Hungry girl's diary

Introducing easy and healthy everyday Japanese home cooking.
カテゴリ:cooking class( 94 )
スフレオムレツと蕎麦サラダ soufflé omelette and soba salad
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静かな午後の一時。のどかな風景の我がダイニングルーム。あと五分後には元気ッ子達がやって来てそれはそれは賑やかな事になる。今のうちにお茶でもすすっておこう。
Moment of peace before the storm.....in 5 minutes, my lovely little chefs will arrive. Preparing for the bundle of energy by sipping a cup of green tea...maybe I should pour myself another...!
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今日は有り余るそのエネルギーを十分発散、活用していただこう。卵を白身と黄身にわけてきっちり泡立てます。白身はメレンゲになるまで。それ、がんばれ。
I came up with a perfect solution to put their energy to use. Separate some eggs into egg white and yolk. Beat the white until they turn into meringue. Work it girl, work it!
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疲れたので黄身は少々ずるをする。
All exhausted, so we cheat a little for the yolk mixture!
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メレンゲと黄身を合わせ、バターを引いたフライパンで焼きます。
mix meringue and the yolk mixture and gently pour into the buttered frying pan.
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完成。ふわっふわのオムレツが出来上がり。
The most fluffiest omelette comin' up.
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汗かいたのでお蕎麦は冷たい蕎麦サラダ。冷たい蕎麦にレモン汁とごま油少々をいれた蕎麦ダレをかけただけ。あっさり美味しいです。
After a good work out, we got a little sweaty. This calls for a nice, cold soba salad. Mix soba soup with little sesame oil and lemon juice and pour over the cold soba. Easy, but really refreshing.
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by hungry-witch | 2011-03-12 00:39 | cooking class
ひな祭り寿司ケーキ Girl's day festival sushi cake
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今日の子供教室はおひな様用に一品。食紅を使って紅白のすし飯を作ります。
Today's children's cooking class theme is "Girls's day festival". We're going to make "girly"sushi cake. First, we made red and white sushi rice using food dye.
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スプリング式のケーキ型にご飯と具を交互に詰めひっくり返したらトッピングで飾り付けをします。
In a spring form cake ring, layer white and red rice in order along with other fillings. Press to make sure everything is packed tightly, then flip. Decorate with some flower carrots and other toppings, and voila, you have a beautiful sushi cake.
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寿司ケーキのできあがり!
Pretty sushi cake!
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普通のケーキみたいに切り分けます。簡単で楽しいので子供達が作るのにピッタリです。さて、この後おひな様の歌でも、と思っていざ歌おうとしたのですが、“明かりをつけましょ、ぼんぼりに”が出てこない。何度頭の中でやってみても“明かりをつけましょ、ダイナマイトに”という替え歌しか思い浮かばないではないか。焦れば、焦る程”ぼんぼり”は出てこない。子供の頃、母がよく”普段からふざけてばかりいると、いざ、という時困るわよ!”とよく言われていたが、なるほど、この事か。身をもって母親の警告を体験してしまった。グーグルで急いで調べて事をなしたが。。。ちなみに、この替え歌、“お花をあげましょ毒の花”と続く。これで私の少女時代がどんなだったかご想像がつくであろう。。。“可愛い”の後には必ず”坊やね”がくっついていた。てやんでぃ。
Serve just like regular cake...too pretty to eat? Well, it was gone in a second!
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by hungry-witch | 2011-03-04 22:27 | cooking class
大学での講義  Lecture at the Long Island Univ..
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最近学校からの講義依頼が増えつつある。日本の食文化を広めるにはとても良い機会です。今日はロングアイランド大学での講義です。大鍋かついで行ってきやした。
Today's lecture was at the Long Island University. Great opportunity to share the goodness of Japanese healthy eats. I got all my gears including my trusty good old big pot for miso soup!
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生徒さんのほは薬剤師を目指しているとのこと。味噌や豆腐、海藻などの栄養効果なんかにも触れました。でもやっぱり一番楽しいのは実際作って味見する事ですよね。分かるわ〜!
Many students were pharmaceutical students. I covered some of the nutritional aspects of few Japanese essential ingredients....but you know, it doesn't matter how old or how advanced the audiences are, the most fun part is always hands on food making and sampling... same goes for me, of course!
