Hungry girl's diary

Introducing easy and healthy everyday Japanese home cooking.
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Japanese Food and Restaurant Show
一瞬、日本のデパ地下を思い起こしてしまいました。でもこれはニューヨーク。飲食関係者向けに、色々な日本食材やレストラン器具などを格業者さんが紹介する、コンベンションがミッドタウンで開催されました。沢山面白いものがありましたよ。
It seems like a scene from Japanese Department stores' food floor...tons of samples! But it's not. There was a Japanese food and restaurant show at the mid town today. So many great new finds and ideas from various food and equipment suppliers.
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ラーメン
ramen noodle booth
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山葵の商品も色々ありました。
different kind of products using wasabi
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そして、この方、料理の鉄人などでも知られている、日本橋『ゆかり』の三代目目、野永喜三夫 シェフ。日本料理のセオリーと五感をつかっての調理法について、パフォーマンスとレクチャーがありました。基本的な昆布と鰹のダシの話から始まって、季節感、盛り合わせ、食材の新しい使い方などを、冗談も上手に入れながら楽しく紹介していただきました。面白いとおもったのが、ダシの説明の時、みそ汁をダシとお湯で作り、その違いをオディアンスが体験する、という企画があったんですが、日本人なら味見をする以前に香りでどちらがダシ入りが分かるところ、アメリカ人は、料理関係者でも以外と、『あれ、どっち?』という人がチラホラ。。。中にはお湯だけで作ったみそ汁の方が美味しい、とう方も。。。う〜ん日本料理の繊細な良さを理解して頂くのはやっぱりまだ時間がかかりそうだ。。。
And this person was the main reason fro my visit this time, the winner of Japanese Iron chef, Owner/Chef of Nihonbashi Yukari, Kimio Nonaga. He demonstrated filleting the tai snapper and making sashimi out of chunk of Tuna block. He talked on the theory of cuisine in Japanese cooking, "Using the five senses." I thought it was extremely interesting how he made the audience taste and tell the difference between the miso soup made with dashi and just with hot water. Most Japanese can tell the different right a way by just smelling which one is which. There were quite many non Japanese audience who couldn't tell the difference....and even some thought the one with hot water was more complex in taste....this was quite a surprise since these people are all in food industry. It'll be a while until the beautify of delicate Japanese cuisine is fully understood by the U.S. audience...but until then, I'll keep busting my little butt to educated my clients....boot camp style!
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ちゃっかり一緒に写真も。。。良い日でした。
Lucky me, two shot with Chef Nonaga....it's all good!
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by hungry-witch | 2010-09-27 01:35 | outings
俵おむすび oval rice balls
何故か私の母は三角形のおむすびが握れなかった。小学校の遠足の時、自分のおにぎりだけが俵型で嫌だった。しかし、思えばこれがきっかけで料理に目覚めたのである。母が出来ないのなら自分で作ろう、と3年生の時握った三角おにぎりが思いのほか良い出来だったのだ。それから卵焼きを作る様になり、6年生の時にはもう、自分でお弁当全部を作っていた。当時は母のおにぎり下手を恨めしく思ったが、そのお陰でお料理好きになったのだから、出来すぎた母親でなかったことは感謝すべき事なのだろう。お母さん、ありがとね。
When I was little, my mom could not make triangle shaped rice ball. When everyone else had their riceballs into triangle, I was the only child with oval shaped one. This was absolutely embarrassing for a 6 year old. When I turned 8, I took matters into my own hand...literally. I begun making my own rice balls. Looking back, this was the beginning of my cooking carrier. I think I should thank my mom for being such a lousy rice ball maker.....thanks mom!
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息子の場合、こういう食べ物を持って行くのはどちら道、彼しかいない。私が子供の頃、人と違うことが何よりも恐怖だった事を思えば、息子は大物である。。。というか周りが見えてないのか? 心配になる事もあるが、まあ、何でも美味しいと喜んでくれるのは幸せとしとこう。今日は俵おむすび弁当。食べやすいと好評でした。。。息子が自分でおにぎりを握る事はなさそうだな、しばらくは。
My son is the only child to bring this type of lunch anyway...compare to my childhood when being different was the most scary thing, my son is much more comfortable with himself.....or he could be totally unaware of his surroundings.... In any case, it's a good thing that he enjoys any kind of food. Today, I made him the infamous "oval rice balls". His response was very positive since it was easy for him to pick and eat. Guess he won't be making his rice balls for a while.....
