Hungry girl's diary

Introducing easy and healthy everyday Japanese home cooking.
<   2009年 11月 ( 34 )   > この月の画像一覧
left over clean ups 残り物整理
With Thanksgiving catering and yesterday's hot pot cooking class, there are so much left overs i the fridge. Naturally, my son is stuck with eating them and not so happy about it anymore. I had to make some alteration to trick my toughest food critic.
サンクスギビングのケータリングと昨日の鍋教室で、冷蔵庫は残り物だらけ。必然と残りもの整理は私と息子である。そろそろ文句が出る頃なので、少し『お直し』をして,息子の目をだますことに。
c0193723_10473260.jpg

throw in some naruto fish cake (the one with white and pink swirl), tofu, fried tofu and some left over veggies for hot pot.
息子の大好物、なるとを入れれば、目先が変わって,今日もご機嫌お鍋君!あ〜,単純な子で良かった。
c0193723_10504873.jpg

mix seasoned hijiki seaweek with rice to make "hijiki rice"....he liked it!
ひじきの煮物をご飯に混ぜたら『ひじきご飯』。。。書くと余計に当たり前だ。でも,お代わりしました,家の子。こんな簡単で良いのだろうか。。。
c0193723_1054227.jpg

This is my secret weapon from Japan. It's "okara" power. Okara is basically a byproduct when making soy milk. It's the left over after they squeeze liquid from soy. Japanese has been eating this for a long time. It's cheap, healthy (packed with soy nutrients and loads of fiber) and delicious. This is very easy to use since it's dried and made into powder. I can use this like flour or panko (Japanese bread crumb). Japanese grocery stores here often sell this as "soy bran".

これ、私の秘密兵器。おからをパウダーにした、便利もの。母がよく日本から送ってくれます。
c0193723_1102756.jpg

I mixed okara powder with ground beef, chopped scallion, tofu, egg, soy sauce and sesame oil to make individual Japanese style meat loaf. Serve it with left over home made salsa, pickled red cabbage and broccoli.
これをパン粉の代わりに牛ひき肉、卵、豆腐、お醤油、ネギのみじん切り、ごま油と混ぜて和風ハンバーグを作りました。大根おろしをかけようと思ったら,残り物のサルサがある事を思い出して変更。赤キャベツのピクルスとブロッコリー,全てこれ又残り物を添えて今日のメインです。
[PR]
by hungry-witch | 2009-11-30 11:04 | dinner
a couple's cooking class カップルお料理教室
I had such a nice and cute couple over for a hot pot cooking class today. It was also very nice that they were total stranger who found me on the web and contacted me to give a class. I've been wanting to expand my clients out side of my friends and neighbors range(and of course they are always very important for me), so today was a real special day for me. I hope I'll get more clients like them who truly enjoys and are interested in learning Japanese cuisine. Good day at my cooking class...I need something like this once in a while to keep doing what I do!
今日のお料理教室は、とても感じが良くてかわいらしいカップルが来てくれました。リクエスト通り、鮭料理2品、前菜2品、そして、メインはお鍋。このカップルはわざわざインターネットでこのお料理教室を探して連絡をくれた,初めてのクライアント。今までは友人やその知り合いを頼ってのクライアント集めだったので、こんなふうにクライアントの層が広がってすごく嬉しい。これからもこんな風にどんどん新しい人たちとお料理を楽しめたらしあわせだな〜、ぼかぁ〜。

c0193723_1462147.jpg

seared cured salmon
c0193723_1495055.jpg

agar terrine with shrimp and chrysanthemum flowers
cucumber and wakame seaweed with sweet rice vinegar
c0193723_150514.jpg
c0193723_1514074.jpg

salmon tartar with shiso berries
c0193723_1524111.jpg

seafood hot pot and finished off with udon noodle
c0193723_1533099.jpg

for dessert, simmered "hanamame" a special kind of beans from Japan which was simmered with sugar and soy sauce for 3 days.
c0193723_1544842.jpg

cheers! Thank you so much for coming!
乾杯!来てくれておおきに。
[PR]
by hungry-witch | 2009-11-30 01:55 | cooking class
remaining of the roses
This is a very good way to enjoy the flower until the very end of their life expectancy...
バラの花を最後まで楽しめる方法を考えてみました。
c0193723_145529100.jpg
c0193723_14561819.jpg

