Hungry girl's diary

Introducing easy and healthy everyday Japanese home cooking.
<   2010年 12月 ( 14 )   > この月の画像一覧
year end kid's class 年末子供お料理教室
実は年末から気管支炎をこじらせて先週まで寝込んでしまってました。。。あ〜、毎年体力の衰えを感じる。で、今頃去年の写真をアップしておる訳です。去年最後の子供教室はこんな感じでした。
I caught flu around Christmas time last year and that developed into nasty bronchitis. I was literally "out" for good 2 weeks. So much for the holidays...I spend in my bed. Anyway, finally I'm updating my blog. As a year end class, we did something really fun!
c0193723_0112031.jpg

いかっ!
Beautiful whole squid!
c0193723_0123221.jpg

うわ〜ってまず観察。これが目、口、あれ、鼻ってある?くちばしってちょっと怖いね。
First, take a good observation. Where are the eyes, mouth, does it have nose? The beak looks scary!
c0193723_0153872.jpg

さて、この烏賊君を使って今日はこれです。
Can we guess what we'll be making today using this Mr. Squid?
c0193723_1442739.jpg

たこ焼きじゃなくってイカ焼きです。
This is an octopus ball maker. Today, we'll be making squid ball instead of octopus.
c0193723_1461598.jpg

しばらく焼いてないからうまく行くかな〜。
I'm out of practice these days....hope it'll turn out ok.
c0193723_1472856.jpg

ちょっと歪だわね。。。まあいっか。
A bit rusty, but hey, it'll at least taste good.
c0193723_1483623.jpg

あっという間に無くなっちゃった。
All gone in second!
[PR]
by hungry-witch | 2010-12-23 00:02 | cooking class
今朝オンエア〜  Christmas dish for the TV
先週撮影したフジテレビの映像が今朝放映されました。朝早く、出勤の準備と息子を学校に行かせる準備で普段は絶対テレビを見ている余裕がないのだけれど、運良く、というか悪くというか、親子そろって風邪を引いてしまい寝こんでいたので、ゆっくりリアルタイムで見てしまいました。息子がめずらしく、『すげ〜じゃん』と言うので、”おっ?!”と思ったら、『家がテレビに出てるぜ』。。。。母ではないのかっ? さて、今年も後少し。良い仕事納めをさせて頂きました。ありがとうございます。
作ったのはクリスマス用のサーモンを使った一品。とても簡単で、美味しくて華やかなのでお勧めです。動画はwww.fujisankei.com からご覧になれます。あ、腕時計を取るの忘れてしもうた。見逃して下され、今回は。

The cooking lesson I filmed last week with Japanese TV network (FCI) was aired this morning. Usually around this time, it's a war zone since I have to get ready for work as well as get my son ready for his school. Luckily..or shall I say unfortunately, both of us were sick and therefore, we got to see the program... My son said "cool"....followed by "my apartment is on TV!" Hey, what about me??? Anyway, it's all good. Great way to end this crazy, but awesome year. Many thanx to FCI staff.
[PR]
by hungry-witch | 2010-12-22 04:07 | party menu
久しぶりのちゃんとご飯。 cooking strike is over
先月、今月と嵐の様にお料理作りに追われていた。雑誌の“お正月特集”の為に実はもう、お雑煮も年越しそばも作っちゃった(そして食べちゃった)。さすがにうんざりしてしまい、この3、4日、お料理らしい事はしていない。しかし我が家の腹ぺこ坊主がだまっちゃおらぬので、今日はファーマーズマーケットもあることだし、ちゃんとご飯を作りやした。
I've been cooking like a mad woman since last month. It's been quite an overwhelming schedule....and finally it took it's tall. I never thought I'd get sick of cooking, but I finally did. I went on strike and didn't cook for this past couple of days. Yes...we ordered in....quite liberating experience, I have to admit. BUT, this can't go on. So today, I finally came out of the slump and went to the farmer's market. I think I'm ready for come-back. Yes, I'm back, baby!
c0193723_10371892.jpg

