Hungry girl's diary

Introducing easy and healthy everyday Japanese home cooking.
カテゴリ:cooking class( 94 )
Japanese style Ratatouille 和風ラタトゥユ
この一品はCHOPSTiCKS マガジン、9月号の“旬の食材”のコーナーで紹介するため作りました。雑誌側から“誰でも作れる様な簡単なもの”というリクエストが出ていたため、まず、ダシを使わず済む様、アンチョビを使うなど工夫というか小賢しいテクニックを盛り込んで、それは、それは、あきれる程簡単で、しかも顎が外れる程美味しい!もう、自分で言ってしまいます。皆の者、騙されたと思って作ってみなはれ。ワインはもちろん、冷酒との相性も抜群です。ほれ、作り方のビデオも作りました。お願い、一度作ってみて下さい。
c0193723_11515044.jpg
c0193723_11512181.jpg


made this dish for the September issue of CHOPSTiCKS magazine. The request from the editor was to create a seasonal dish which is super easy for anyone to make. I love this kindda of challenge. Everyone, trust me on this.....this dish is super easy, but amazingly tasty. Please, please try.....!!! I made a "how to" video today. Knock yourself out. BTW, this goes perfect with SAKE!!! What are you waiting for????

Ratatouille video
[PR]
by hungry-witch | 2010-08-06 11:52 | cooking class
Birthday Sushi class お誕生日寿司クラス
I had some lovely French crowd for a Birthday party/Sushi class.
今日はお誕生日パーティーをかねての寿司クラス。とってもトレビア〜ンなフレンチのクライアントが来てくれました。
c0193723_1157450.jpg
c0193723_11573243.jpg

Today's menu:
1. california roll
2. spicy salmon had roll
3. nigiri sushi ( tuna, salmon, hamachi, shrimp, seasoned shitake mushroom, egg and............._
今日のメニュー
1。カルフォルにアロール
2。スパイシーサーモン手巻き
3。にぎり寿司(マグロ、鮭、ハマチ、海老、味付け椎茸、そして、これ!)
c0193723_1221149.jpg

Monk fish Foie gras sushi. Very exotic and considered as a delicacy. Hey, they're French..they eat snail and real Foie Gras....I knew they could handle this!
アンキモ。だって、フランス人だし。エスカルゴも本物のフォアグラも食べてるんだし。。。絶対行けると思うんだけど。お誕生日おめでとう!
[PR]
by hungry-witch | 2010-06-21 12:06 | cooking class
Summer menu! 夏メニュー!
My boy and I spotted some fireflies at the Riverside park the other day. Summer is officially here. Today's cooking class was all about summer menu.
先日リバーサイドパークで蛍がいっぱい飛んでました。夏です。今日のお料理教室はずばり夏メニュー!

c0193723_1136712.jpg

Beef shabu shabu salad with summer vegetables. We peeled baby tomato skin for a little TLC! Fava beans were also in season. Served with ginger dressing..yum!
しゃぶしゃぶ牛と夏野菜のサラダ。プチトマトの皮をむいて少し手をかけました。これだけの事で結構お洒落でお上品になりますのでございますわよ。おほほほほ。空豆も新鮮な物が手に入ったので入れました。生姜と葱のドレッシングで。
c0193723_11412718.jpg

shrimp and eel "temarizushi"(little ball sushi_
This is so cute, but really easy to make. Perfect for party and picnic! In Japan, we eat eel during the summer to keep up our stamina!
海老とうなぎの手まり寿司。うなぎは日本の夏を乗り切るのに欠かせませんから。。。
c0193723_11442520.jpg

cold somen noodle with dipping sauce. This is a staple summer dish. An ultimate "cool down" dish...without this, I don't think I can survive the heat...
お馴染みそうめん。これなしでは夏はありまへん。
c0193723_11472561.jpg

Tofu panacotta with strawberry . I'm in love with this dessert. So light, but smooth and satisfying.
お豆腐のパンナコッタ。これ、以前にも紹介しましたが兎に角おいしいんです。
[PR]
by hungry-witch | 2010-06-19 11:27 | cooking class
rice ball video おにぎりビデオ
It's UP for you rice ball funs! We filmed this in different room, so the lighting is not quite right. It's lighting from below, so has some spooky effect.....might have some chilling effect for this hot season..not! Oh, the bruise on my arm, I fell from the stairs the other day. Not to worry, it's getting better....till I fall again.