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by hungry-witch | 2010-09-24 21:03 | lunch box
簡単マーボ豆腐 simple and easy Mapo-Tofu
今朝、息子が起きるなり『マーボ豆腐が食べたい』という。どうも夢に出て来たらしい。寝てる時も食べてるのかい。。。血は争えぬ、カエルの子はカエル。
My son woke up this morning and the first thing he said was "Mom, I have to have Mapo-Tofu for dinner." Apparently, he had a dream about eating it......it's pretty amazing that he's eating even in his dream.....he's definitely my son!
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家のマーボはカレーと同様、毎回ちょっと違う。今日はいつも入れるチャイナタウンのレストランの特別ラー油が無かったので、オイスターソース、豆板醤、赤味噌で味付け。具は生姜、ニンニク、葱のみじん切り、豚ひき肉をごま油で炒めただけ。チキンスープと調味料を入れ、煮立ったら溶き片栗粉でとろみをつけます。豆腐は、すくい豆腐しかなかったので、最後にスプーンですくっていれました。簡単で早いです。そして美味しいよ!
Mapo Tofu at our house tastes a bit different each time. Today, I didn't have any special chili sauce from a restaurant in China Town which I normally use, so I simply used oyster sauce, chili sauce and red miso paste for the seasoning. I stir fried minced ginger, garlic, scallion and pork. Add a little chicken soup and thicken with potato starch. I only had the super soft silken tofu, so scooped it in with spoon at the very end. It's so quick and easy, but delicious!
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野菜が足りないからほうれん草のごま和えも食べてね。
Don't forget the veggies! Spinach with sesame seeds.
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by hungry-witch | 2010-09-24 19:14 | dinner
オイスターじゃなくて。。。 not really with oyster..
よく、ショットグラスに牡蠣とウォッカ、タバスコ、レモン汁なんかを入れた、オイスターショットたるものをバーで見かけるけど、今回は“クラムショット”。 ハードリッカーは全く受け付けないので、ウォッカは入っておりません。そのかわりレモン汁がたっぷり! リトルネッククラムはお魚さんに開けてもらってます。きゅっと一杯。。。。おいし〜〜〜!で、ワイン飲むのでノンアルコール、という訳ではないのですな。これも仕事の為の研究ということで。。。おほほほ。
Oyster shot with raw oyster, vodka, lemon juice and tabasco in a shot glass is very popular at the seafood restaurants and bars. I used clam for this time instead of oysters. I asked my fish mongers to open dozen clams and put each one into a shot glass. Pour some lemon juice and tabasco (I can't take any hard liquor lately...) and gulp! Heaven!!! I drink wine with it, so it's not exactly a "non alcoholic"shot...ha, ha! Oh, but I totally deserve it!
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by hungry-witch | 2010-09-24 09:07 | snack
誕生会 Park Birthday Party
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学校での誕生日会で始まった息子の誕生日フィーバー最終日。公園で友達を招いてのパーティー。これが一番大変。リクエストのストロベリーショートケーキはとりあえず出来た。もうひと頑張り。。。
My son's Birthday extravaganza has come to the finale. A party at a park with his friends. This one is the "big deal" party...but it'll be over after this....for this year! He requested "strawberry short cake" for his birthday cake, so anything he says he'll get....just for today!
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幸運にも天気は最高。風船も用意万端!さあ〜、これ終わったら倒れてもいいのよ。。。笑って、笑って、私はキャンディ〜!
Luckily, the weather was perfect! Balloons, check! Cake, check! party favors, check! Smile....ch,check...
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お約束のピニャ〜タ。この中にはお菓子がどっさり入っていて、子供が棒でたたいて割った瞬間、地面に散乱する。そこを子供達が我れ先にと地面を這いつくばってお菓子を拾うわけだが、毎回その光景があまりにも野蛮というかあさましい、というか、滑稽というか。。。まあ、本人達が楽しいならそれで良いのだろうが。でもこれが札束だったら私も人を押し倒して拾いまくるのだろう。。。。ああああ、いやですのう、物欲とは。
The must have item for every parties...pinata! Every time I see children scattered on the ground to pick up the candies, I feel a little guilt, embarrassment, shame and humor. It's like being reminded "hey, no matter how you dress and act sophisticated and educated, this is what human nature is." Ahhhg, the curse of material desires.
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ハイ!いや〜、無事完了。やれやれ、誕生日が年に一回でよかったよ。
Make a wish! YES! All done! It's a good thing that the birthdays are only once a year....
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by hungry-witch | 2010-09-23 22:56 | party menu
タコの踊り食い! Live octopus!