新鮮な烏賊を買ったので、胴の部分は烏賊そうめん。。。。というか烏賊きしめんだな、こりゃ。名古屋人だで、いいんだがや。
God some fresh squid from the fisherman stand. I made the body part into sashimi.
c0193723_10403632.jpg

足の部分はニンニク、醤油、バターでさっと炒めました。定番が美味しい。
Leg part is sauteed with garlic, soy sauce and butter. The usual, but absolutely delicious!
c0193723_10421674.jpg

プロッコリーラーブのお浸し。
blanched broccoli rabe with bonito flake and soy dressing
c0193723_10433079.jpg

アルゴラと油揚げのお味噌汁。味噌は高山の麹屋さんの合わせ味噌です。以外なコンビネーションですがいけます。アルゴラのちょっと苦い所がいいですね。あとは玄米。
I put arugula and fried tofu in the miso soup. Surprisingly, arugula goes really well with miso. Try it sometime...you'd be pleasantly shocked.
[PR]
by hungry-witch | 2010-12-20 10:46 | dinner
マテ貝 razor clam
c0193723_9245159.jpg

これ、アップするの忘れていたマテ貝の一品。焼いてお醤油をちょっとたらして、葱を仕上げにパラリと。買って来てからでもビローンと足を出したり、引っ込めたりして元気よく生きてました。少々グロテスクではありますが、身の甘さと柔らかさは試してみる価値が十分あります。生きているまま焼いて食べるのも良し、さっと湯がいて身を殻から外して(簡単にとれます)オリーブオイル、鷹の爪、パセリなんかと炒めてイタリアンの前菜とかにしてもいいし。砂がありますが、スティーマーを食べる時の様に砂がある部分を食べる時に取り除いて食べる方法も乱暴ではありますが、あり、です。丁寧にしたいときは調理する前に砂がある黒い身の部分をとって、しっかり水洗いすることでしょうかね。アメリカ人はフライにする人がおおいので、食べる前に掃除して、かなりの部分を捨ててしまいます。反対にイタリア人はそのまま使ってます。この貝、出しがまたよく出ますので、茹でたお湯も漉して使いましょう。本当に美味しいです!あ、これ、チャイナタウンで売ってますよ。お値段は結構します。。。。一束で(束売りなのだ)10ドルくらいだったかな。たまにはいっか!

I forgot to post this. Razor clam! They were still super alive when I brought them back home. A bit grotesque, but once you taste their sweet and soft meat, you'd be hooked. Cooking these guys are pretty simple and easy. The only thing is that they have quite bit of sand. You can either clean them before cooking, or just like eating steamers, take out the sand bags upon eating them. In any case, they're so yummy and worth trying.
[PR]
by hungry-witch | 2010-12-20 09:55 | dinner
さむ〜〜い! Freezing!!!
予定では今日は魚さんまで皆でいってタコを丸々一匹買って来てたこ焼きを作るはずだった。が、外はもうツンドラ気候。。。とても人間が歩くべき気温ではない。幸い普段は元気一杯の子供達も今日に限っては外に行くのは気が進まぬようだ。ラッキ〜! 急遽メニューを変更して、皆大好きなおにぎり、唐揚げ、そして、撮影に使ったフィロペイストリーを使ってアップルストルードルを作りました。

Our original plan was to go to the fish store and get a whole octopus and make octopus ball (takoyaki). Plan is just a plan. With this freezing temperature, even the kids didn't want to go out side...lucky for me. Change of the plan comin' up! Today's menu: kids' favorite rice balls, Japanese style fried chicken and oh yeah, who can say "no" to warm and sweet apple strudel freshly out of the oven?!
c0193723_9135649.jpg

おにぎり。。。もう手慣れたもんだ。
Rice ball making. They're so used to making those already.
c0193723_9172419.jpg

これは何時食べても美味しいね。鳥の唐揚げ。
This was a huge hit. Seasoned with soy sauce and mirin...yum!
c0193723_9192557.jpg

一人リンゴをひとつ皮を剥いて薄切りにしました。簡単だけど丁寧に作ったよ。
Each children peeled one apple and sliced them thin. So easy, but makes such a big difference when we put our heart and soul into it. Look at this beauty!
c0193723_9212952.jpg

