Hungry girl's diary

Introducing easy and healthy everyday Japanese home cooking.
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サンクスギビング Thanksgiving menu
やって参りました。今年もターキーを焼く日が。ターキーを焼くのは実はそんなに大変では無いのだけど普段は焼く事なんて無いのだな。今年は20人程集まってパーティーです。さて、まずはこれから準備。
The day has come....Big Bird roasting day. I'm having about 20 people over for a fusion Thanksgiving party. First, let me just take care of this.
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フレッシュクランベリーを使ってクランベリーソースを作ります。これも実はか〜んたん!
What is turkey without the cranberry sauce?! Making cranberry sauce from the scratch is actually super easy.
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仕上げにオレンジを切って入れると更に美味しいです。
cut up some oranges and put them at the end really brings out the flavor.
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今年は18ポンドのターキー。お店から両手で抱きかかえて、ヨタヨタと持ってきました。思えば息子が18ポンドの時は片腕で抱きかかえて歩き回っていた。。。腕の力が衰えたのだろうか。 ターキーは一晩、スパイスやハープを入れたマリネ液につけてから焼きます。失敗もなくお肉もジューシーに出来上がるのでお勧め。
18lb big guy (or a girl). I had to hod it with both arms to bring it back from the store. Now that I think about it, I used to be able to lift my son up when he was 18 lb and walk around....what?! Am I getting week??? Noooooooo!! I'm a brining person when it comes to a turkey. It always comes out flavorful and juicy. Throw in some spices and herbs along with sugar, salt and some white wine. Add water and ice and throw in the bird. Let it sit over night and it's ready to be roasted. Easy and Delicious! I don't stuff the turkey, though. Just put some lemon, apple and onion in the cavity.
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ご対面。
Love at first sight.
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いつものちらし寿司ケーキ。子供がいるとやっぱりこれが喜ばれるのよね。
sushi cake...this is becoming my signature dish. Well, it's a sure way to bring a smile to everyone!
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イワシのマリネサラダ
Marinated anchovy salad
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海老のリングィーニ。海老の味噌がソースになります。
shrimp linguini. The juice and tamale from the shrimp adds extra richness to the sauce.
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おでん。。。だって寒いもん。
Japanese style pot-au-feu. Another crowd pleaser...Japanese crowd, especially.
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by hungry-witch | 2010-11-29 07:51 | party menu
天ぷら蕎麦!Hot soba noodle with tempura!
先週に引き続き『日本の麺』シリーズ。今日はお蕎麦。風がびゅーびゅー寒いので、天ぷら蕎麦が最高。
Continues from last week, we've been cooking with Japanese noodles. Today, with cold wind blowing out side, we made hot soba noodle topped with shrimp tempura. Yum!
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さて、まずは天ぷら用の海老の処理から。今日は頭付きに挑戦。頭から味噌が出る度に『きゃ〜〜』と大騒ぎ。全部剥き終わるまで悲鳴がつづいたのあった。
First, they cleaned the shrimp for the tempura. Today, I got some head-on-shrimp....everytime they pulled the head off and the inside came out, there were massive screaming...till they finished peeling the last shrimp, the scream continues.....I bet our neighbor was wondering what the hell was going on here.
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それから竹串で背わたを抜きます。
Then pull out the guts using bamboo skewer.
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上出来!
Well done!
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ついでにエンドウ豆の天ぷらも。
snow pea tempura, too!
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蕎麦も茹でてしっかり冷水でしめます。温かい麺ですが一度しめると美味しいのです。
Cook the soba noodle and risk under cold running water to get rid of all slim on the surface. It will be in the warm broth, but it's critical to wash and cool the noodle before warming up again.
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いい感じに出来ました。
Perrrrfect!
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by hungry-witch | 2010-11-29 07:17 | cooking class
簡単鍋その一 easy hot pot part 1
さ、寒い。そして疲れている。こんな時、鍋があって良かった。。。
Sooo cold already and I'm super tired. Time like this, Japanese style hot pot is such a life saver...
