Hungry girl's diary

Introducing easy and healthy everyday Japanese home cooking.
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beginner's class 初心者クラス
Today was a private class for a total beginner's class.
今日は正真正銘初心者クラス。
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Asparagus ohitashi......since its in season.
アスパラのお浸し。旬です!
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rolled beef with scallion. The rest: miso soup, rice with pickles and grilled samon.
業肉の葱巻き。この他、焼き鮭、お味噌汁、そして、肝心のご飯。
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by hungry-witch | 2010-03-31 13:59 | cooking class
club with a view... NYACより。。
I've been in NYC for more than 15 years now and have never been to the New York Athletic Club right by the Central Park. Today, for the first time, I was invited for dinner..this is the view from the sanatorium. Mad cool...
ニューヨーク生活15年近くなるが、セントラルパークの隣にあるニューヨークアスレティッククラブには一度も足を踏み入れた事が無かった。今日、初めて食事の招待があり、念願の第一歩!これは屋上からの眺めです。絶景なり!
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great view on the central park...still gloomy, but trust me, Spring is just around the corner!
セントラルパークの素晴らしい眺め。まだどんより冬景色ですが、春は直ぐそこ!
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by hungry-witch | 2010-03-31 13:39 | outings
demo and lecture 講義とデモ
A private school got in touch with me for an hour an half lecture, demo and sampling of a Japanese cuisine. With my back ground as a hard core teacher, how can I turn this down? Of course I took it an here I am....whipping up "yakisoba"(fried nooodel), rice balls, sushi roll and miso soupr for 40 people....my hard working rice cooker worked 4 times since 5:00 a.m. this morning.
イーストサイドにある私立の学校から、40人の生徒対象に日本の食文化及び食について、一時間半の講義、デモ、そして試食の依頼があった。正直40人というのは作った事が無かったが、何でもこ〜い!と言う事で朝5時起きで40人分の焼きそば、おにぎり、太巻き、みそ汁、作らせて頂きやした。家の炊飯器、6合を計4回、朝の5時から炊きました。う、う、君無しではやってられんよ。。。兎に角壊れないでね。。。
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guess what...I've never made sushi roll for 40 people before....guess myl work out for a day is done...I'm still sore from squeezing the roll for 40 times.
正直を申しまして、40人分の太巻き、作ったのが今回初めて。今だに筋肉痛です。。。ジムに通わなくても十分良い運動させて頂いてます!
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They gave me a science lab room....
理科実験教室でのデモでした。。。この後ろには骸骨がぶら〜と。。。それは、それは食欲のわく環境でして。。。ははは!
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I was so impressed and glad how all the students were so into my lecture. They were really cooperative and curious about Japan and japanese cuisine. All the samples I prepared were gone in second. I'm especially pleased how miso soup were popular amongst the students. They lined up for the second and the whole pot were gone in no time!
これぞ努力のかいがあったといもの。生徒達は皆興味津々。朝五時から用意した食べ物も、あっという間になくなりました。特に味噌汁はお変わりの列が出来る程。小規模ながら日本の食文化を広める事ができて本当に良かった。
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After the demo, I had to prepare for the tasting for my restaurant consulting job. I made 10 different kind of gyoza dumpling for the owner and a partner.....this wine was given by the owner...trust me, I totally deserve this! cheers!
学校のデモが終わると、今度はレストランコンサルタントの仕事が。。。10種類の餃子をオーナーとそのパートナーに試食し頂く為に作らなければ。このワインはオーナーからの差し入れ。もう、縁料無く頂きます。かんぱ〜い!
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by hungry-witch | 2010-03-31 12:57 | cooking class
ramen class ラーメン教室
Ever since "Ippu doe" an "setagaya"launched in NYC, Rame has been a talk of this town. Today, upon request, I gave a ramen work shop. Ramen can be as easy as boiling water and also as complicated as whipping up the best french cuisine. I thought I'd pick the middle an start out by making the chicken stock.
ラーメン人気は一風堂やラーメンせたが屋の上陸ですごいものがある。今日もクライアントの要求でラーメン、家庭版を教える事に。まずはダシの仕込みから。
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Ramen base stock made from chicken, scallion, garlic and ginger.
基本のダシ/
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by hungry-witch | 2010-03-31 11:56 | cooking class
tempura class 天ぷらクラス
Today was a tempura class...
今日は天ぷら教室でした。。

