Hungry girl's diary

Introducing easy and healthy everyday Japanese home cooking.
<   2010年 06月 ( 16 )   > この月の画像一覧
学校最終日 last day of school
日本では3月が学年の終わりだがアメリカでは6月がそうだ。今日は息子の学校の最終日。一年間お世話になった先生方、スタッフ達に感謝を込めて、巻き寿司、いなり寿司、枝豆を作りました。まあ、よう家のわんぱく坊主をここまでにしてもらいました。。。あ、と言う事は明日から息子は家にいるのですね。。。涙じゃないよ、汗が目に入っただけ。。。
Today's was the last day of my son's school. It's amazing how a year goes by so fast. To show my enormous "thanx" to his teachers and staffs, I made some sushi roll, inarizushi (bean curd skin sushi) and edamame. He had a great year and it's all because of his great teachers. Oh, but wait, that means he'll be home all day from tomorrow......AAAAAhhhhhhaaa!!
c0193723_1020348.jpg

朝五時起きで、なんとか間に合った、と息子を送り出して気がついた。肝心の奴のお弁当を入れるのを忘れた。。。ア〜、いつもこうだ。何か抜けてるんだよな〜私。で、帰って来た息子に、お昼をどうしたか聞いた所、『マミーが作った先生用のお寿司をもらった』とさ。なんてこったい。
I woke up at 5am and somehow packed everything and made it in time. After I sent my son, I realized I forgot to pack his luch....!! When he came home, I asked "what did you do for lunch?" and he said "Oh, my teacher gave me some of your stuff." This is always the case....my heart is in the right place but I always screw up somehow. I am the queen of "oops..", sigh.
[PR]
by hungry-witch | 2010-06-25 10:29 | party menu
烏賊そうめん&お漬け物  fresh squid sashimi and pickles
あ〜、もう、カレーはしばらく見たくない気分。母はギブアップ。ラッキーなことに、それは、それは新鮮な烏賊を魚屋さんでゲット。スルンと皮をむいたら包丁で細く切って烏賊そうめんに。生姜と紫蘇で食べるのが夏らしくて良いです。熱々ご飯に、キュウリの塩揉みとなすの浅漬けをのっけて幸せ晩ご飯!隣では息子が飽きもせずカレー食べてる。。。。参った。
I'm so sick of looking at curry by now. Luckily, there were some super fresh squid at the fish market. Slice them very thin to look like noodle and serve it with grated ginger and julienned shiso leaf. Perfect sashimi for the summer. I made some cucumber sprinkled with salt and pickled eggplant....so delicious on top of hot rice. Aaahhh, talk about comfort food. Next to me, my boy is still eating the left over curry...with big smile on his face....I'm speechless by now.
c0193723_22101143.jpg
c0193723_22103981.jpg

[PR]
by hungry-witch | 2010-06-24 22:10 | dinner
カレー翌日弁当  The day after curry...
息子のカレー好きは我が父譲りとみる。カレーの翌日、朝から残りのカレーを、これまた嬉しそうに平らげていた父を見て育ったから男の人は皆そういう物だと思っていた。しかし結婚した相手が残り物を嫌う贅沢野郎だったので、認識を新たにしたのだが、不幸中の幸い、息子が好きなのだ、翌日のカレー。朝からもりもり。お弁当も、勿論カレー。。。カレーばっかりで良いのか、という問いに、『インド人は毎日カレーじゃないか。』だと。なるほど。

Like grandfather, like grandchild. My dad's favorite was also curry. Every time we had curry for dinner, he had it for the breakfast the next day, and again for dinner.... I didn't think my own son would turned out to be just like him. He's more than happy to have the left over curry in the morning and also for lunch. I asked him "You don't mind having curry for every meal?" He said "Of course not....Indian people eat curry everyday, silly!" You're absolutely right, dude...silly me for asking!
c0193723_21533861.jpg