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今日は超簡単(鍋は何でも結構簡単なのですが、)チゲ鍋。材料を切っていれるだけ。冷蔵庫にあったキムチ(これは牡蠣が入っているのでうまみが出ます)、キャベツ1/4ざっくり切ってドッカーンと入れてしまう。豚肉少々、えのきと豆腐タップリ。ぐつぐつしてきたら食べよ〜〜!お料理とは言えないけど、文句なしに旨いんだな、これが。温まったら歯を磨いてさっさと寝ましょう。
Today's hot pot is a nice and easy one...well, all the hot pots are usually easy. In goes Kimuchi wiht oysters, 1/4 head of cabbage, little pork and tons of enoki mushrooms and tofu. When it starts to bubble, chow time! It's so easy that I won't even call it cooking, but boy it taste good. After warming up with this , brush our teeth and hit the bed....perfect way to survive the long winter nights.
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by hungry-witch | 2010-11-25 15:35
玄米チャーハン弁当 fried brown rice bento
玄米だからこそ美味しくできるのが実はチャーハンだったりする。もたもたしていてもベッチョリしないので、毎回失敗せず、パラリとしたチャーハンが出来るんです。寝ぼけていても大丈夫。
Beauty of making fried rice with brown rice is it's always comes out to be light and fluffy, never wet and soggy. Even when I'm half a sleep....
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by hungry-witch | 2010-11-25 15:24 | lunch box
private chef for a day!
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お友達の家族パーティーにお料理担当で行って参りました。
I had a private chef gig for my friend's family gathering.
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お友達の家族とご主人の家族が集まった大にぎわいのファミリーパーティー。家族が集まるのは本当に良いものですね。なんだか私も日本の家族や親戚が恋しいわ。
It was the entire family's reunion. So nice to have family get together....all my famlies are in Japan, so I miss them even more now.
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my friend's mother
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father
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father and mother in-law
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her sister and her cutie pies!
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me and my friend.....yakitori girls!
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her oldest daughter is also my cooking student!
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So nice to be able to cook for people I love.
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It's all good!
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by hungry-witch | 2010-11-17 22:48 | party menu
成長するには。。。 growing pain
人に喜んで頂ける仕事、というのが私の仕事の一番の魅力である。分かっているつもりで、それをはき違えることがたまにある。先日のお弁当のケータリングが正にそうだ。今日、担当の方から、お弁当の評判があまり良く無かったと連絡があった。量とボリュームに欠けていたとういのが理由。揚げ物やお肉系が欲しかったそうだ。はっと思った。どれだけ手が込んでいても、自分が今健康食を嗜好しているからでも、他の人が出されて必ずしも喜ぶものではない。これって、宗教みたいなもので、自分が崇拝してい幸せにしてくれる信仰を無理矢理人に進めるのは迷惑きわまりない。私が作った昨日のお弁当、それに似ていたかもしれない。ただ、やはり食べて体にあまり良く無いものは入れたく無い。ここで頑固に”てぇやんで〜、いやなら出てきやがれ〜、母ちゃん、塩撒いとけ!(私には嫁さんがいないので自分で撒くしか無いね、この場合)という頑固職人みたいなのも好きでない。自分の味を出しつつ、お客様にも満足してもらえるものを作らないと先には行けないのだ。壁である。なんだか森本レオのナレーションが入ってきそうなので、この辺で一人で考えてみる。

I get most pleasure from my work when my food makes people happy. However, I sometimes misunderstand my position because of this. Good example is yesterday bento box catering. Today, I was told that it wasn't so popular amongst the clients. They said it lacked volume and heartiness. They wanted something more satisfying, like fried food or meaty item. Then I realized. Just because I prefer healthy food now doesn't mean other people appreciate the same thing. It's like religion. It's absolutely annoying if someone impose his/her religion just because that person warship it. If client is not happy, my preference or thought doesn't mean anything. Having said this, I still don't want to put something I can't stand by. The issue here is how can I satisfy my clients while maintaining my own color.....huge hurdle....I wonder if I can rely on Santa....I mean, I'm still kid at heart.
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by hungry-witch | 2010-11-17 11:49 | lunch box
一休さんご飯、一例。 pseudo monk's dinner...sort of.
で、前話していて一休さんご飯、こんな感じです。
So, this is what our dinner looks like these days.