I realized how nice it is to have flowers in the room. I didn't appreciate receiving flowers when I was younger....simply because those were not edible! I'm finally at a stage where I can truly enjoy these non-edible gifts.
昔、お花をもらってもそんなに嬉しくなかった。。だって,食べられへんもん。でも,最近本当に花が部屋にある喜びを覚えた。お花って良いですね。
[PR]
by hungry-witch | 2009-11-29 14:58
my catering debut ケータリング デビュー
Ta-Da! I had my catering debut on Thanksgiving day. Perfect day to start a new business....thanksgiving is exactly the theme of my business. I hope my operation will lived up to this day.
サンクスギビングにケータリングのデビュー。初仕事には最適の日だった。サンクスギビング、感謝祭。この仕事をして行く上で、感謝する事を一番大事にして行きたい。
c0193723_1555844.jpg
c0193723_1581511.jpg

There were many children, so this is an appetizer for them. fried gyoza with meat pie filling. Serve it with home made salsa. Turned out that it was also very popular with grown ups. Disappeared in a second.
今日は子供が多かったので、これが子供用アパタイザー。餃子の皮でミートパイの具を包み揚げたもの。自家製サルサと一緒に出しました。大人にも好評で全部なくなりました。
c0193723_221522.jpg
c0193723_225081.jpg

terrine using agar and dashi. I put shrimp and purple and yellow chrysanthemum.
紫と黄色の菊と海老の寒天寄せ。
c0193723_251553.jpg

Julienned celery, pickled cabbage and shredded chicken breast with chinese style spicy dressing.
セロリ、ザーサイ,鳥の胸肉のピリ辛ドレッシング和え。
c0193723_282822.jpg

green salad with original miso, carrots and ginger dressing topped with nori seaweed.
グリーサラダの自家製味噌、人参、生姜ドレッシングがけ。
c0193723_2101437.jpg

Simmered pork belly with daikon and eggs. This took two full days...pork belly really melts in your mouth!
大根、卵、豚三昧肉の柔らか煮。丸々二日かかりました。お肉は口で溶けるくらい、やわらか〜いです。
c0193723_2145100.jpg

I shaped chirashi sushi into a cake shape. Really fun and cute!
ちらし寿司のケーキ。すごく可愛く出来ました。
c0193723_2155482.jpg

vegetable tart with potato, tomato, zucchini, red onion, white and shiitake mushroom.
野菜のタルト
c0193723_2173831.jpg

simmered turnip with red miso.
カブの赤みそ田楽
c0193723_2185617.jpg

seasoned hijiki with carrots and snow peas.
ひじきの煮物
c0193723_2201068.jpg

seasoned dried daikon with carrots, fried tofu and dried shrimp.
切れ干し大根の煮物。今日は干しえびも入れてみました。
c0193723_2213429.jpg
c0193723_2215244.jpg

Simple hot pot with pork and shrimp ball, nappa and cellophane noodle.
豚と海老のお団子、白菜、春雨の簡単鍋。
c0193723_236187.jpg

strawberry tart with sherry flavored custard. Always end with sweet note! By now, I can make custard cream with my one arm tied behind my back! Thank you to all my clients and friends!
シェリー風味カスタードとイチゴのパイ。 最後はやっぱり甘く終わります。最近カスタードクリームを良く作るので,目をつむってでも出来るくらい慣れちゃった。喜んで下さったクライアントの方々、ありがとう!
[PR]
by hungry-witch | 2009-11-28 02:27 | party menu
quick fire challenge 早業チャレンジ
I woke up and checked my son's communication folder which I forgot to check yesterday. It said, "we're having a Thanksgiving party. Please send some treats...." Aaaaaaaaaaaaaaaaah!!!!! It's like that quick fire challenge in the Top Chef. I have to make some sweets and my son's lunch and breakfast and get my son ready for school in just 1 hour. Oh boy, oh boy, oh boy.
今朝起きて息子の鞄をチェックしたら、連絡帳に『明日サンクスギビングのパーティーをします。一品御馳走を子供に持たせて下さい。』。。。。。。うそ。ぎゃあああああああああ!と言う事は,一時間内に何かパーティー用に作って、息子の朝ご飯とお弁当を作って,そんでもって寝起きの悪い息子を学校に行く用意をさせるの? このチャレンジ、見事こなしたら、次のトップシェフに出してほしい。,