[PR]
by hungry-witch | 2010-06-24 21:53 | lunch box
夏限定版、激からカレー limited edition, extra spicy curry!
不思議ちゃんの息子はあらゆるジャンルで???だが、辛いものに関してもかなり普通ではない。インド料理、韓国料理のレストランに行くと必ずお店の人から心配されるくらい辛いものOKである。私の母親は毎回、“舌がバカなんじゃない”と侮辱のような心配のような事をいう。兎に角カレーが好きだ。”あ〜、オレ、インド人になりたかった。。”と言う程。で、今日は奴のリクエストでカレーを作る事に。。ルーはお馴染み、ゴールデンカレーの“大辛”。あるんです。辛口の次のステージ。
My son is oh, what should I say..."unique"? He loves spicy food. Every time I take him to the Indian or Korean restaurant, waitress starts to get worries how he eat so much spicy food. His favorite food is curry and he often says "I wish I was an Indian dude...so I can eat curry everyday!" Today, finally I gave in...his favorite curry, extra spicy!

c0193723_11443056.jpg

家のカレーは毎回作る度に微妙に味が違う。要するに冷蔵庫の中を掃除する目的で作っているからであろう。今回はお料理教室で余った牛肉に薄切りと夏野菜を全部入れた。牛肉がちょっとしかなかったので仕上げにムール貝を入れた。かなり美味しかったが、これは一期一会、二度と同じ味を作る事はなかろう。将来息子はおふくろの味をいかに懐かしがるのだろうか。。。
I make curry to clean up the fridge...so each time, what I put in differs depending on the left over situation. This time, there were some summer veggies and thinly sliced beef left from the weekend cooking class. I didn't have enough beef, so I put mussels at the last minute. Turned out one of the best curry ever, but I don't think I can duplicate this in future.... don't exactly remember what I put in......
[PR]
by hungry-witch | 2010-06-23 12:06 | dinner
easy summer bento box 簡単、夏の弁当
この季節、夜8時をすぎてもまだ外が明るくて気持ちがいいから、ついつい親子で散歩、といいながら遊びすぎてしまう。公園には蛍がいるし、道を歩けばストリートミュージシャンやジャズバーからの演奏が聞こえて来て、すこぶるいい感じなのである。アイスクリームトラックからデザートにソフトクリームを買って公園のベンチで息子と取り合いしながら食べるのも楽しみの一つ。いけないのは、寝るのが遅くなって翌朝起きるのが辛い。事項自得だが、毎回、ああ、もっと早く寝とけば良かった、と反省するのである。。。で、今朝も寝坊してこういうお弁当になりました。

This season, it's so tempting to stay late....it's so nice and breezy at the park, how can we resist a stroll in a park. There are fireflies, cool sound from the Jazz bars and street musicians, and ice cream truck! The problem is the next morning...everytime I regret why didn't I go to be earlier. This morning was the same thing, but luckily,I had some frozen udon noodle in the freezer!
c0193723_22105366.jpg

冷やしうどん弁当。つけ汁は別にタッパーに入れておきます。冷凍うどん、偉い。一玉を茹でて、半分を朝ご飯。残りをお弁当にすれば無駄がありません。
Cold udon with dipping sauce bento. I put dipping sauce separately in tight lid container. My son will take the udon and dip it into the sauce when he eat at lunch. Frozen udon is such a convenient ingredient, especially when you're in hurry!
c0193723_22173762.jpg

あとは残り物のチキンと野菜を適当に入れたら出来上がり。ぎりぎりセーフでした。ちなみに、セーフでないときもあって、過去にバスに乗り遅れた事が正直申しましてあります。。。
Then throw in last night's left over chicken, some veggies and yay done! I made it this time, but to tell the truth, we miss the bus a couple times in the past....
[PR]
by hungry-witch | 2010-06-22 22:22 | lunch box
Birthday Sushi class お誕生日寿司クラス
I had some lovely French crowd for a Birthday party/Sushi class.
今日はお誕生日パーティーをかねての寿司クラス。とってもトレビア〜ンなフレンチのクライアントが来てくれました。
c0193723_1157450.jpg
c0193723_11573243.jpg

Today's menu:
1. california roll
2. spicy salmon had roll
3. nigiri sushi ( tuna, salmon, hamachi, shrimp, seasoned shitake mushroom, egg and............._
今日のメニュー
1。カルフォルにアロール
2。スパイシーサーモン手巻き
3。にぎり寿司(マグロ、鮭、ハマチ、海老、味付け椎茸、そして、これ!)
c0193723_1221149.jpg