パリッパリの皮とジューシーなリンゴがもう。。。。最高。
Paper thin crispy crust and the juicy apple filling....to die for! Gone in a second.
[PR]
by hungry-witch | 2010-12-20 09:22 | cooking class
フジテレビ撮影 TV shooting
週末のドタバタから立ちなおる暇もなく、今日はフジテレビの撮影。今までボヨーンとテレビを見ていましたが今回の撮影で、たった5分の映像の為に多くの人が信じられない程の努力と時間を費やして番組を作っているのだと感心しました。今回のメニューはクリスマス用に鮭のフィロパイ包み。放映は来週の水曜日だそうです。どうだろう。。。変な顔してなけりゃいいけど。
Before I even had a chance to recover from the weekend hustle, today was a shooting for the Japanese TV network. I made phyllo wrapped salmon for the Christmas dish. It'll be aired next Wednesday....hope I didn't make any silly faces.....
c0193723_2113631.jpg

おお〜、撮影って感じじゃないですか。。。わが古アパートが。
This old apartment looked different with so many lighting....cool!
c0193723_2141443.jpg

長谷川アナ。とても感じが良くて撮影も彼のお陰で緊張無し、というかゼロで楽しくいきました。しかし,さすがプロです。話し方がそれは、それは流暢で、我々一般人が言うと少々こっ恥ずかしい台詞もさらっと自然におっしゃる。彼が言うと嫌みに聞こえないのがすごい。さて、今日はこれから子供教室がまっておるわい。もうひとがんばり。
I have kid's class after this.....bit more to go!
[PR]
by hungry-witch | 2010-12-17 02:21 | party menu
ホリデーケータリング Holiday catering menu
昨日のお料理教室のお嬢様方が10時頃帰った後,今日のケータリングの仕込みを半徹夜で挑みました。人間疲れてくると一種のハイ状態になる。夜中の2時頃、粋なりハイテンションになった。夜中台所で一人でハイテンションになってどうするんだ? 自分でも驚く程テキパキ仕事をこなした。しかし1時間後、いきなり周りの風景がグニャ〜ッと歪んだ。一瞬、地震?と思ったがどうも目眩を起こしたらしい。初めてだ。しかし、やはり日本人だな、私。目眩を地震と思う所がアメリカ人では想像もつかぬだろう。まあ、色々ありましたが無事ケータリング終了。めでたし、めでたし。

After I finished yesterday's cooking class, I begun prepping for today's catering. It's pretty amazing how you get into sort of "high" mode when overly exhausted. At 2am in the morning, I reached this state...while alone in the kitchen (how sad...) It was incredible how efficiently I moved....but it had a limit. After 1 hour of super power, suddenly everything around me started to move. For a moment, I thought we had an earth quake. Apparently, I had a dizzy spell...but I don't think normal American would even think of earthquake when experiencing dizzy spell. What can I say, I grew up on a hard street of Japan, yo! We experience earthquake more often than the report cards drama. I'm hard core, yeah!
c0193723_19477.jpg

活ロブスター。
live lobster...these guys are for....
c0193723_1102333.jpg

お刺身。身がぷりぷりで本当に甘いです。さっと熱湯に通し氷水でしめて、あらいにしてあります。
sashiimi...really plump and sweet.
c0193723_118393.jpg

写真が悪いですが、ツメの部分とミソをつかってグラタン。ロブスターのミソをペシャメルソースに入れているのでコクがあります。
Awful picture quality, but this is a gratin of lobster claw and tamale. Super rich , creamy and yummy!
c0193723_122332.jpg

ハンガーステーキのタイ風サラダ
Thai salad with grilled hanger steak.
c0193723_1252456.jpg

ブランジーニのお刺身。すずき科のお魚でとってもおいしいです。よくイタリアレストランでグリルして出てきます。今日はとっても新鮮なものが手に入ったのでお刺身で。柚タップリのソースで頂きます。
Branzini sashimi with yuzu dressing. Usually this fish is grilled. Today, I had some super fresh ones, so serve this raw with sauce made with soy sauce and tons of yuzu juice.
c0193723_1295285.jpg

