Hungry girl's diary

Introducing easy and healthy everyday Japanese home cooking.
<   2010年 02月 ( 13 )   > この月の画像一覧
my favorite thing 趣味
I'm having a sushi boot camp class tomorrow. I checked out my neighborhood fish store for some fresh ingredients and found these guys.
明日、寿司クラスがあるので、近所の魚屋さんや足をのばしたらイケメンに遭遇。
c0193723_10211943.jpg

Really fresh spanish mackerel!
すっごーい新鮮な鰆君。
c0193723_10225026.jpg

I get such a pleasure filleting a fresh fish. First, I sharpen my beloved knife. Then enjoy how my super sharp knife cut into a super fresh fish skin....I sound like a dangerous person....I'll stay single for a long time for this. What can I say? Not many people know this, but I have pre-med under my belt. One of my strongest subject was biology in which the dissection was involved. I was the best in the class!
兎に角魚を下ろすのが好きです。まず包丁を研ぐ所から。そして、切れ味抜群の包丁で新鮮な魚の身をスーッと引く時。。。。最高。これ、母譲り。母は150cmもないちっこい人ですが、何でも丸ごと買って来てさばきます。チキンからぶり、鮭、なんでも。父が冗談で『オレも寝ている間にさばかれるかも。。。』と言う程。とりあえず父は今の所無事です。
c0193723_10362543.jpg

rice vinegar marinated spanish mackerel sashimi . So yummy, my son went wild!
酢〆にしてお刺身で。美味しいですよ〜!息子もぺろり!
c0193723_10415867.jpg

Since I'm such a responsible person (!), I ought to sample some sea urchin which I will be using for tomorrow's cooking class. It's a tough job, but someone has to do it...love my job!
責任感の強い私としては明日使うウニを試食せねば。。。いや、仕事ですんで。。。へへへ。
[PR]
by hungry-witch | 2010-02-28 10:39 | dinner
Snow Storm 大雪
c0193723_1045731.jpg

5:30 AM, call from my son's school woke me up. School closed due to the snow....oh, thanx. I looked out the window and everything was covered with snow...big time! Day like this, it's time to take care of stuff...indoor stuff, of course. First, laundry and then I cleaned up the fridge. This is how.
朝5時半、息子の学校からの電話で起こされた。大雪の為学校はありません、とのこと。ご丁寧にどうも。。。もうちょっと遅くてもよかったんだけど。まあ、でもこういう日は室内での仕事を片付けるにうってつけの日である。まず洗濯。そして、週末の料理教室に向けて冷蔵庫掃除。うちではこうやって掃除します。
c0193723_1024552.jpg

There were so many turnips I was planning to use, but never did. Beef curry with left over veggies and turnips! Even with left overs, with tons of care and love, it turned into an amazing curry. Not one of those you eat at the restaurant which has loads of yellow oil floating on the top. This need to sit for a while to really have all the ingredients melt together. Meanwhile, we went out side to enjoy the snow storm!
カブのお漬け物を作るつもりで作り損なってた。たっぷり残り物の野菜とビーフでカレー!残り物だけど、丁寧に作ると、それは、それは美味しいカレーになるのですよ。好きなのはあっさりしていてコクがあるカレー。よくお店で出される黄色い脂が浮いているカレーとはちゃいまっせ〜!これを仕込んでおいて我々は外へ雪遊びへ。。。
c0193723_10123094.jpg
c0193723_1013235.jpg
c0193723_10161369.jpg

Perfect lunch after turning into an icicle!
ちゃっぷーい外から帰って来て、これ、最高のランチっす。
[PR]
by hungry-witch | 2010-02-28 10:17 | dinner
DIET MENU ダイエット メニュー
A client requested some diet dishes. Japanese cuisine is an ultimate diet food...low is fat and calorie(of course there are some exceptions....like tempura!), high in fiber and minerals. This big bowl of soup is a good example.
クライアントからのリクエストでダイエットメニューをすることに。日本食って、だいたいダイエットにいい。天ぷらなんかもあるけど、いわゆる家庭料理には、カロリー、脂肪が低くて、繊維とミネラルを多く含むものが多い。今日のこの丼いっぱいによそったこれも、スーパーダイエット食。
c0193723_256168.jpg