出来ました。別の場所で撮ったため照明が下から照らされてる状態で、ホラー映画っぽく、というか、怪談会みたいな感じで多いに笑えますが、まあ、夏に向けてちょうどいいかも。。。な、わけないか。あ、腕の痣は先日階段から落ちたもの。怪談に階段。。。狙った訳じゃないだけに、お後がよろしいようで。。。駄目?
http://www.youtube.com/watch?v=zIegmQvwEeE&playnext_from=TL&videos=lvGWJKkZfr4&feature=sub

If you can't see it in this link. please go to the website: NY1page.com

NY1page.com でも見られます。
[PR]
by hungry-witch | 2010-06-15 22:35 | cooking class
new feed  新しいビデオ
It's been a while, but finally we got together and made a video on "rice ball" or onigiri in Japanese.
しばらく何やカンやでご無沙汰でしたが、やっと新しいお料理ビデオを作りました。今回のお題はおにぎり。
c0193723_104653.jpg
c0193723_105223.jpg

It's good to cover the basics. I'll put up the link as soon as it's out on the You Tube!
基本をカバー出来て良かった。ピカチューむすびもあるまっせ。編集をしてもらって出来たらリンクをのせますね!
[PR]
by hungry-witch | 2010-06-15 10:06 | cooking class
children's cooking class 子供お料理教室
Today was the last day of the class before the summer break. To end our year, we made quite sophisticated dish.
今日は夏休み前の最後のお料理教室。一年の最後になるので、ちょっと背伸びしたメニューにしました。
c0193723_834226.jpg

What's this???
これ、な~んだ?
c0193723_8353295.jpg

What did you find in the shell?
皮をむいたら何が出て来た?
c0193723_8363589.jpg

Tada! Fresh fava beans! First time to see the real one.
じゃ〜ん!新鮮な生の空豆だよ!初めて見たんだね。
c0193723_8412215.jpg

We made thin egg crepe and sushi rice mixed with vegetables. This will become..
薄焼き卵を焼いて、ちらし寿司を作って、それから、それから。。
c0193723_843524.jpg

"Chakin sushi" or egg wrapped sushi...this is absolutely "advanced" level! We also made miso soup with tofu and baby bok choy.
茶巾寿司できた!上級ですよん。お豆腐とチンゲンサイのお味噌汁もつくっちゃった。
c0193723_8534086.jpg

And of course, the tasting is the best part!
自分たちが作った作品、試食する時が一番だよね!
[PR]
by hungry-witch | 2010-06-10 08:55 | cooking class
cooking class for busy moms! 忙しママの為のお料理教室
This is what I truly wanted to do. To teach tricks and techniques used by real Japanese house wives. It's a little different from what the cook books tells you...there's always a shortcut in life!
実はお料理教室を始めた理由の一つに、実用的で簡単に出来る家庭料理を忙しいママ達に教えたかった。お料理の本や番組では教えてくれない、いわゆる“邪道”あるいは“手抜き”料理なんだけど、美味しければ良いではないか。どうやったって愛情はタップリ入っているのだから。
c0193723_8131840.jpg

Agedashi tofu (fried tofu with grated daikon, carrot and ginger with sauce)
揚げ出し豆腐
c0193723_8152829.jpg

staple comfort food, simmered beef with potato in sweet and savory sauce.
定番、肉じゃが
c0193723_8191776.jpg

egg drop soup with enoki mushroom. Different from the Chinese version. Very light and brings back "home" to everyone...if you're Japanese, that is.
エノキのかき玉汁。ほっとするんだな、これが。
c0193723_8215193.jpg

This fried rice with shrimp with Japanese twist is amazingly easy, quick and so fluffy and delicious.On top of that, the oil used was 1/3 of the usual fried rice! Aaaaah, I revealed my secret, yet again!
和風海老チャーハン。簡単で早い上、ふわっふわ!しかも油は普通の物に比べると1/3。あああ、またも秘密を伝授してしまった。。。
c0193723_8282379.jpg

Persian cucumber and wakame seaweed with rice vinegar dressing. Perfect side dish to cleanse your plate.
これ又定番、キュウリとわかめの酢の物。チャーハンの後の口直しにピッタリです。
[PR]
by hungry-witch | 2010-06-10 08:26 | cooking class
It's still on! まだまだやってます!
Just because I haven't been updating doesn't mean I wasn't giving classes. It's going, going, going, and going strong!
御心配なく。忙しくてアップしてないだけでお料理教室、ちゃんとやってますがな。
c0193723_11363829.jpg

