Hungry girl's diary

Introducing easy and healthy everyday Japanese home cooking.
カテゴリ:cooking class( 94 )
ケールチップス Kale chips
今日は“緑の葉っぱ達”と言う事でよくお店で見かけるこの二つのお野菜がお題。
Today's theme was "green leafy veggies". I picked these 2 greens which we see often @ the grocery stores.
c0193723_1330100.jpg

ケール(右)とスイスシャード(左)
Kale(right)&swisschard(left)
まず、ケールから。葉っぱと茎を分ける作業ですが、手でビャーッとできるんです。。。これぞ子供にピッタリの作業。
First, separate leaf from the stem. Just hold stem and rip with hand...perfect activity for the kids!
c0193723_137819.jpg

葉っぱの部分をボールにいれて、オリーブオイル、塩少々でしっかりコーティングします。これも手でね。
Put the leaf part into the bowl and coat each leaf with small amount of olive oil and salt.
c0193723_1384965.jpg

ベーキングシートに重ならない様並べたら300Fのオーブンで15分くらい、バリッとするまで焼きます。
Lay flat on the baking sheet and bake at 300F oven for about 15 minutes or until it's nice and crispy.
c0193723_1404615.jpg

ほら、パリッパリっのケールチップス出来上がり!食べてびっくり。。。まさかあの葉っぱがこんなにパリパリになるなんて。しかも全然苦く無くてポテトチップスより軽くて美味しい。これはすごいおやつです。。おつまみです!!
Wow!!! It's amazing how those green leaf turned into such a light, crispy chips! Those are not bitter at all and so much lighter than the potato chips. Perfect snack and yes, paring for any drinks! (YES!)
c0193723_1451674.jpg

まさか茎まで。。。ちょっと目を離したら子供達が『おいしい〜』と茎までかじり始めた。。。生で。どれ、と私もかじってみると悪く無い。予定外だが、こういう新たな発見は大好き。冷蔵庫にあった秘蔵の高山産味噌を出して来てディップにしたら、あっという間に茎がなくなっちゃったよ。
I was at the kitchen and heard the children scream "delicious!". They were eating the stem part...raw, of course. What? Really? I tried and to my surprise, it wasn't bad. We dipped the stem in miso paste and in no time, all the stems were gone!
c0193723_1493284.jpg

スイスシャードは生で食べるとちょっと苦い。さっと湯がいてお醤油とだしの素で味つけして。。。
Swisschard is a bit bitter raw. Quickly blanch in boiling water, cool in ice bath and squeeze all the liquid. Season with little soy sauce and dashi granule to use in....
c0193723_1522864.jpg

押し寿司の中に入れてみました。
This is called "oshizushi" or pushed sushi. It's Osaka style sushi and the sushi rice and the toppings were put into the wooden mold and squeezed to make into rectangular sushi which looked like a cake and is very pretty.
c0193723_1544158.jpg

after being squeezed. Can you see the chard in the middle?
c0193723_1552026.jpg

野菜も色々な食べ方で楽しくなります。是非お試しあれ!
There are many ways to enjoy ordinary veggies. Possibilities are endless!
[PR]
by hungry-witch | 2010-10-25 01:56 | cooking class
子供お料理クラス Children's cooking class
夏の間御休みしていたのですが先週からまた子供お料理クラスが始まりました。さて、今日のお題は。。。
I've been taking a break during the summer, but the children's class has started since last week. Today, we're tackling this!
c0193723_955992.jpg

ふぐ!
Blowfish!
c0193723_956035.jpg

興味津々。子供だからって手をぬきませぬぞ。私にはスーパーグルメを育てる使命があるのじゃ。
Woooo, how amusing. I won't go easy just because they're children. I'm committed to raise future super gourmet with decent taste palate.
c0193723_1011089.jpg

今回は小麦粉をまぶし、バター、酒、醤油でムニエルにしてみました。
This time, we coated the blowfish with flour and sauteed with butter and seasoned with sake and soy sauce.
c0193723_1024815.jpg
c0193723_2110428.jpg