Looks like noodle soup, right?
麺に見えるでしょ。
c0193723_2571421.jpg

Not quite. These are all mushrooms and seaweed. The long white noodle look a like ones are called "enoki mushroom". The whole bowl is under 50 kcal, super delicious and satisfying. I'm not on diet, but I'd love to eat this anytime.
3種類のきのことわかめ汁です。ダシは昆布で丁寧にとりました。ダイエットしてなくても美味しいからいつでも食べたい。和食って偉いなあ。
[PR]
by hungry-witch | 2010-02-26 03:00 | cooking class
private cooking class プライベートレッスン
Today, my client came all the way from New Jersey. She's already quite an accomplished cook, but wasn't so familiar with Japanese cooking. We stated out from the very basic dishes.
今日はニュージャージーからわざわざ来て頂きました。このクライアントは、すでにかなりのお料理上手。日本料理にはなじみが無い、ということで、基本から始めました。
c0193723_245693.jpg

Typical Japanese "set" menu.
*grilled cured salmon
*red miso soup with tofu and wakame seaweed
*seasone hijiki seaweed
*marinated lotus root
*rice with baby bok choy

いわゆる鮭定食。ちょっと変わっているのが、チンゲンサイの混ぜご飯。いけますよ。
[PR]
by hungry-witch | 2010-02-26 02:48 | cooking class
kid's cooking class 子供お料理教室
My children's class students are becoming pretty advanced in Japanese cooking. Today, we made full meal menu.
子供お料理教室の生徒の腕も結構上達してきたので、今日の献立はコースに挑戦!
c0193723_18445443.jpg
c0193723_18451681.jpg
c0193723_18454623.jpg

First, we made the basic "dashi" or stock from konbu kelp and bonito flakes. Don't underestimate what children can do....we never skip this process!
まずは昆布と鰹でダシ作り。子供だからって手は抜かないぞ。
c0193723_18475287.jpg

Today, we made miso soup using "haccho-miso", the red miso which is from Nagoya area. Very sharp and salty miso, but kids loved it....to my surprise!
今日のお味噌汁は八丁味噌を使いました。ちょっと癖があるので、どうかな。。。と思ったけど、皆大好きだって。。。子供の味覚を甘く見てはならぬ。
c0193723_1913406.jpg

We reviewed the blanching technique to keep the vegetable nice and crispy. Broccoli and...
お野菜の歯ごたえをしっかり残す、さっと湯がくコツの復習。ブロッコリーと。。。
c0193723_19165038.jpg

Stem of broccoli! Nothing should be wasted...and actually, stem is the best part...sweet and really crunchy!
ブロッコリーの茎。ここは捨てる人多いけど、実は一番甘くて歯ごたえもいいんです。
c0193723_19204318.jpg

perfectly cooked sugar snap!
このシュガースナップも完璧な茹で具合です。
c0193723_19221295.jpg

Now, we've moved on to the main dish. First, fan the sushi rice to cool it down.
そして、今日のメイン。まず、すし飯をあおいで冷まします。
c0193723_1923334.jpg

Then stuff the rice into the seasoned fried tofu pocket.
それから、あげの中に入れるんだけど、優しくね。
c0193723_19245514.jpg

well done! Inari sushi!
はい、お稲荷さん出来上がり。
c0193723_19262968.jpg
c0193723_19265639.jpg

YUM!
おいしいね。
[PR]
by hungry-witch | 2010-02-24 19:27 | cooking class
rice ball demo  プチ食育

c0193723_2451368.jpg

First day back to school after the mid-winter break...always with some tons of drama and panic in the morning. Today, I had to make two identical bento boxes; one for my son and one for....
冬中休みが終わって学校第一日目。休み癖が親子でついて、朝は普段以上の大パニック。今朝は実はお弁当を二つ作らなくては行けなかった。一つは息子用、そして、もう一つは。。。
c0193723_2465618.jpg

I was asked to do a bento box/rice ball demo at Hunter elementary school.
ハンターという公立の小学校で、お弁当とおにぎりのデモストレーションを頼まれたので行ってきました。
c0193723_2495231.jpg

I first introduced them what bento box is...
まず、お弁当って何でしょう。。。と言うとこからはじめて、
c0193723_2523711.jpg

then we all made our own rice balls with nori seaweed. All the students loved their own creations. They enjoyed eating them even more, of course!
それから、皆でおにぎりを作りました。海苔もちゃんと巻けましたよ。全員大喜びであっと言う間に完食!
c0193723_2565112.jpg