今日は息子の誕生日当日。“何が食べたい?”と聞いたら『生きたロブスタ〜』と言いよった。9歳児が言うかな、普通。。まあ、いいや。前から行きたいと思っていたこちらに行ってきました。
Today was his actual birthday. When I asked him what he wanted for dinner, he immediately said"Live Lobster!" I don't know how the 9 year old request such a thing, but oh well, I wanted to check this place anyway....
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Queensにある、『食客』。ここは実はこれで有名。
This place in Queens is famous for....
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生きたタコ君達!
Live Octopus!
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まず座るなり、元気なお兄ちゃんが目玉焼きをポン、ポン、ポーンと焼いてくれます。途中で、あらヨット、と卵を宙に飛ばしてひっくり返してくれました。息子、『プロだな。。。』同感。
As soon as you sit down, a super energetic server cracks some eggs to make fried egg. He flipped the eggs in the air to make sunny side down. My son was really impressed and mumbled "He's a professional, mom" Son, I agree.
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でた〜!これ、動いてます、かなり激しく。吸盤がお箸にくっついて、もう、大変!
Wooooow! This was moving..quite aggressively.....the suction of the tentacles stuck to the chopsticks and everywhere....it was quite a sight!
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おお〜、君いきますか。なかなか肝がすわっておるのう。
Really? You're gonna go for it? Wow, I did raise you right....!
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ほっぺたにくっついた。。。あ、でもこれ、私も食べましたが、冗談抜きで絶品です。本当に美味しかった。一人で一皿食べれます。視覚的なものを乗り越えたなら。
Stuck to the cheeks, hah? Oh but seriously, this was delicious. I think I can eat the whole plate next time.....if you can get over the visual aspect of this, it's such a delicacy.
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ジャ〜ン!メインの海鮮地獄鍋。ロブスターが上でまだ動いてます。貝、蟹、海老、烏賊、タコ、そして下には野菜とうどん。すご過ぎる。殻を入れるためのバケツが各自足下に置かれました。この大胆な感じ、好きです!
TaDa! The main dish, seafood hot pot with live lobster...it's still moving on the top. This hot pot is loaded with clams, crab, shrimp, squid, octopus , vegetables and udon noodle. Talk about over load! Each of us a given a bucket under the table to put the shells. Love this dynamic presentation!
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しかし、食べても、食べても減らない。すごいボリュームです。半分もいかぬ内にギブアップ。残りは持ち帰りにしてもらいました。
Oh boy, this was such a big portion. No matter how much we ate, we didn't see the bottom...we finally gave up and it wasn't even half way
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through.....the rest was packed nicely in a tight bucket to be brought home.
食後のサービス、胡瓜のジュース。爽やかで美味しかった!
Complimentary dessert, cucumber juice. So refreshing and yummy!
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by hungry-witch | 2010-09-20 08:57 | outings
年に一度! Once a year sugar rush!
今年もやって参りました。息子の誕生日。微笑ましい光景を想像なさっている方、甘い。ここ、マンハッタンに住む親にとって、子供の誕生日は試練である。なぜなら誕生会を“しなくては成らない”という掟みたいなものが暗黙の了解であるのだ。呼ばれたら呼ばなくては成らない。学校でもカップケーケを焼いてクラスでのお祝いをしなくてはならない。そういうことになっている。とういうことは少なくとも2度、学校のと家のノルマをこなさなくてはいかんのです。で、今日は学校のです。
T's the season for cupcakes in our household. My son's birthday is here...and yes, that mean a crunch time for me. For those who are picturing jolly and happy scene, think again. Here in the city, there are so much pressure and ablations when it comes to the kids' birthday. As usual, there is a class celebration at his school and the private one at home with his friends. For 2 straight days, I'm baking something. Today, it's the class one, so here goes the cupcakes!
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今年は『おれも手伝う』とはりきってる。ありがたいが、ケーキのタネが飛ぶ飛ぶ。この辺りで母の眉間の皺が一ミリ深くなる。が。ここは誕生日、ぐっとこらえる。。。ぐっと。
The birthday boy offered to help this year...thanks, but the cake butter are more like flying all over than being mixed. My stress level went up one notch , but since he is the birthday boy, closed my eyes and kept reminding myself "breath, breath, BREATH"....