Monk fish Foie gras sushi. Very exotic and considered as a delicacy. Hey, they're French..they eat snail and real Foie Gras....I knew they could handle this!
アンキモ。だって、フランス人だし。エスカルゴも本物のフォアグラも食べてるんだし。。。絶対行けると思うんだけど。お誕生日おめでとう!
[PR]
by hungry-witch | 2010-06-21 12:06 | cooking class
Summer menu! 夏メニュー!
My boy and I spotted some fireflies at the Riverside park the other day. Summer is officially here. Today's cooking class was all about summer menu.
先日リバーサイドパークで蛍がいっぱい飛んでました。夏です。今日のお料理教室はずばり夏メニュー!

c0193723_1136712.jpg

Beef shabu shabu salad with summer vegetables. We peeled baby tomato skin for a little TLC! Fava beans were also in season. Served with ginger dressing..yum!
しゃぶしゃぶ牛と夏野菜のサラダ。プチトマトの皮をむいて少し手をかけました。これだけの事で結構お洒落でお上品になりますのでございますわよ。おほほほほ。空豆も新鮮な物が手に入ったので入れました。生姜と葱のドレッシングで。
c0193723_11412718.jpg

shrimp and eel "temarizushi"(little ball sushi_
This is so cute, but really easy to make. Perfect for party and picnic! In Japan, we eat eel during the summer to keep up our stamina!
海老とうなぎの手まり寿司。うなぎは日本の夏を乗り切るのに欠かせませんから。。。
c0193723_11442520.jpg

cold somen noodle with dipping sauce. This is a staple summer dish. An ultimate "cool down" dish...without this, I don't think I can survive the heat...
お馴染みそうめん。これなしでは夏はありまへん。
c0193723_11472561.jpg

Tofu panacotta with strawberry . I'm in love with this dessert. So light, but smooth and satisfying.
お豆腐のパンナコッタ。これ、以前にも紹介しましたが兎に角おいしいんです。
[PR]
by hungry-witch | 2010-06-19 11:27 | cooking class
sweet and sour fried cod with veggie 酢豚じゃなくて酢魚
I don't really like to order this at the chinese restaurant. I find it too oily and heavy. So, here is my own take on this normally heavy dish.
中華料理は好きな物も多いけど、酢豚はあまり好きではない。衣をつけて揚げたものを更に炒めてあんかけするのは、どうもくどい。魚でもこの方法だとやはりくどい。で、今日は一ひねりしてこんなのをつくってみた。ひねってるけど作り方はこっちの方が断然らくちん!
c0193723_11563698.jpg

In stead of coating the cod with batter, lightly coated with katakuri starch (potato starch). Then in stead of deep frying, sauteed with little oil. Take the fish out of the pan and throw in some green peppers, onion, sliced ginger and shitake mushrooms. Put back the fish and stair fry quickly. Turn off the heat and sprinkle liberal amount of sushi vinegar. Sushi vinegar is seasoned rice vinegar. It already has some salt and sugar, so no need to add any more seasoning. If you'd like, you can put some chili sauce or black pepper. Easy, fast and so much light than the original recipe. Yum!

鱈の切り身は衣の代わりに片栗粉を軽くはたいて少量の油でソテーします。火が通ったら取り出し、残った油をそのまま捨てず、ピーマン、タマネギ、生姜、椎茸を入れてソテー。野菜にほぼ火が通ったら鱈を戻し軽く炒めてから火を止めます。そこに、なんと、寿司酢をタッブリかけたら出来上がり。お好みでチリソースや胡椒をかけましょう。驚く程簡単で早くて、しかもあっさりした酢魚の出来上がりです。お弁当のおかずにもピッタリコ!
[PR]
by hungry-witch | 2010-06-16 12:05 | dinner
rice ball video おにぎりビデオ
It's UP for you rice ball funs! We filmed this in different room, so the lighting is not quite right. It's lighting from below, so has some spooky effect.....might have some chilling effect for this hot season..not! Oh, the bruise on my arm, I fell from the stairs the other day. Not to worry, it's getting better....till I fall again.