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今日はおにぎりを作ってもらいました。サンプリングはお味噌汁と巻き寿司。デモストレーションでは四海巻きを作ったら大喜びしてくれました。いや〜、くたくたに疲れましたが無事終わって良かった。さて、明日もフル回転だ。。。ファイト〜いっぱぁ〜つ!
I had the students make some rice balls. Miso soup and sushi rolls were for the samplings and as for the demo, I made some fancy decorative sushi rolls. It's been quite intense preparation, but was definitely all worth it. Hip HIp Hooray for the great audience!
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by hungry-witch | 2011-03-04 09:13 | cooking class
出張お料理教室  private lesson
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今日はSOHOまで出張でお料理教室してきました。クライアントはバリバリのキャリアガール。お洒落なアパートメントを入ると粋なり本格的なボクシングのパンチングバッグとグローブがぷら〜り天井からぶらさがっている。そのとなりにはスノボが。 正に独身女性の理想的なお城、といえよう。ふむ、何だか面白くなりそうだ。
Today's cooking class was at client's apartment in Soho. As I entered her super cool apartment, the boxing punching bag and gloves hang from the ceiling...and next to it, a snow board. Talk about a perfect bachelorette crib! This is going to be a fun lesson!
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クライアントはベジタリアンだけど白身のお魚は食べられる。ピチピチの鮃が手に入ったので薄く切って紫蘇、葱、生姜をタップリのせたら熱々のオリーブオイル(ごま油でも美味しいです。)をジャ〜っとかけます。仕上げに柚胡椒とレモンをタップリのせて頂きます。普段のセビーチェにあきたらお勧めの一品。
She is a vegetarian but can eat white meat fish. I got some super fresh lemon fluke at the farmer's market, so today, we made something different. Slice the fish into super thin slice. Lay each slice flat on the plate and put grated ginger, thinly sliced shiso leaf and minced scallion. Then pour super hot oilve oil on top. You'll hear the sizzling sound when the hot oil hit the fish and other veggies. It's really entertaining. Serve it with some hot yuzu sauce (yuzu-kosho) and tons of lemon juice.
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今日は初日なので基本をきっちりと。出しの取り方とかご飯の研ぎ方とか。他にふろふき大根の田楽味噌がけ、ほうれん草のお浸し、きんぴらごぼう、そしてお味噌汁を作りました。わんぱくガールも奮闘して葱とかがんばって切りました。。。切っている最中に、ふと、パンチングパッグをビシバシやっている彼女の姿を想像して、ふむ、面白いとまたもや思うのであった。立つんだ、ジョーじゃなくて大根をむくんだ、ジョー!お味噌汁がすくえないからお玉を買っておいてね、ジョー。。。
Today was the first day, so we covered the basics from making the dashi stock to rinsing the raw rice. We also made easy dishes like poached daikon radish with miso sauce, spinach ohitashi, seasoned burdock root and miso soup. I think it's so awesome if she can punch like a boy and whip up some Japanese home style dishes!
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by hungry-witch | 2011-03-04 07:21 | cooking class
蓮根クラス lotus root class
蓮根って形も面白いけどお料理の方法で歯ごたえ、味、食感が全然違う食べ物になる、とってもユニークな食材です。今日は大学生のお嬢さん方に伝授。
Lotus root is such a versatile vegetable. Depending on how you cook it, it can be crunchy, chewy or starchy, like potato. Really unique and fun to play around and the taste, oh yeah, the taste....don't let that holes fool you...it's amazingly delicious. Today, I had some young ladies for a home style cooking class. They are about to be initiated to lotus root's mystery....
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蓮根餅。すった蓮根とみじん切りした蓮根を合わせ歯ごたえのある蓮根餅にしました。それから薄くスライスした蓮根をさっと湯がいて寿司酢につけて簡単酢の物も作りました。それぞれ違った歯ごたえでちょっとした話題作りにもなるのでおもてなし料理にぴったりです。
Lotus root mochi(sticky patty ) Grate some lotus root and also add some minced lotus root to add crunch to the mochi. Chewy and crunchy at a same time! We also made vinegar marinated lotus root which has crispy, crunchy texture. Both are really delicious and fun dishes and the perfect conversation starter, so great for parties.