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豆腐入り肉じゃが。お肉も、少しですがちゃんと入ってます。お豆腐に肉じゃがの出しがしみ込んで、美味しいです。息子も満足げに食べました。
simmered beef and potato with tofu. This dish usually is made only with beef and veggies, but by adding tofu, I can use less beef without compromising the "satisfaction". There are no "BAD"food (as long as they're not overly process)...little bit of everything sounds perfect for someone greedy like me!
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常備野菜。右回りで、切れ干し大根、赤キャベツ、カブ、大豆の煮たの、そしてひじき。
side dishes. From clock wise, simmered dried daikon, red cabbage, turnip, simmered soy beans and hijiki seaweed.
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白米も好きですが玄米も噛み締める程に甘みがでて、おいしいです。息子は玄米を炊いた方が喜ぶので一石二鳥。ただ、玄米しか食べない、ということはつまらないのでしません。気分でお米を選ぶ事の出来る贅沢を感謝。というと聞こえがよいですが、欲張りなので色々食べたい、が正解。
brown rice is sweeter as you chew more. My sons actually prefer brown rice over white rice....so lucky for him! I think life is so boring if I limit myself to eating just certain kind of food. We're extremely lucky to have so much options, so again, little bit of everything....it's such a luxury to be able to choose what kind of rice I'll have each day. Tomorrow, who knows, I might have mixed grain rice...woooooo, now that's hot.
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えのきのお吸い物。出しは昆布でしかりとっているのでシンプルながら十分うまみたっぷり。昆布で出しをとる、というと何だか手間がかかっていそうですが、単に昆布をお水につけて数時間おいておいただけ。それをお鍋で温めて沸騰する直前に昆布を取り出せば昆布だしの出来上がり。容器に昆布とお水を入れて冷蔵庫に入れておけばいつでも出来るのでお勧めです。
clear soup with enoki mushroom. The soup is made from konbu kelp, so packed with "umami"..yum.
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by hungry-witch | 2010-11-17 10:35 | dinner
子供お料理教室 kid's cooking class
今日のお題、日本の麺類。色々あります。まずはお店にいって、そば、うどん、ひやむぎ、そうめん、きしめんなどを比較。そこから、『そば』と『そうめん』を買ってきました。

Today, we covered the mystery of Japanese noodles. Soba(buckwheat noodle) and udon noodle are quite familiar to many people, but there are lot more than those two. We first visited the store and compared "soba", "udon","hiyamugi", "somen" and others. Then we picked "soba" and "somen" to compare @ the class.
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麺類で大事なのは茹で加減としっかり冷水でしめること。がんばって。。。手が冷たいね。
The most important thing when it comes to cooking some perfect noodle is the cooking time and after cooking, to rinse throughly under the cold running water....work it children! Work it!!
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お見事。ぴかぴかのそうめん、イッチョ上がり!
Well done...look at this shiny somen noodle!
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もう、無我夢中で食べる、食べる。あっとう言う間になくなっちゃった。さて、日本の麺はずずっとすすっても良いのです。皆でズズッの練習。。。家で怒られたら、日本ではいいんだ、と言ってもいいよ。
They ate, ate and ate...all were gone just like that! Here is the truth. In Japan, it is considered OK to slurp noodles. Something we all raise our eyebrows here...but only when eating Japanese noodles here, I had children practice their slurping skill. They all did such a great job and now, all became slurp masters.....sorry moms...I had nothing to do with it....maybe a little.