子供のクラスで面白いのは本当に美味しければ皆偏見なしで食べると言う事。子供は正直です。まずい物はまずい。おいしいものはペロリ!
The most pleasure I get from the children's class is their non prejudice reaction to food. They touch, smell and taste them and if it's good, gone in 2 seconds!
c0193723_10321592.jpg

お味噌汁も勿論昆布、鰹で出しを取って作ります。味噌も赤、白、合わせ、八丁味噌、田舎味噌、麹味噌を味見します。皆楊枝につけた味噌をあじわっては”おいしい!”を連発。頼もしいです。
We also make miso soup from the scratch. First, we make dashi from konbu and bonito flakes. Again, my class is "hard core" even for the children class. They also taste different type of miso: red, white, combined, haccho mios, inaka miso, koji miso....miso is like cheese. There are so many different kinds and not so many restaurants offer these. It was so nice to see them try each miso and compare the tastes. Kudos for all my future foodies!
[PR]
by hungry-witch | 2010-10-13 10:41 | cooking class
あった。。。! Found it!!!
ありました。もう、諦めていただけに嬉しさも倍。で、場所なんですが息子のおもちゃ箱でした。今月誕生日を迎える息子。どうせバースデープレゼントに又わんさかおもちゃをもらうのだから、もう遊ばない玩具は寄付しよう。。と分別し始めたら、おおおお、カメラが現れたではないか。息子を怒るのも忘れてただ、ただ、喜びの涙。良かった、新しいのをまだ買わないで。何事も諦めてはならぬのだな。

OMG, I found it...the long lost camera! It was in my son's toy box. His birthday is this month and thought before getting loads of toys for his birthday presents, I should sort those he doesn't play anymore to donate. As I dug into his toy box, there it was, my camera....I almost cried with joy. So glad that I didn't buy new ones....lesson learned. Never give up!
c0193723_9512144.jpg

先月のジャパンソサエティーでのセミナー。これは味噌のレクチャーです。みそ汁も大好評でした!
This picture is from the seminar I lead at the Japan Society last month. Miso soup was such a big hit amongst high school students!
[PR]
by hungry-witch | 2010-09-04 09:53 | cooking class
遺伝 it's in my genes...
今日はセミナー最終日だった。和菓子のデモで、和菓子の先生の通訳を担当した。牛皮を作ったけど、皆驚く程上手に出来ました。しっかし牛皮って可愛い。なんかハローウィーンの白いお化けみたいで。10月のお料理教室でやってみようかな。 で、カメラですが、今だに現れぬ。昨晩久しぶりに母から電話があった。母は結構このブログをチェックしていて、やれ、言葉遣いが品がない、ふざけすぎ、とかうるさいのだが、今回のカメラ紛失については、『無いの〜?』と穏やかだ。しかし、これには分けがある。実は、母は物無くしのプロ。兎に角よく物をなくす。外出、というと、まず、家族全員、母の財布と鍵を探す事から始めなくてはならない。幼い頃から、母が『あら、やだ。。。。』というと、あ〜〜、何が無いの?と反射的に構えた覚えがある。外出先でトイレに行けばトイレに何かを忘れ、電車の乗ればキッブが無い。父抜きで飛行機に乗る際は近所の人たちが代わる代わる、『もう一度搭乗券を確認して!』という程。父も諦めたのだろう。。最近は『まあ、命を無くす事が無かったんだから。。』と苦し紛れの慰めをいう様になった。。。娘が言うのも何だが、できた夫である。 恐ろしい事に、母程ではないが、最近私も物を良く無くす。出かける前に鍵が無い事もしばしば。 やっぱり、遺伝なんだろうか。。。カメラ、諦める時が来たのでしょうか。。。とほほ。