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ビーフ葱巻き
rolled beef with scallion
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海老とアスパラの酢みそ和え
shrimp and asparagus with miso vinaigrette
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ふろふき大根の赤みそ田楽
simmered daikon with sweet red miso sauce
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蛤のおすまし。しっかり昆布と鰹で出しをとっています。簡単なもの程手抜きをしないでちゃんと作ると、とびきり美味しいものが出来ます。
Clear soup with little neck clam. We made the base "dashi"(stock) from the scratch. Soak some konbu kelp and add bonito flakes at the end. Simple dish like this makes huge difference when made with care and tons of luv!
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そして焼き鮭
And grilled cured salmon.
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さて、数日後、生徒さんの一人からこの写真が送られて来ました。お母様に作ってあげたそうです。とても感心したのは彼女は韓国人なので日本の味噌の代わりに韓国味噌を代用したことです。こういうの、一番嬉しい。結局家庭料理というのはレシピ通りでなくて、家に有るものを上手に使ってそれぞれの味を作ってゆくものだと思うのです。日本の酢みそ和えが韓国の家庭で生まれ変わっていくのは凄い! 
My student from this class sent me this picture. She made it for her mom and the great thing about it is she substituted Korean miso for shrimp and asparagus dish. This is exactly what I want my clients to take home from my class. The beauty of home style cooking is arranging a recipe to meet each family's taste and style. She took my recipe and recreate her Korean version...Awesome! This really made me a happy bitch in kitchen!
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by hungry-witch | 2011-02-15 10:28 | cooking class
恵方巻き soy bean throwing day
やって参りました。今年もぬかりなく、母から節分セットが2週間前に送られ、無事に鬼は外が終了しました。丁度子供教室があったので皆で“鬼は〜外”をしました。家の厄払い、例年よりも完璧に出来た気がする。皆の者、ご苦労であった。
So, it's here again. The annual "Bean throwing day". This is to get rid of bad spirit and welcome good one by throwing roasted soy bean out of the window and throwing some inside of the house. We make "oni (goblin) masks and "fuku"(happiness spirit)to represent both spirits and also make sushi roll called "Ehou-maki" which has veggies, eggs and some pickled fish. It's a tradition to eat a whole sushi roll white facing the good luck direction without speaking a word to ensure the peace and happiness for the entire year. The house I grew up, we took this tradition really, really seriously and never missed once. As usual, my mom sent me the package that had everything....talk about pressure!
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母上からの贈り物でござる。
A "Bean throwing day" package from my mom.
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まずは鬼のお面作り。これ、思った以上に面白かったです。それぞれのお面、かなり個性がでます。
First, we made goblin mask. It was so interest how each masks reflected children's personality. So much fun!
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いや〜、皆上手です。乙女バージョンあり、ヘビメタ鬼あり、とてもクリエイティブで、笑ってしまった。最高です。
These kids are amazing! They're so creative and all masks are incredibly unique. ...and funny if I may add. Great works guys!
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そして肝心の恵方巻きを作ります。
Then on to making the Ehou-maki.
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えっと、方向どっちだっけ。。。ごめん、全部の方向向いて食べてね。驚く事に普段は賑やかなこのグループ、見事に静かだった。。。。子供は素直である。。。時々。
With out cutting, they ate the whole sushi roll. To my surprise, this "talkative"group became absolutely silent while eating the roll....wow. Miracle do happen!
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by hungry-witch | 2011-02-13 02:03 | cooking class
雪キャンディー honey brittle over snow
十代をカナダのバンクバーで過ごした。雪はあまり降らなかったけど、たまに積もるくらい降る時もあって、そう言う時は鍋にメープルシロップと少しのバターをいれて煮詰めたのを雪の上に直接たらして固めてキャンディーを作ったりした。とても楽しかった思い出なので今日の子供お料理教室でやってみる事に。
I spent my teen years in Vancouver, Canada. It barely snowed, but once in a while, we had some good accumulation. My friend's mom made us this amazingly delicious maple syrup brittle which she poured the hot mixture of maple syrup and butter over fresh snow. Boy that was fun. So, for today's kid's class, I thought I'd recreate my good old memories.
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まずは公園に奇麗な雪を集めに行きました。しかし皆結構適当に地面の雪をドサドサと袋に詰めておる。。。心配だ。お〜い、奇麗なところだけいれておくれよ〜〜〜!