To finish off my demo, I read them a very popular Japanese folk story about rice ball, crab and monkey.
最後は猿蟹合戦を呼んで、今日の食育終了!
[PR]
by hungry-witch | 2010-02-23 02:58 | cooking class
Sunday cooking class 日曜日のお料理教室
I had a class from noon today, so I went to the farmer's market in the morning to get some ingredients for the class. Of course I stopped by my favorite fisherman's stand for some fresh seafood.
今日はお昼からお料理教室だったので、朝ファーマーズマーケットにいって、大好きな漁師さんから新鮮な魚介類を買いました。
c0193723_644548.jpg
c0193723_651172.jpg

Rick is actually a captain of 2 boats. Buying fish directly from the captain...doens't get more fresher!
お友達のリックさん、実は2つのボートの船長さん。船長さんから直接買うなんで、考えてみたら贅沢だわね。
c0193723_684350.jpg

fresh scallop!
ぷりぷり帆立!
c0193723_69332.jpg

today, I taught how to shuck the oysters.
今日は牡蠣の開け方から教えました。
c0193723_6104647.jpg

The squid was so fresh that it could be eaten as sashimi. We made squid and celery salad with Japanese mustard dressing.
この烏賊はお刺身で行ける程新鮮。今日は烏賊とセロリのからし和えを作りました。
c0193723_6124633.jpg

To balance out, a meat dish. Rolled beef with scallion. YUM!
お肉料理の入れて、バランスをとります。薄切り牛の葱巻き。定番ですね。
c0193723_615175.jpg

To finish, cold soba noodle with hot dipping broth with enoki mushrooms, fried age tofu and scallion. We made the broth from the scratch...well worth the effort!
最後はつけ蕎麦。だし汁はコンブとカツオからしっかり作りました。エノキ、揚げ、葱をタップリ入れて、つめた〜い蕎麦をつけて食べます。少々手間がかかりますが、そのかい有り!
[PR]
by hungry-witch | 2010-02-22 06:18 | cooking class
hearty winter miso soup  あったか具沢山、冬定番みそ汁
Miso soup is usually considered as a side dish. Well, when it's so cold like today, it is really appropriate for it to be a leading star! Just add tons of vegetables, tofu and even little bit of chicken to make this really hearty miso soup that's sort of our family's staple winter soup.
お味噌汁って、だいたい脇役だけど、こんなに寒い日には、堂々と主役になっていただきたい。いろーんなお野菜、豆腐、ちょっとチキンもいれて、具沢山のあったかお味噌汁つくりました。
c0193723_5564130.jpg

This is enough for me, but my 8 year old boy is still growing....thus one more dish!
私はこれだけですっかり満足なんだけど、育ち盛りの息子は、『お、これだけ?』とほざくので、もう一品。
c0193723_5585755.jpg

Mini individual Japanese style meat loaf with ponzu dressing. It's my little trick form my sons to eat tons of greens!
ミニ和風ハンバーグのポン酢がけ。これがあるとサラダもタップリ食べてくれます。
[PR]
by hungry-witch | 2010-02-20 05:49 | dinner
private cooking class  プライペートお料理教室
I give all sorts of cooking classes. Today's one was a private class. My client is fresh out of University and needs to brush up his cooking skill to eat healthy and to impress the ladies (!)
家のお料理教室は、いろいろなスタイルで対応している。今日は、珍しくプライベートレッスンのリクエスト。クライエントは大学卒業したばかりの、少々無理をしたら、息子といってもおかしくないくらいの若い青年。一人暮らしということもあって、お料理に目覚めたらしい。とっても熱心である。感心、感心。良い旦那様になるであろう。
c0193723_4202416.jpg

When he first came to the class, his knife skill was not so impressive...rather it was a bit scary. Now, he can mince these scallions like a pro! I'm really happy and get tearful....wait, it's just the scallions got into my eyes...!
当初は包丁もおっかなびっくりであったが、今は上手に葱のみじん切りも出来るようになった。感動でな、涙が。。。って、葱が目にしみたんだよ。
c0193723_4245347.jpg