Today was the last day of the seminar. The students made "gyu-hi" which is a type of Japanese traditional sweet. It was sweet red bean paste in the middle and wrapped with a soft skin made from sweet rice powder. It looked like a little halloween white ghost...very cute. Maybe I'll include it for my October cooking class menu!
Anyway, the camera...it's still missing. My mom called me last night and asked me if I found it. She often checks my blog and doesn't hold back on criticizing what I put up. Interestingly, this time, she was very "understanding"about my loss.....but I know why. She loses stuff....very often....like every second. I remember when ever we had to go out side, whole family had to look for her wallet and keys. When we're out, she leaves things in the ladies room, restaurant, taxi..etc. When we get on train, she loses ticket, of course. Even the neighbors had to check if she had boarding pass (this is before E-tickets, folks!) when we had to fly without dad. I guess my dad has finally given up...now a days, he says things like "Well, at least you didn't lose your life...."....dad, you'll go straight to heaven.

This is really scary, but recently, I'm starting to "lose stuff"...I often search for my keys before leaving the house.....aaaaahh, it's a curse! How can I fight it when it's in my genes? So....I guess losing camera wasn't exactly my fault....right? Hello?
[PR]
by hungry-witch | 2010-08-21 09:45 | cooking class
ピンチ  Last resort...
今日もセミナーがあった。。。が、息子のサマーキャンプがもう、終わってしまっている。当初は息子を連れての出勤が大丈夫、ということだったが、一日前に、駄目ということに。。。え〜〜〜大ショック。この時期、ベビーシッターを探すのはパン屋で鉄火丼をさがすより大変なのよおおお。兎に角携帯に入っている番号を手当たり次第かけてみた。。。駄目だ。で、プエルトリコにバカンス中の友人にもかけてみた。すると知り合いを紹介してくれるとの事。結局その知り合いの方に午前中をお願いし、午後は良き友達、Yちゃんがティーンエイジャーの息子さんと一緒に助っ人にきてくれた。もう、感謝きわまりない。こういう時、つくづく人に支えられてやっていけてるんだ、と思う。昔から両親から一人で生きているんじゃない。生かされてるんだよ、といわれて来た。何のこっちゃい、と笑っていたけど、そういうことなんだ。分かって良かった。

Another day of seminar....but this time, I had a major crisis. I thought I could bring my son to work, but was told that's against the building policy a day before....that means I needed a babysitter desperately. You know how hard to find a babysitter with a day notice? It's harder than finding a sushi at a bakery!!! I call everyone on my phone list including my friend who was vacationing @ Puerto Rico. She introduced me to her friend who baby sits, so I asked her to come in the morning. In the afternoon, my angel and a good friend came to help with her teen ager son. Time like this, I get reminded how I am nothing without the support from my friends.
I'm such a lucky gal to have amazing people in my life....!!!
c0193723_11231965.jpg

yちゃんの息子さん、とっても優しくて、すっかり息子もなついちゃった。家の怪獣がお世話になりました。ありがとう。
My son loved hanging out with my friend's son. He kept saying " I wish he was my brother"....Thanks so much for taking care of my little monster!
[PR]
by hungry-witch | 2010-08-19 11:26 | cooking class
セミナー引き続き。。。seminar continues...
今日は朝からこの間の先生達とは打って変わって元気一杯の高校生達を対象に、午前中はお米と御漬け物、午後からは和食の栄養効果についてのセミナーを受け持ちました。
Today's seminar was to bunch of energetic high school students. In the morning, the seminar was on rice and Japanese pickles. In the afternoon, the topic was on nutritional benefit of traditional Japanese cuisine.
c0193723_1122198.jpg

今回のセミナーの為に初めてぬか漬けなるものに挑戦。今まで何だか面倒そうで絶対自分では漬けないと思っていた。毎日混ぜないと腐ってしまうと聞いていたし、そのため旅行も控えている人を私はしっている。。。しかし、そんな事もいっておられず、とうとう糠に手を出してしまった。。。このままハマって行くのだろうか、糠の世界に。。。
I've been staying away from making nukazuke since it is so high maintenance. However, to do this seminar, I broke my vow and jumped into the nuka world....will I ever get out of it???
c0193723_11122078.jpg

