態になる。夜中の2時頃、粋なりハイテンションになった。夜中台所で一人でハイテンションになってどうするんだ? 自分でも驚く程テキパキ仕事をこなした。しかし1時間後、いきなり周りの風景がグニャ〜ッと歪んだ。一瞬、地震?と思ったがどうも目眩を起こしたらしい。初めてだ。しかし、やはり日本人だな、私。目眩を地震と思う所がアメリカ人では想像もつかぬだろう。まあ、色々ありましたが無事ケータリング終了。めでたし、めでたし。

After I finished yesterday's cooking class, I begun prepping for today's catering. It's pretty amazing how you get into sort of "high" mode when overly exhausted. At 2am in the morning, I reached this state...while alone in the kitchen (how sad...) It was incredible how efficiently I moved....but it had a limit. After 1 hour of super power, suddenly everything around me started to move. For a moment, I thought we had an earth quake. Apparently, I had a dizzy spell...but I don't think normal American would even think of earthquake when experiencing dizzy spell. What can I say, I grew up on a hard street of Japan, yo! We experience earthquake more often than the report cards drama. I'm hard core, yeah!
c0193723_19477.jpg

活ロブスター。
live lobster...these guys are for....
c0193723_1102333.jpg

お刺身。身がぷりぷりで本当に甘いです。さっと熱湯に通し氷水でしめて、あらいにしてあります。
sashiimi...really plump and sweet.
c0193723_118393.jpg

写真が悪いですが、ツメの部分とミソをつかってグラタン。ロブスターのミソをペシャメルソースに入れているのでコクがあります。
Awful picture quality, but this is a gratin of lobster claw and tamale. Super rich , creamy and yummy!
c0193723_122332.jpg

ハンガーステーキのタイ風サラダ
Thai salad with grilled hanger steak.
c0193723_1252456.jpg

ブランジーニのお刺身。すずき科のお魚でとってもおいしいです。よくイタリアレストランでグリルして出てきます。今日はとっても新鮮なものが手に入ったのでお刺身で。柚タップリのソースで頂きます。
Branzini sashimi with yuzu dressing. Usually this fish is grilled. Today, I had some super fresh ones, so serve this raw with sauce made with soy sauce and tons of yuzu juice.
c0193723_1295285.jpg

鰆の西京味噌漬け。ほんのりと甘い西京味噌風味が鰆とぴったりこです。こんがり焼きました。
Saikyo-miso cured spanish mackerel. Sikyo miso is a traditional white miso from Kyoto area. Very mild and has hint of sweetness. Great match with spanish mackerel.
c0193723_134066.jpg

時間をたっぷりかけて作りました。豚肉がとろけるくらい柔らかいです。卵はやっぱり外せないですね。
Simmered pork with daikon radish and egg. It took 2 full days to cook this dish. Pork is amazingly soft...it literally melts in your mouth!
[PR]
by hungry-witch | 2010-12-17 01:46 | party menu


by hungry-witch
プロフィールを見る
画像一覧
S M T W T F S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
カテゴリ
以前の記事
最新のトラックバック
DIET MENU ..
from わWa NYC Japane..
ライフログ
その他のジャンル
最新の記事
Il Tesoro
at 2013-02-25 13:36
Albella
at 2012-04-23 03:26
ふぐ! blow fish ..
at 2011-11-19 01:15
たこ焼き  octopus..
at 2011-11-18 13:20
全力投球 best cate..
at 2011-11-14 13:59
たまにはね。。。 Once ..
at 2011-11-14 10:19
Il Punto
at 2011-11-10 23:17
ハローウィーン  Hallo..
at 2011-10-31 10:34
porgy&flounder..
at 2011-10-18 10:49
Kid's class ne..
at 2011-09-22 12:17
50 people cate..
at 2011-09-22 09:30
日本からの食べ物は汚染されて..
at 2011-06-14 03:27
Picholine @ Li..
at 2011-06-11 10:20
子供教室お披露目パーティー ..
at 2011-06-07 15:31
買っちゃった! my dar..
at 2011-06-05 10:39
オクラのたたき  chopp..
at 2011-06-02 12:54
弁当 SOS Bento..
at 2011-05-27 05:49
子供教室 kid's coo..
at 2011-05-25 13:09
鳥骨ラーメン chicken..
at 2011-05-24 09:42
被爆者のイベント Atomi..
at 2011-05-23 10:55
ファン
記事ランキング
ブログジャンル
画像一覧