I made some kumquat compote
金柑のコンポート。これ、本当に美味しいです。喉にもいいし。
c0193723_11383097.jpg

kumquat compote, tofu with sea urchin and asparagus with sweat miso with vinegar.
金柑のコンポート、豆腐の雲丹のせ、アスパラの酢みそがけ。
c0193723_1141921.jpg

flounder sashimi
鮃のお造り
c0193723_11422149.jpg

I got some super fresh tuna from my fish guy! Tuna sushi
超新鮮なマグロを魚屋さんのお友達からゲット。まずは握りで。
c0193723_114507.jpg

The rest goes into "tekka don"....bliss!
残りは鉄火丼。。。あああ、幸せってこんな感じ?
[PR]
by hungry-witch | 2010-05-27 11:45 | cooking class
children's cooking class 子供お料理教室
I haven't been updating...but we've been having classes. This is from the class we made mussel soup. First, we washed each mussel to make sure all the dirt are removed.
もう全然アップしてなかったですが、ちゃんと子供教室は開催しておりました。これはムール貝のスープを作ったもの。まず、しっかり汚れを落としました。
c0193723_115285.jpg

Then everyone peeled and chopped celery, tomato, potato, carrots, onion, garlic and ginger.
それから皆でセロリ、トマト、ジャガイモ、人参、タマネギ、ニンニク、生姜をむいて、適当な大きさに切りました。
c0193723_118135.jpg

finish off with chopped parsley.
仕上げはパセリを散らします
c0193723_11112913.jpg
c0193723_11114777.jpg
c0193723_11121060.jpg

These children's taste buds are so well trained!
この子達、かなり舌が肥えてきました。良い事です!
[PR]
by hungry-witch | 2010-05-27 11:13 | cooking class
Been busy...really! いえ、忙しかったス。
I know...I haven't been up dating this blog for ages. I've been getting some inquiries whether I'm sick...thank you all so much for your sincere concern...I'm fine...for now..don't know about tomorrow though....
このところ全然ブログをアップしてなくて、病気なのかと心配して下さる方々からのメールが相次いでいるので、心苦しい限りでござる。ご心配をおかけしてかたじけない。とにかく、最近、殺人的スケジュールで、朝から走る、走る。。ハイヒールで。カンカンか〜ン、どけ〜〜、と言う感じで。今の所何とか生きています。明日は分かりせん。。。とりあえず今日はこれでした。
c0193723_1115567.jpg
c0193723_11255619.jpg
I have been working as an interpreter for the atomic bomb surviver who came here to attend the conference at the UN.
今月から国連での会議でいらした被爆者の方達の為の通訳として、参加させて頂いてます。

c0193723_11145024.jpg
c0193723_11151591.jpg
c0193723_11155069.jpg

Right now, there is an exhibition of Nagasaki after the atomic bomb. Mr. kido is the actual surviver. Please come and visit if you have some time. To hear the true story from the surviver will change your life.
今、国連で被爆した広島、長崎の展示があります。被爆者である木戸さんが体験談を語って下さります。私は泣きました。そして、この世の中に核兵器が存在する事実を恐ろしく思いまた。
[PR]
by hungry-witch | 2010-05-18 11:24 | cooking class


by hungry-witch
プロフィールを見る
画像一覧
S M T W T F S
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
カテゴリ
以前の記事
最新のトラックバック
DIET MENU ..
from わWa NYC Japane..
ライフログ
その他のジャンル
最新の記事
Il Tesoro
at 2013-02-25 13:36
Albella
at 2012-04-23 03:26
ふぐ! blow fish ..
at 2011-11-19 01:15
たこ焼き  octopus..
at 2011-11-18 13:20
全力投球 best cate..
at 2011-11-14 13:59
たまにはね。。。 Once ..
at 2011-11-14 10:19
Il Punto
at 2011-11-10 23:17
ハローウィーン  Hallo..
at 2011-10-31 10:34
porgy&flounder..
at 2011-10-18 10:49
Kid's class ne..
at 2011-09-22 12:17
50 people cate..
at 2011-09-22 09:30
日本からの食べ物は汚染されて..
at 2011-06-14 03:27
Picholine @ Li..
at 2011-06-11 10:20
子供教室お披露目パーティー ..
at 2011-06-07 15:31
買っちゃった! my dar..
at 2011-06-05 10:39
オクラのたたき  chopp..
at 2011-06-02 12:54
弁当 SOS Bento..
at 2011-05-27 05:49
子供教室 kid's coo..
at 2011-05-25 13:09
鳥骨ラーメン chicken..
at 2011-05-24 09:42
被爆者のイベント Atomi..
at 2011-05-23 10:55
ファン
記事ランキング
ブログジャンル
画像一覧