今回参加した高校生達は驚く程熱心で、糠床さえも味見する程。すごい。。。日本人でさえ糠床食べた人ってあんまりいないですよ〜。
All the students were so enthusiastic and curious. They even tried tasting nuka bed for
nukazuke....even most Japanese don't try that....kudos for them
c0193723_11164545.jpg

上手くつかりました、胡瓜のぬかずけ。このあと、午後の部では納豆も登場。日本人のスタッフが鼻をつまむ中、高校生達は驚く事に、”食べてみんタ〜イ”と参加者ほとんどが試食。しかも、美味しい!という強者が一杯。すごいな〜、君たち、本当に将来楽しみだよ。
well pickled cucumber nukazuke. In the afternoon session, a fermented bean called "natto" was introduced. Even some Japanese staff escaped from room due to its strong smell, most students were eager to sample. Many even liked the taste....wow, these students have some sophisticated palate with great attitude. They'll make some great chefs and food critics in future!
[PR]
by hungry-witch | 2010-08-18 11:22 | cooking class
ケータリングその3と4  catering part 3 and 4
その3と4。。。。明日は例のジャパンソサエティーでのセミナーが朝からあるので、2日分まとめてケータリングでっす。とろこで、この仕事をしていると、人の好みを前より敏感に察知できるようになったみたいだ。ど〜も、このクライアントの方、お惣菜系ではなくて、ファミレス系のような気がする。で、今日はちょっとメニューの方向性を変えてみた。
I have to lead a seminar again from tomorrow's morning, so I catered for 2 days. This profession made me more conscious about the clients' preference.....I'm sensing that my client likes modern Japanese cuisine than the traditional one....let me see....
c0193723_1032378.jpg

葱たっぷりの和風ハンパーグとマッシュドポテト。焼きトマトが美味しいんです、とっても。
Japanese style individual meat loaf with tons of scallions. Of course it goes with mashed potato. Grilled tomato adds some extra summery flavor...serve this with ponzu...yum!
c0193723_1037192.jpg

ラタトウユとポーチドチキン。冷たくても美味しいのでこの暑さにピッタリです。紫蘇をタップリのせてます。
Ratatouille with poached chicken. This is perfect for this hot weather since it can be served cold. Lots of shiso leaf on top adds refreshing aroma.
c0193723_10404470.jpg

照り焼きチキンと焼き野菜。ドッカーンと足ですが、これデパートの地下とかでよく売ってません?家の母はよく買って来てました。。。なつかしのおやつ。。。そうです。おやつで足一本食べてました。ははは。
Grilled teriyaki chicken leg with grilled veggies. Nice and hearty..can't go wrong with this! Look, breast is more popular in this country, but we all know thigh tastes better! In Japan, thigh is more expensive and popular than the breast. People. wake up and smell the chicken leg! Flavor, flavor flavor! Eat thigh and cut down on cheesecake...no?
c0193723_10472143.jpg

お総菜系もね。茄子と桜えびの炊いたん。
This one is more traditional dish. Eggplant and dried shrimp simmered in konbu stock.
c0193723_104976.jpg

好評、シソむすび。
rice ball with shiso seasoning.
c0193723_10502111.jpg

生まれて初めて漬けたぬか漬け。まだ、つかり足りないけど、結構いけてる。うん。
Nukazuke cucumber. pickles made in nuka(rice bran) bedding is called "nukazuke"....it was my first attempt and to my surprise, pretty good for a beginner.
c0193723_10521665.jpg

スイカは妊婦さんには良いみたい。むくみに効くんだよね。タップリ食べてね。
watermelon is ideal fruit for pregnancy. It gets rid of excess sodium and body fluid. Great for bloating.
[PR]
by hungry-witch | 2010-08-18 10:54 | cooking class
妊婦さん用ケータリング2日目 prenatal catering day 2
c0193723_12104790.jpg