First, off to the park to collect some clean, fresh snow.....well that was the plan. It turned out that children weren't so picky about the quality of the snow. Some weird snow also went into their collecting bags...yikes.
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まあ、楽しんでるからいいか。それにしても雪の日に公園は面白いね。クロスカントリースキーをする人が居ると思えば。。。
Oh well, at least everyone is having tons of fun. Riverside park in a snowy day is packed with surprises. We passes by a person cross country skiing and guess what we encountered?!
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鷹です。本物です。すっご〜〜〜い!子供達も大喜び。
A hawk! For real! Awesome!! Kids had a blast!
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さて、雪をタップリ家に持ち帰って、今度はキャンディーを作ります。お鍋に砂糖、メープルシロップがなかったので蜂蜜で代用。格2カップづつお鍋に入れます。そしてお水を1カップと塩をひとつまみ。300Fまで温度が上がるまで煮詰めます。最後にバターを大さじ1程いれます。
Now it's time to make the brittle mixture. Put 2 cups each of sugar and instead of maple syrup, honey and a pinch of salt into the pot and bring the temperature up to 300F. When it reaches that temperature, put 1 table spoon of butter and mix well.
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本来は直接雪の上で冷ますのだけど。。。ちょっとね、雪がね。。。なんとな〜く美しく無かったのでシリコンパッドを雪の上にのせて、その上で冷ます事にしました。まあ、バンクーバーの物とは少々異なりますが楽しかったから良い事にしましょう。どちらにしても子供達はキャンディーを美味しそうに食べていました。めでたし、めでたし。
The authentic version is to put the hot mixture onto the snow directly. Well, I was looking at the snow children collected.....not exactly "selected" snow. I've decided to put silicon pad on the snow and then put the mixture to cool. Yes, yes, it's not as good as the direct snow version, but hey, that's the price for living in the city. Besides, children loved the end product and we had so much fun. It's all good!
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by hungry-witch | 2011-01-28 12:07 | cooking class
好き嫌い対策 How to fool your picky eater!
子供にお料理を教えていると、親が『家の子、好き嫌いが激しくて。。。』と思っていても子供は環境や食材の接し方なんかの、ちょっとした事でパクッと食べちゃったりするケースがよくある事に気づく。自分で作ったもの、友達と作ったものは得に魅力的らしい。今日はちょっと実験。それぞれ、自分で調味料を合わせてソースをつくってもらう。レシピもルールもなし。ただし、一つだけ、それは『自分で作ったものは自分で責任もって食べる。』ね。

I've been teaching children cooking for a while. I realized how children start eating things which they never even touched by little coincidence, such as cooking by themselves, with friends or presenting the ingredients in different way. I found out that children love to have "control" (well, who doesn't?!), so if you let them take charge without so much grown-up direction during the cooking process, the odds are they'll eat their enemy food. Today, I had them make their own dipping sauce and dressings. There were no recipe nor any rules....well except fort this one. "What ever you make, you're responsible!" Ready, set, go!
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始めにサラダを作ります。ポテトサラダにするのでじゃが芋の皮むき競争。誰が一番はやいかな?
First, we made potato salad. Who can peel the potato first?
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色々な調味料が入っております。カレー粉やオレンジシャンペンビネガー、お醤油。。。めちゃくちゃみたいだけど、ちゃんと一応味見をしながら入れてました。出来上がりが結構おいしい。普段は野菜をあまり食べない子供もお替わりを自分ですくってしてました。しめしめ。
This potato salad looks ordinary, but there nothing ordinary about it. Kids put curry powder, orange champagne vinegar, soy sauce, etc. It looked very random, but they were making sure to taste it during the process. The end product tasted pretty good. Even a child who's not too crazy about veggies scooped herself a second. Hooray, it's working!
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さて、ここからが楽しい。色々な調味料をテープルに並べ、それぞれ自分のトンカツ用ソースを作ってもらいました。なんだか魔法の薬を作っているみたい、とか言って夢中でまぜたり味見したり。お友達のも味見して研究熱心でした。子供はクリエイティブな事が好きなんです。そう言えば昔、息子が私の高価な皺とりクリームを消しゴムのかすとか、歯磨き粉とかと混ぜ合わせて“実験”をしたことがあったっけ。クリームまるごと。。。涙無しでは語れまへん。まあ、トンカツソースくらい思いっきり作ってくれ。そして母のクリームには手を触れてはならん!