c0193723_125175.jpg
c0193723_1252514.jpg

I had phyllo dough, eggs, milk, sugar, cornstarch and left over chocolate chips in the fridge. I made phyllo dough cups, made custard and cooled in the freezer, melted chocolate in the ziplock and drizzled it in the phyllo cups, put custard, topped with black berries and powder sugar.
冷凍庫にフィロが入っていたので,それを使ってサクサクのカップを作り、カスタードクリームを作って,冷凍庫で冷やし、残り物のチョコレートチップをジップロックに入れて湯煎でとかし、そのままフィロのカップに絞り出し、カスタードを入れて、ブラックベリーをのせ、粉砂糖を茶こしで振りかけました。出来上がりっす。
c0193723_1322015.jpg

my son's lunch. Ricotta and spinach tortellini with tomato sauce. Red cabbage pickle and tomatoes with rabbit head(!) I got my son ready and rushed outside with my coat over my pajamas. It was close, but I made it!
息子の弁当だす。リコッタとほうれん草のトーテリー二とトマトソース。ウサギはお愛想。息子を用意させて、パジャマの上にコートをきて送り出しました。な,何とか間に合った。
[PR]
by hungry-witch | 2009-11-25 13:06 | party menu
chrysanthemum risotto 菊のリゾット
This week is going to be a killer week until the Thanksgiving day. I have so much things packed while I need to prep for the catering. I will be serving some dish which uses the dried chrysanthemum mom mom made and sent it to me last week. I thought I'd better test it before serving. I used the purple chrysanthemum in the risotto.
今週はかなりタフです。サンクスギビングのケータリングの準備もしながら、息子関係、その他もろもろのイベントがぎっちりはいってる。ケータリングといえば、先週母が送ってくれた手作りの菊を使って一品作るつもりだ。今日はちょっと味見をするため、和風リゾットに紫の菊を入れました。いい感じです。
c0193723_12401959.jpg

[PR]
by hungry-witch | 2009-11-25 12:40 | dinner
day after the workshop...お弁当教室の翌日。。。
There are all some left overs from yesterdays class. Not bad!
残り物には福があるって言ってるでしょう。
c0193723_12271864.jpg

[PR]
by hungry-witch | 2009-11-24 12:18 | lunch box
small group cooking class  気を取り直してお料理教室
With last minute cancellation, today's class was rather small. But it turned out to be such a nice and friendly class. You never know how things turn out. I don't mind doing more small sized class from now on.
当日のドタキャンで今日のクラスは3人の小さいグループでやった。これが,驚く程いい感じであった。来てくれた人が皆良い方達というのが大きな理由だが、3人と言うのは教える側も十分注意が払えて,それは,それは,スムーズに事が運ぶのである。これから,少人数でやる,と言うのも悪くない。
c0193723_10223366.jpg