妊婦さんケータリング2日目。今日はこれです。
prenatal catering day 2. Today's menu:
c0193723_12124831.jpg

ほうれん草と海苔の卵焼き。もやしのナムル。赤キャベツの酢漬け。赤かぶ、大根、しめじの御漬け物。
Japanese style omelet with spinach and nori seaweed. seasoned bean sprout. red turnip, daikon radish and simeji mushroom pickle.
c0193723_12154799.jpg

胡瓜、紫蘇、梅干しの巻き寿司とブロッコリーラーブtご紫蘇の巻き寿司。お米は12穀米。
12grain rice roll with cucumber, shiso leaf and nori seaweed & broccoli rabe and shiso leaf roll.
c0193723_12214410.jpg

チキンと根野菜の筑前煮。
chicken and root vegetable simmered with soy sauce and mirin.
c0193723_19483450.jpg


鱈のバター醤油ステーキと椎茸とインゲンのソテー。お友達がレモンタイムを作っていてお裾分けしてくれたのでそれを香りずけに添えました。
sauteed cod steak with soy sauce and butter sauce. Topped it with lemon thyme which my friend grew and gave me the other day. Adds great lemony aroma. Served with shitake mushroom and green beans.
c0193723_19524035.jpg

今日はお豆腐、わかめ、葱のお味噌汁。
Today's miso soup with with tofu, wakame seaweed and scallion.
c0193723_19534770.jpg

この時期限定のドーナッツピーチ。ファーマーズマーケットで買いました。形がドーナッツみたいで、甘いんです。
Donut peach I got @ the farmer's market in the morning. Soooo sweet!
[PR]
by hungry-witch | 2010-08-09 12:24 | cooking class
妊婦さん用ケータリング  prenatal catering
c0193723_130563.jpg

今妊娠中で絶対安静をドクターから言われたクライアントに今日から5日間お昼ご飯と晩ご飯の依頼を受けた。自分が誰かの役にたつ、ということは本当にありがたい。勿論やらせていただきまっす!自分が妊娠していた時の記憶を掘り起こし、更に新しい情報を探して低脂肪、低塩、ビタミン、繊維タップリのメニューを作らなくちゃ。今日はこれでいきます。
A pregnant client who was ordered to bed rest from her doctor asked me to take care of her lunch and dinner for the next 5 days. I dug my old memory when I was pregnant and also researched some new info on prenatal diet. I have to come up with a menu with low fat and sodium and high fiber, mineral and vitamin. This is today's menu!
c0193723_139625.jpg

左上から時計回りで、赤キャベツの酢漬け、トマトの昆布風味、切れ干し大根のごま和え、インゲンのクタクタ煮、ブロッコリーラーブのからし和え、ラディッシュと紫蘇の酢の物。
From the left top to clock wise: red cabbage in rice vinegar marinade, konbu kelp flavored tomato, simmered dried dikon radish with sesame, simmered green beans in dashi, broccoli rabe in Japanese mustard and soy sauce and radisha with shiso leaf in sweet rice vinegar sauce.
c0193723_13192986.jpg

ひじきは鉄分、繊維たっぷり。女性の味方!
simmered hijiki with fried tofu and carrots. Hijiki is packed with mineral, iron and fiber! I call this girl's best friend!
c0193723_13214453.jpg

オーガニックチキン手羽の塩焼き。塩分を減らすため、昆布で一晩しめてます。
grilled organic chicken wing. To reduce sodium, I cured this over night with konbu kelp.
c0193723_13235581.jpg

バークシャーポークとほうれん草のチーズ焼き。紫蘇をトッピングすると爽やかです。ポークはビタミンB群タップリ、ほうれん草は鉄分豊富、そしてチーズはカルシウム補給に。
Grilled Berkshire pork and spinach with cheese topped with shiso leaf. Pork with packed with vitamin Bs, spinach is for iron and cheese is for calcium.
c0193723_13273768.jpg