Now the fun part. I put bunch of seasonings on the table and had them make their own dipping sauce for chicken cutlet. It was just like making a magic portion. Kids love these creative activities....now that I think about it, when my son was a bit younger, he put all my super pricy anti-wrinkle cream into a bowl and mixed with toothpaste, eraser pieces, etc to make his own magic portion. That was painful to even remember..... I learned to have him make his own sauce to distract him from my beauty products....we live and learn.
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チキンカツを作ります。
Breading chicken cutlet
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こんがり、サクサクに揚がりました!
Golden brown, super flaky and crispy!
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自分のソースにつければもっと美味しいね。
Tastes even better with your own sauce!
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ソースがもう無い。。。もっと作らなくちゃ!
No more sauce? Gatta make some more!
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by hungry-witch | 2011-01-20 22:49 | cooking class
子供教室 kids' class
思えば私が息子の年には母から頼まれたお買い物をちゃんと一人でやっていた。ここは子供一人で道さえも歩かせてはいけないので買い物に行かせるのはちょいと無理である。なんとも過保護のようなきもするが、郷に入れば郷ひろみである、しかたない。で、今日の教室はちょっと変わった試みをしてみた。
Now that I think about it, I was already going to grocery shopping by my self at my son's age. My mom handed me a grocery list and I went to the store, shopped everything, paid money and received the right change. Unfortunately, here in NY, I can't even let my son walk by himself to the park yet. Having him go grocery shopping by himself is out of the question..... So, for today's kid's class, I wanted to try something new and fun.
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まずは、メニューを書きました。
First, we made today's menu. It actually became a good practice for spelling words like "teriyaki" and "udon".
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次に作るのに必要な食材を書き出して、お買い物に行こう!
Then, write down some ingredients for each dish to go shopping!
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お買い物成功。皆ちゃんとリストを見ながらお買い物かごに材料を入れていました。よし、よし。
Mission accomplished. Children put ingredients at the store and checked twice before bringing them to the cashier. Well done!
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段取り的にデザートのアップルクランブルが一番時間がかかるので始めに作ります。
Apple crumble for the dessert takes the longest to bake, so we tackle it first!
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トッピングも上手に出来た。後はオーブンで焼くよ。
The crumble on the top is also great lookin'. All we have to do is throw it in the oven and bake.
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45分後。やった〜!
After 45 minutes. Yappy!
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焼いている間に照り焼きチキンと温かうどんも作りました。良くがんばった。
While the apple crumble was baking, we also made "teriyaki chicken" and hot "udon" noodle. Busy day, but well done.
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おかわり!がんばったからお腹すいたよね。おうどん、3バイ目の腹ぺこさんが続々。。。嬉しいぞ。
Give me another! Kids were hungry after working really hard. Some ate 3 bowls of noodle. Excellent!
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by hungry-witch | 2011-01-15 23:08 | cooking class
初クラス New Year class
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今日は今年初めての子供クラス。お正月らしくあぶり出しでスタート。
Today was the first kid's class. In Japan, it's a New Year tradition to write a message with fruit juice. Once it dries, it goes clear. The receiver has to heat it with flame to see the message. Just like a spy letter!
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おお、なんかすっごく真面目に書いております。こんな風に勉強も。。。なんて言いっこ無しか。
Wow...so serious....I wonder if they look like this when they study.....hummmm.
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そしてやっぱりお正月だからお餅を作りました。この間FCIで紹介されていた、ご飯で作るお餅。普通の白いご飯をジップロックにいれて兎に角つぶします。ペースト状になるまで。それから手をしっかり水で濡らしてボール状にしますよ〜。
We made homemade mochi (sticky rice cake). First, put some white rice in a zip lock bag. Pound it and squish them until the rice becomes paste. Then, wet hand well to prevent rice from sticking and make some small balls.
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お鍋にいれていただきます。きりたんぽにも似ていますがおいしいですよ!
Put them in a hot pot with soup and some veggies. Delicious!
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by hungry-witch | 2011-01-12 09:09 | cooking class


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