salmon sashimi
c0193723_10225888.jpg

salmon and bay scallop sushi
reward for me and my boy.....it was a tough week for both of us. More to come, though. Next week, I'll be catering for 22 people on Thanksgiving day. Holy cow.
自分と息子にご褒美。今週も無事終わった。来週はサンクスギビングに22人のケータリングが入っている。が、がんばろう!
[PR]
by hungry-witch | 2009-11-23 10:25 | cooking class
live and learn...  毎日が勉強がんす
It's been almost 2 months since I begun my cooking class business. In over all, I think I was very fortunate to have great friends who supported me through out. At the same time, I have been learning the toughness of freelance business on first hand. The most hurtful and annoying thing is the last minute cancellation....especially by someone I know. When I complained it to my friend who also used to freelance, she laughed and said "welcome to the business!" Everything is a learning process for me right now, but I'm starting to think I need an iron heart to keep on doing what I do. Oh, and I need to buy an iron skillet!
この仕事を初めて,そろそろ二ヶ月がたつ。 無謀なスタートだっただけに,良い友人や家族のサポートのおかげで、何とかやって来れた。と同時に、この仕事と厳しさをしっかり体験している。兎に角、何が迷惑で頭に来るかっていったら、それは当日のドタキャンである。しかも顔見知りからされると更に痛い。今日の料理教室もそうだった。この仕事を始める時,クライアントは身勝手だから気をつけなさい、と助言んを受けていたが、ほんま、そうですわ。今は、まだ人間が出来てないんで、ムカッ、としてしまうけど,いつか三波春夫のように,『お客様は神様です』と笑って済ませる余裕がほしい。
c0193723_982625.jpg
c0193723_992235.jpg
c0193723_994960.jpg

I don't know who said this, but after a bad thing, there's always a good thing. I received these flowers from my good friends. It really cheered me up and made me feel like I'm not alone. There is nothing better than a good friendship.
二日立て続けで友人からお花を頂いた。最近めったにお花をもらう事がないので,余計に嬉しかった。まさに悪い事ばかりではない。すっかり立ち直ってしまった。。ははは。
[PR]
by hungry-witch | 2009-11-23 09:15 | cooking class
inaugural ceremony 就任式
Today, my very good friend Dawn's inaugural ceremony for becoming a mayor of Hoboken. I am so happy that someone as kind and sincere as she was chosen. Politics isn't so jaded after all!
昔からの親しい友達がホーボーケンの市長さんになりました。今日は就任式だったので,息子といってきました。彼女みたいな本当に思いやりがあって、熱心な人が当選して,とても嬉しい。数年前は、普通の専業主婦で母親だった彼女。世の中捨てたもんじゃない。しかし,独身時代、一緒に無茶をしていたのが遠い蜃気楼のようだ。。。人生面白いもんです。
c0193723_9554130.jpg
c0193723_956015.jpg
c0193723_9562114.jpg
c0193723_957282.jpg

The only thing I am not happy with her is her kitchen knives. Every time I go to her place, I'm so frustrated with her dull knives....I figure this is a great opportunity to send her a knife that actually cuts!
一つ彼女に対して気に入らない事がある。それは、彼女の包丁がどれ一つ、切れるのがない事。どれ、この機会に日本の切れ味抜群の包丁でも送呈するか。。。
[PR]
by hungry-witch | 2009-11-22 10:01 | outings


by hungry-witch
プロフィールを見る
画像一覧
カテゴリ
以前の記事
最新のトラックバック
DIET MENU ..
from わWa NYC Japane..
ライフログ
その他のジャンル
最新の記事
Il Tesoro
at 2013-02-25 13:36
Albella
at 2012-04-23 03:26
ふぐ! blow fish ..
at 2011-11-19 01:15
たこ焼き  octopus..
at 2011-11-18 13:20
全力投球 best cate..
at 2011-11-14 13:59
たまにはね。。。 Once ..
at 2011-11-14 10:19
Il Punto
at 2011-11-10 23:17
ハローウィーン  Hallo..
at 2011-10-31 10:34
porgy&flounder..
at 2011-10-18 10:49
Kid's class ne..
at 2011-09-22 12:17
50 people cate..
at 2011-09-22 09:30
日本からの食べ物は汚染されて..
at 2011-06-14 03:27
Picholine @ Li..
at 2011-06-11 10:20
子供教室お披露目パーティー ..
at 2011-06-07 15:31
買っちゃった! my dar..
at 2011-06-05 10:39
オクラのたたき  chopp..
at 2011-06-02 12:54
弁当 SOS Bento..
at 2011-05-27 05:49
子供教室 kid's coo..
at 2011-05-25 13:09
鳥骨ラーメン chicken..
at 2011-05-24 09:42
被爆者のイベント Atomi..
at 2011-05-23 10:55
ファン
記事ランキング
ブログジャンル
画像一覧