Today's menu is focused on mom's home cooking dishes: niku-jyaga, simmered potato, onion and beef in sweet soy sauce broth.
今日は家庭料理の定番をテーマに。まずは肉じゃが。
c0193723_427813.jpg

grilled peppers with ponzu and sesame
焼きピーマン
c0193723_4281380.jpg

grilled salmon with lemon. Today's salmon was absolutely perfect!
焼き鮭。今日の鮭は最高でした!
c0193723_4293315.jpg

miso soup with radish sprout and tofu
ダシから作った、貝割れと豆腐のお味噌汁。
c0193723_4312241.jpg

We also made rice seasoned with fresh watercress. This was amazingly refreshing. My son's school is closed for the entire week due to the "mid-winter break"(oh, great...), so he joined my client for the tasting. The beauty of my job is that I can cater to my son's schedule and work at the same time. It's also nice that he gets to see my work and learn what exactly I do for living. I'm extremely thankful for my job and hope I can keep on doing this for a bit longer.
そして、ご飯は、菜飯ではなくて、クレソン飯。これ、本当にさっぱりしていて美味しいんです。さて、息子の学校、今週は丸々一週間『冬中休み』です。そんな休み、多いに迷惑なんだけど、仕方が無い。ちゃっかり試食に参加。でも、この仕事の素晴らしい事は、息子のスケジュールに自分の仕事を犠牲にせずに対応出来る事。そして、息子が実際、母親である、私の仕事を見られる事です。去年の9月から始めたこのビジネス、決して楽では無いけれど、今の自分には最高の仕事だと思っている毎日です。これからも何とか続けて行けたら幸せだな。
[PR]
by hungry-witch | 2010-02-18 04:46 | cooking class
children's cooking class 子供お料理教室
My little chefs arrived despite of this horrible snow day. We had hot chocolate to warm up and then made some hearts with origami papers!
大雪の中、ちびシェフ達がほっぺを真っ赤にして来てくれました。まず、ホットチョコレートで温まって、折り紙でハートを折ったよ。
c0193723_340357.jpg

I got this idea form today's snow. We made tiny little sticky rice cake balls to put into our fruit salad.
雪からヒントをもっらた、白玉。今日はこれをフルーツ白玉にします。
c0193723_3423320.jpg

Then we cup up some apples and oranges. Quite a few disappeared into those tiny mouse...!
それから、みんな、リンゴとオレンジを小さくカットしました。そのままお口の中へ消え入ったフルーツ、多かったなあ。
c0193723_3452243.jpg

Then we mixed all the ingredients with honey and lemon juice. YUM!
最後に蜂蜜とレモン汁を入れて、出来上がりー!おいしいね。
c0193723_3465589.jpg

[PR]
by hungry-witch | 2010-02-17 03:33 | cooking class


by hungry-witch
プロフィールを見る
画像一覧
S M T W T F S
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
カテゴリ
以前の記事
最新のトラックバック
DIET MENU ..
from わWa NYC Japane..
ライフログ
その他のジャンル
最新の記事
Il Tesoro
at 2013-02-25 13:36
Albella
at 2012-04-23 03:26
ふぐ! blow fish ..
at 2011-11-19 01:15
たこ焼き  octopus..
at 2011-11-18 13:20
全力投球 best cate..
at 2011-11-14 13:59
たまにはね。。。 Once ..
at 2011-11-14 10:19
Il Punto
at 2011-11-10 23:17
ハローウィーン  Hallo..
at 2011-10-31 10:34
porgy&flounder..
at 2011-10-18 10:49
Kid's class ne..
at 2011-09-22 12:17
50 people cate..
at 2011-09-22 09:30
日本からの食べ物は汚染されて..
at 2011-06-14 03:27
Picholine @ Li..
at 2011-06-11 10:20
子供教室お披露目パーティー ..
at 2011-06-07 15:31
買っちゃった! my dar..
at 2011-06-05 10:39
オクラのたたき  chopp..
at 2011-06-02 12:54
弁当 SOS Bento..
at 2011-05-27 05:49
子供教室 kid's coo..
at 2011-05-25 13:09
鳥骨ラーメン chicken..
at 2011-05-24 09:42
被爆者のイベント Atomi..
at 2011-05-23 10:55
ファン
記事ランキング
ブログジャンル
画像一覧