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昨晩こらえて作ったカップケーキ。今朝は例のごとく7時に息子を送り出した後、今度は飾り付け。バタークリームを3種類の色で作りラズベリーやらキャンディーやらでデコレート。カップケーキは大きいのとミニサイズのを作りました。これは大きいサイズ。
We just baked cupcakes last night. This morning, after my son was picked up by his school bus @ 7am (yap, it's still not resolved), I made butter cream in 3 different colors and decorated each cakes with raspberries, mint chocolate and other sprinkles. We made regular size and the mini ones. These are the regular ones.
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これ、ミニサイズ。一口でぱくっと行けます。でも、アメリカのレシピなのであんま〜〜いい!日本の方が召し上がったら多分びっくりするでしょう。
These are the mini size ones. Cute, ha? Well, I got the recipe from the Magnolia bakery....seriously sweet...I mean sweet, sweet. My teeth are aching just by looking at them!
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さて、出来た。これを奇麗に詰めて、息子の学校へ。。。
Voila! Done! Now, I pack these and off to his school...
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やれやれ、これでパーティー1つ落着。あと一個。。。。ゴーゴー!
Yaaaay, one down, one more to go!
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by hungry-witch | 2010-09-18 09:25 | party menu
鳥南蛮  warm chicken soba noodle
今朝に続き、息子のバストラブルは更なる展開を迎える。普段は3時に帰ってくるのが、今回のバスのトラブルでな、何と1時間半遅い、4時半にやっと帰って来た。ありえない。どうも又教育委員会と一戦争しなくては成らぬ様だ。戦う事が宿命のような私の人生、もう、腹をくくるしかなさそうだ。。。
On top of this morning drama, my son who usually comes home around 3pm got home afater 4:30pm..that's an hour and half later! Seems like I have one more battle to fight with the Board of Ed.....great, Seems like fighting with an authority is my destiny.....agh!
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明日から更に早起き。もう、焦る、焦る。晩ご飯は美味しい更科そばをいただいたので、つけ鳥南蛮。冷たいおそばを温か汁につけて食べます。ふぅー、まあ、取り合えず美味しいわ。。。
From tomorrow, we have to wake us half an hour earlier. This puts so much pressure for both of us. To calm all the stress, I made some cold buckwheat noodle to be dipped into warm soup with chicken and scallion. Few second of peace here...!
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by hungry-witch | 2010-09-16 12:34 | dinner
トラブルだらけ  So much drama...
ただでさえ上へ下への大騒ぎ、という毎日を送っているのにトラブルは次から次へとやってくる。勘弁してほしい。今日のは特に大事である。いきなる息子のバスのスケジュール変更、しかも連絡無し。普段7時45分頃お迎えがくるのが、粋なり今日から7時になった。なんだとおおおお〜〜〜!!7時前に電話が。。。アパートの下で待ってます。。。。え??息子まだ寝てるんでけど。
I'm doing everything to my ability to stay away from trouble, but it seems like the trouble finds me......why? My son was being picked up by the school bus around 7:45am for the last 2 years. This morning, out of blue, without any notice, he was assigned to a different bus and apparently, he will be picked up @ 7am. 7am!!! Curse you board of ED!!!!
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もちろん7時なんて息子はまだ寝ている。ちゅ〜ことは今朝はわてが息子を学校に送って行かねばならぬのだ。く。。。お弁当作ってからね。。。
7am, my son is still sleeping..and that means I have to bring him to school. Great. Just pack this easy lunch...pasta with shrimp and veggies.
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by hungry-witch | 2010-09-16 12:16 | lunch box
一人ぽっちのお昼ご飯  alone again...
長〜〜〜〜〜、〜〜〜〜い夏休み中、すっかり息子と一緒にお昼ご飯を食べるのが日常となっていて、いざ息子の学校が始まった今、なんか落ち着かない。休み中は12時頃には決まって息子の『腹減った』コールが始まるでランチの用意をしていたせいで、そわそわしてしまうのだ。そして、『あ、お昼ご飯別につくらなくてもいいんだわ』とほっとする様なさみしいような。。。まあ、すぐ慣れるでしょう。だって、楽だもん。今日はお昼ご飯をちゃんと自分の為に作ってみた。美味しかったけど、一人ごはんは何だか物足りないな〜。
I've gotten so used to having my son around for lunch during this looooong summer break. His "I'm hungry" chant started just around 12pm. It's sort of funny feeling that I don't have to get ready for lunch any more...kind of bitter sweet...but I'm not complain'! I don't normally cook just for myself, but thought I'd whip up something super easy...to help me get over having lunch without my little monster. It was, if I may say so myself, delicious..but having lunch alone, I felt like something was missing......
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アンチョヴィのマリネとミドルイースタン風サラダ