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by hungry-witch | 2010-11-17 08:55 | cooking class
お弁当ケータリング  bento box catering
すっかりご無沙汰していたブログ。。。実は体調をとうとう崩しました。ちょっと無理しすぎたかな。40過ぎると無理が利かぬのう。でもこれを期に食生活を見直すことにしました。ワインもピッタリ飲まなくなり、朝の目覚めが良い感じです。当たり前か。食生活は野菜を中心にタンパク質を少々、そして玄米か雑穀米。この仕事、外食や試食が多いので、それも気をつけなくちゃ。さすがにベジタリアンにはなる気はチャンチャラないですが。ただ、息子には不評。しかたがないので“一休さんとお。ん。な。じ!”と騙して。。あ、いや、なだめて食べさせている。御馳走は時々。そっちの方がありがたみがあると言うものです。今日は25個のお弁当のケータリング。自然と健康食になるのです。。。自分の都合で。。。ほほほ。

It'be been a while since I wrote on this blog. To tell the truth, I had some health problem. It's so sad how you can't push it anymore once you pass 40.... I decided to take this as a wake up call and determined to change my lifestyle. First, I quit drinking any wine (I just drunk wine...). Obviously, this made my morning so much easier. Not drinking was the easy part. I had to decrease my protein intake. Hello? I'm a Queen of seafood!!! This is not so easy....so I though. Well, it's not that bad. Now, I eat mainly vegetables and fruit. Little protein and bit of grains. I'm OK with it, but not my son. I tell him" look! It's the same thing as what Ikkyu (famous Buddhism monk who was made into a cartoon character in Japan), it's so cool!" I'm a mom, I have a license to trick a child. Anyway, so for today's bento box catering, my healthy way of eating is definitely reflected.
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今日のメニュー Today's menu:

*十穀米 10 grain rice
*自家製切れ干し大根 homemade simmered dried daikon radish
*豆腐田楽 grilled tofu with red miso
*焼き鳥  yakitori
*赤キャベツの酢漬け pickled red cabbage in rice vinegar
*シュガースナップ、プチトマト、花形人参 sugar snap, baby tomato and flower carrots
*群馬県産紫豆の甘煮 purple bean compote
*カブと昆布の浅漬け pickled turnip with kombu kelp
*おみかん mandarin orange
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by hungry-witch | 2010-11-17 00:32 | lunch box
チェリーストンクラム Cherry stone clam 3 ways
チェリーストンクラム、蛤でしょうか。日本ではアサリは結構御安く手に入るのですがこNYではそうはいかぬ。でも蛤は12個で5ドルくらいで手に入ります。本当はリトルネックといってもっと小振りの方が美味しいのですが今日は練習がてら12個のチェリーストンを買ってきました。
Cherrystone clam. I prefer little neck, but I'm determined to master shacking these guys. Today, I bought a dozen for $5 @ Fairway.
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まず、6個は生で行きます。とうとうコツをつかみました。上手に開けられる様になりました。牡蠣は16歳からマイシャッカーを持っているくらいポイポイ開けていたのだけど最近までクラムは開けるのに苦闘していました。ホールフーズのお兄ちゃんに弟子入り5分であっという間に開けられる様にになった。。。よっしゃ〜!
I finally mastered shacking clams. I used to own my own oyster shucking knife since I was 16 and opening oyster was a piece of cake. Clams, however I struggled. Finally, after 5 minutes lesson from the fish section guy @ the Whole Foods, I mastered shucking clams....yay baby, shuckerderick!
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そして残りの6個は焼き蛤に。家には残念ながら七厘はない。あってもスモークアラームがむかつく程鳴るので控えめにオーブンのブロイルで焼くしか無い。でもね、結構上手く焼けました。
The rest of the clams, were simply broiled in the oven. Lookin' good!
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生もいいけど、焼いたのも最高に美味しいです。レストランで頼むと結構なお値段ですが、簡単にできるので、これは是非お家で作ってみては!
I love them raw, but grilled under the broiler even tastes better. If you were to order these @ the restaurants, it'll costs you at least @10.....that's so silly! Just pop them under the broiler and wait until they open up. Squeeze some lemon and you'll be in heaven...for less!
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これ、おまけではありません。しっかりメインディッシュ。昨日の餃子教室であまったキャベツと干し桜えびをつかって、パスタ。実は焼き蛤の汁がたっぷり入ってます。何となく焼きそばを作る材料ですがニンニク、オリーブオイル、キャベツ、干し海老、塩、こしょう、唐辛子、蛤の汁で地味ながらも美味しいパスタが出来上がり。
I had some left over cabbage and dried shrimp from yesterday's dumpling class. Simply sauté
extra virgin olive oil, garlic, cabbage, dried shrimp, salt, pepper, chili pepper and some juice from the baked clam. I know....it's such an odd combination, but I promise you...this will rock your world! (and super easy!)
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by hungry-witch | 2010-11-11 11:38 | dinner


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