出来ました。別の場所で撮ったため照明が下から照らされてる状態で、ホラー映画っぽく、というか、怪談会みたいな感じで多いに笑えますが、まあ、夏に向けてちょうどいいかも。。。な、わけないか。あ、腕の痣は先日階段から落ちたもの。怪談に階段。。。狙った訳じゃないだけに、お後がよろしいようで。。。駄目?
http://www.youtube.com/watch?v=zIegmQvwEeE&playnext_from=TL&videos=lvGWJKkZfr4&feature=sub

If you can't see it in this link. please go to the website: NY1page.com

NY1page.com でも見られます。
[PR]
by hungry-witch | 2010-06-15 22:35 | cooking class
sweet home cookin' あ〜、おふくろさあああん!
Sometimes I have a sudden craving for my mom's dish. Today, it hit me like a lightning.
時々、急に母の味が食べたくなる。今日はそんな時々の日であったのでこんなの作りました。
c0193723_10143662.jpg

simmered nappa cabbage, shiitake mushroom and tofu. I sneaked a little, just a little bit of ground pork to give extra flavor. Hey, I have a growing boy here....can use a little help from a Mr. piggy!
白菜、椎茸&豆腐の煮物。これ、白菜がくたくたになるまで煮ると美味しいんです。今回はちょっとだけ、ほ〜んのちょっとだけ風味ずけで豚のひき肉をいれました。これは母のとは異なりますが、育ち盛りの坊主がいるんで。。。
c0193723_10193414.jpg

simmered flounder with burdock root in sweet and savory broth. This happens to be my boy's favorite. The left over broth coagulates when cooled in the fridge due to the gelatin from the flounder. He puts that on hot rice and that's his No1. snack...I told you..his taste bud is like a middle aged Japanese business man. Sooo weird. Anyway, let's eat...and then a phone call...
カレイと牛蒡の煮物。母から教えてもらった一品。牛蒡を下に敷いてカレイを煮るとお鍋にくっつかなくて、しかも牛蒡の良い風味が絶妙。息子の大好物。翌日、残った汁を冷蔵庫にいれて出来た煮こごりも温たかいご飯にのっけてぺろり。牛蒡が好きなので多めに炊きます。さ〜て、食べようかと言う時に電話が。。。。
c0193723_1029228.jpg

A call from my friend. We talk for 15 minutes and when I got back to the table, all I saw was this!.....Where is mine????
友人からの電話。15分くらい話しただろうか。急いでテープルに戻れば。。。ええええ〜〜〜、骨しかのこっておらぬううううう!!!な、涙、涙の物語であった。
[PR]
by hungry-witch | 2010-06-15 10:32 | dinner


by hungry-witch
プロフィールを見る
画像一覧
S M T W T F S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
カテゴリ
以前の記事
最新のトラックバック
DIET MENU ..
from わWa NYC Japane..
ライフログ
その他のジャンル
最新の記事
Il Tesoro
at 2013-02-25 13:36
Albella
at 2012-04-23 03:26
ふぐ! blow fish ..
at 2011-11-19 01:15
たこ焼き  octopus..
at 2011-11-18 13:20
全力投球 best cate..
at 2011-11-14 13:59
たまにはね。。。 Once ..
at 2011-11-14 10:19
Il Punto
at 2011-11-10 23:17
ハローウィーン  Hallo..
at 2011-10-31 10:34
porgy&flounder..
at 2011-10-18 10:49
Kid's class ne..
at 2011-09-22 12:17
50 people cate..
at 2011-09-22 09:30
日本からの食べ物は汚染されて..
at 2011-06-14 03:27
Picholine @ Li..
at 2011-06-11 10:20
子供教室お披露目パーティー ..
at 2011-06-07 15:31
買っちゃった! my dar..
at 2011-06-05 10:39
オクラのたたき  chopp..
at 2011-06-02 12:54
弁当 SOS Bento..
at 2011-05-27 05:49
子供教室 kid's coo..
at 2011-05-25 13:09
鳥骨ラーメン chicken..
at 2011-05-24 09:42
被爆者のイベント Atomi..
at 2011-05-23 10:55
ファン
記事ランキング
ブログジャンル
画像一覧