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appetizer: chicken with preserved plum sauce and shrimp and asparagus agar terrine.
前菜:鳥の梅ソース。海老とアスパラガスの寒天寄せ
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I konw.....yes, it's an over kill,,but hey, spanish mackerel is in season...what can I say?
はい、はい、又鰆ですわ。でもね、旬の魚と言う事で見逃して下され。
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seaweed salad with ginger and carrot dressing
生姜と人参ドレッシングがけの海藻サラダ。
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savory egg custard with chicken, shiitake mushroom and shrimp
茶碗蒸し

You might wonder, "Hey, where is Tempura?".....dido! It just that my clients ate tempura as I fried them......I mean, that' the best way to taste tempura, but no pictures for the obvious reason!
で、天ぷら写真は?とお思いかと。。。いや、実は揚げるそばから試食開始だったんで写真をとる余裕ゼロ。でも“美味しい!”と感激の嵐でした。よかった、よかった。
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by hungry-witch | 2010-03-31 11:42 | cooking class
mackerel 鯖
I found this gorgeous mackerel at my neighbor fish market.
近所の魚屋さんでぷりぷり新鮮鯖をめっけ。
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Look how juicy and plum it is...!
この脂ののり、ご覧あり!
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by hungry-witch | 2010-03-31 10:49 | dinner
busy, busy, busy!!  いそがし!いそがし!
Since I started as restaurant consultant, my son's lunch suffered the most. Here is what you can make even under an enormous pressure...
レストラン コンサルティングを始めて、一番被害を被っているのは息子である。母は忙しくて日々のお弁当はかなりの手抜きである。。。悪い。。しかし女手一つで君を育てるのはかなりの苦労であるのだよ。分かっておくれ。
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grilled beef with lotus roots
ステーキと蓮根弁当
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Shrimp and asparagus pasta with soy sauce.
海老とアスパラの醤油パスタ
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I woke up 5:00A.M to do this. I thought this week was a staff appreciation week.... later i realized it's next month...great. I made this for his teachers for nothing.....
5時起きでこのちらし寿司を息子の先生の為に作りました。。。で、よくよく手紙を読んでみると来月だったんああああ。。。。なんなの。。。このくそ急がしいいのにいいいいい!!!
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by hungry-witch | 2010-03-31 10:17 | lunch box
savory egg custard 茶碗蒸し
Once a week children's class... guess what we'll be making..
週一の子供クラス。さて、今日は何を作るんでしょう。。。
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We made "chawanmushi"(savory egg custard with shrimp and other vegetables). All the children LOVED IT!!!
茶碗蒸しを作りました。皆大好き。ペロリと食べちゃった。
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by hungry-witch | 2010-03-31 09:59 | cooking class
gyoza dumpling/shumai workshop 餃子と焼売教室
Today, I had some mom friends over for a gyoza dumpling and shrimp shumai workshop. Gyoza is great menu for a picky eater. You can use any left over veggies with your choice of protein. I call it mom's best friend dish.
今日はお母さん達の為の餃子と海老焼売のお料理教室を開催。餃子って、本当に主婦の見方。好き嫌いが多い子供も餃子にすれば結構食べるもの。冷蔵庫が奇麗になって、しかも家族が喜ぶ献立です。
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by hungry-witch | 2010-03-31 09:15 | cooking class
over night dried fish 一夜干し合戦
Last week, I made a video on how to fillet a spanish mackerel. I ended up introducing a traditional technique called "ichiyaboshi" or overnight dried fish. It's such an interesting how getting rid of excess moisture can actually make fish far more moist when grilled. It's the ultimate way to enjoy fresh fish...crispy out side and fluffy and moist inside!
先週鰆の一夜干しのビデオを作成したくらい、一夜干しにぞっこんである。魚の余分な水分を取り去る事で更に焼いたとき魚がジューシーでふっくらになると言うのは面白い。皮がカリッとして中身がしっとりフワフワ。。。いいです。今家の冷蔵庫は一夜干し最中の魚でいっぱい。お弁当にも最適!
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grilled overnight dried spanish mackerel
鰆の一夜干し。。。お馴染み!
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same thing with porgy...really juicy and fluffy...my son ate 3 fillets!
ポーギーでも作りました。息子は3枚ぺろり! 作り方のビデオは只今、NY1ページのウェブサイトにのってま〜す。
NY1page.com
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by hungry-witch | 2010-03-16 12:52 | dinner


by hungry-witch
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