日本人なら誰でもほっとします。おにぎり。紫蘇とうめぼし。
an ultimate comfort food for Japanese....rice ball with pickled plum and red shiso leaf seasoning.
c0193723_13291941.jpg

そして忘れちゃなんねぇ、お味噌汁。今日は大根とあげ。
another ultimate comfort food, miso soup. Today, it's daikon radish and fried tofu with scallion.
c0193723_1331424.jpg

イチゴ、プルーベリーとチェリーでビタミンC補給。
Vitamin C from strawberry, blueberry and cherries.
[PR]
by hungry-witch | 2010-08-08 13:31 | cooking class
ジャパンソエサティーでのセミナー  Seminar @ the Japan Society
急でしたがジャパンソサエティーから小学校の先生対象に日本食のセミナーを担当してほしいとの、嬉しい依頼を受けました。がってんだい!

I got a last minute request to lead a Japanese food seminar @ the Japans Society. Sure, bring it on!
c0193723_11573371.jpg

とは言ったものの、32人の先生方用の準備は結構大変。朝2時に卵焼き5本を焼き上げた時、さすがに体力の限界を感じた。そうだ、今月、誕生日を迎えるんだった。。。徹夜がキツい年齢になりつつあるなあ。
I accepted this gig without giving much thought, but preparing for 32 teachers did come with some strenuous prepping. Oh yea, I'll be turning a year older this month. When I finished making 5 Japanese style omelets @ 2AM , I realize I'm not as young as I though as was to pull all nighters.
c0193723_1242890.jpg

当日の準備
more prepping on the seminar day!
c0193723_126248.jpg
c0193723_1254857.jpg

あ〜、良かった。卵焼きのデモ無事完了!
A moment of relieve. ....dreaded demo on Japanese style omelet went well...pose!
c0193723_1284640.jpg

おにぎりのデモもしました。先生方も興味津々。今回はそれぞれお弁当を作っていただきました。さすが小学校の先生方、キティーちゃんのおにぎりを作ったりと、凄腕の先生も続々。私より上手い!翌日、参加した先生方からお礼のメールを頂きました。こういうのって、嬉しいんだな。
I gave "onigiri" (rice ball) demo as well. This time, I gave a bento box demo and every teacher got to make their own bento box. Some were amazingly skillful. One teacher made "Hello Kitty" with rice...better than me! It was exhausting, but I received bunch of "Thank you" email from the participating teachers. Soooo nice feelin'!
[PR]
by hungry-witch | 2010-08-06 12:16 | cooking class


by hungry-witch
プロフィールを見る
画像一覧
S M T W T F S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
カテゴリ
以前の記事
最新のトラックバック
DIET MENU ..
from わWa NYC Japane..
ライフログ
その他のジャンル
最新の記事
Il Tesoro
at 2013-02-25 13:36
Albella
at 2012-04-23 03:26
ふぐ! blow fish ..
at 2011-11-19 01:15
たこ焼き  octopus..
at 2011-11-18 13:20
全力投球 best cate..
at 2011-11-14 13:59
たまにはね。。。 Once ..
at 2011-11-14 10:19
Il Punto
at 2011-11-10 23:17
ハローウィーン  Hallo..
at 2011-10-31 10:34
porgy&flounder..
at 2011-10-18 10:49
Kid's class ne..
at 2011-09-22 12:17
50 people cate..
at 2011-09-22 09:30
日本からの食べ物は汚染されて..
at 2011-06-14 03:27
Picholine @ Li..
at 2011-06-11 10:20
子供教室お披露目パーティー ..
at 2011-06-07 15:31
買っちゃった! my dar..
at 2011-06-05 10:39
オクラのたたき  chopp..
at 2011-06-02 12:54
弁当 SOS Bento..
at 2011-05-27 05:49
子供教室 kid's coo..
at 2011-05-25 13:09
鳥骨ラーメン chicken..
at 2011-05-24 09:42
被爆者のイベント Atomi..
at 2011-05-23 10:55
ファン
記事ランキング
ブログジャンル
画像一覧