とても簡単です。でも最高に美味しい!アンチョビのマリネは少々時間と手間がかかりますが、特にサラダは絶品なので、ご紹介。

*トマト(できればファーマーズマーケットなどの完熟)1個角切り
*赤タマネギ1/4みじん切り
*胡瓜2本、皮をむいて角切り
*イタリアンパセリ(又はコリアンダー)みじん切り適量
*ケイパー大さじ1〜2
*オリープオイル大さじ3
*レモン絞り汁大さじ2
*塩、こしょう

作り方は全部を混ぜるだけです。決めてはケイパーです!一度御試しください。魚、お肉料理に添えれば彩りもいいですし、爽やかな一皿になりますよ。

Marinated Anchovy with Mediterranean salad.

This is so easy and amazingly yummy. Marinated anchovy is a bit complicated, but the salad is the winner. Let me introduce...

*one tomato cut into cube
*1/4 red onion minced
*2 cumbers peeled and diced
* Italian parsley or cilantro chopped
*3 table spoon of olive oil
*2 tablespoon of lemon juice
*1~2 tablespoon of capers.
salt and pepper to taste

Just mix everything above. So quick and easy, but really pretty and refreshing salad to bring out the best in any seafood or meat dish! Capers are the whole key here, so don't forget those little guys!
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お、ま、け。ピタパンにはさんで、息子用のおやつ。こういうお酒のつまみっぽいもの、好きなんだな〜坊主。ペロっとたべて、アンチョビ、お替わり。魚だったら何でいいのよね、君。
My boy's after school snack! Ha, ha, talk about good use of left over! Put anchovy and salad in the pita bread and voila, Mediterranean sandwich. My son devoured the whole thing in no time and asked for more anchovy fillet.....he definitely doesn't discriminate food. Peace out dude!
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by hungry-witch | 2010-09-15 12:40 | lunch box


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