鰆の西京味噌漬け。ほんのりと甘い西京味噌風味が鰆とぴったりこです。こんがり焼きました。
Saikyo-miso cured spanish mackerel. Sikyo miso is a traditional white miso from Kyoto area. Very mild and has hint of sweetness. Great match with spanish mackerel.
c0193723_134066.jpg

時間をたっぷりかけて作りました。豚肉がとろけるくらい柔らかいです。卵はやっぱり外せないですね。
Simmered pork with daikon radish and egg. It took 2 full days to cook this dish. Pork is amazingly soft...it literally melts in your mouth!
[PR]
by hungry-witch | 2010-12-17 01:46 | party menu
嫁入り修行真っ最中! Girls' night out cook out party!
今日はお誕生日パーティーをかねてのお料理教室。楽しいガールズ達が元気よく寒い中やって来ました。メニューは家庭料理定番の肉じゃが、きんぴらごぼう、お味噌汁、五目ご飯、お浸し,胡瓜と若布の酢の物。君たちをお嫁さんにする人は幸せ者じゃのう。
Today's cooking class was for a Birthday party cooking class. 4 enthusiastic foodie young ladies came in this freezing weather. Today's menu was the typical Japanese home style cooking, aka, "mom's taste". Simmered beef with potato, seasoned burdock root, miso soup, gomoku seasoned rice, nappa cabbage ohitashi and cucumber with wakame seaweed in rice vinegar. Gosh, your husband to be are lucky dudes!
c0193723_0373413.jpg

賑やかです,兎に角。
tons of fun!
c0193723_0383434.jpg

これ、抹茶トリュフも作りました。
for dessert, we also made green tea truffles. Yum!
[PR]
by hungry-witch | 2010-12-17 00:39 | cooking class
甘エビ出てます。 First sweet shrimp
プリプリ甘エビ、出てますよ。あっま〜〜〜い!
Found this super fresh sweet shrimp. They don't call "sweet shrimp" for nothing....seriously, they're so plump and sweet. Super yummy!
c0193723_1261967.jpg

[PR]
by hungry-witch | 2010-12-11 12:06 | dinner
金曜日ですっ! Friday finally...!
何とかたどり着きました。金曜日の朝。週末はお料理教室とケータリングが待っておりますが、ファイト〜、イッパァ〜〜ッツ!
Finally it's Friday. My weekend is filled with cooking class and catering, but I'll tough it out. Work it, girl, work it!
c0193723_1213681.jpg

焼き鰆の一夜干し弁当。渋いねえ。
Grilled spanish mackerel bento.
[PR]
by hungry-witch | 2010-12-11 12:02 | lunch box


by hungry-witch
プロフィールを見る
画像一覧
S M T W T F S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
カテゴリ
以前の記事
最新のトラックバック
DIET MENU ..
from わWa NYC Japane..
ライフログ
その他のジャンル
最新の記事
Il Tesoro
at 2013-02-25 13:36
Albella
at 2012-04-23 03:26
ふぐ! blow fish ..
at 2011-11-19 01:15
たこ焼き  octopus..
at 2011-11-18 13:20
全力投球 best cate..
at 2011-11-14 13:59
たまにはね。。。 Once ..
at 2011-11-14 10:19
Il Punto
at 2011-11-10 23:17
ハローウィーン  Hallo..
at 2011-10-31 10:34
porgy&flounder..
at 2011-10-18 10:49
Kid's class ne..
at 2011-09-22 12:17
50 people cate..
at 2011-09-22 09:30
日本からの食べ物は汚染されて..
at 2011-06-14 03:27
Picholine @ Li..
at 2011-06-11 10:20
子供教室お披露目パーティー ..
at 2011-06-07 15:31
買っちゃった! my dar..
at 2011-06-05 10:39
オクラのたたき  chopp..
at 2011-06-02 12:54
弁当 SOS Bento..
at 2011-05-27 05:49
子供教室 kid's coo..
at 2011-05-25 13:09
鳥骨ラーメン chicken..
at 2011-05-24 09:42
被爆者のイベント Atomi..
at 2011-05-23 10:55
ファン
記事ランキング
ブログジャンル
画像一覧