Hungry girl's diary

Introducing easy and healthy everyday Japanese home cooking.
<   2011年 02月 ( 12 )   > この月の画像一覧
ペジバーガー veggie burger
今週一杯、息子の学校が ミッドウインターブレーク、訳すと冬中休みでお休み。なんとも迷惑なお休みである。で、母も今週は大掛かりな仕事はキャンセル。痛い。でもこうなったら腹をくくって君とつきあうよ。

My son's school is closed for the entire week this week. It's called "Mid Winter Break"....not so cool to the parents. I had to cancel most of my big gigs, but it's part of being a working mom....oh well, I guess I should just concentrate on chillin' with my big guy!
c0193723_1482653.jpg

ということはランチもお昼時につくらなくちゃなんないのよね〜。実は今までベジバーガーなんてまずかろう、と買った事なかったのだけど最近クライアントにビーガン(動物性のものは卵、乳製品を含めいっさいとらないベジタリアン)の方が出来て、色々勉強しなくてはいけなくなったので取り合えず試しに買ってみた。味は悪く無い。ハンバーガーというよりさつま揚げとコロッケの中間みたいなお味です。ただ、材料を見ると人工的なものも入ってる。お肉を使わないから健康、とは言えないような気がします。お肉の安全も知れば知る程疑わしいのだけど、こういう事を言い出したらきりがないのが現状。ようするに”ほどほどに”が一番の健康法だと思うのだけど、なかなか難しいのよね。ベジタリアンになる気はちゃんちゃらないけれど、たまにレクリエーション的にベジバーガー食べるのは面白い。今日はニンニクとオリーブオイルでソテーしたレッドスイスチャードを添えました。ピタパンにお野菜と一緒にはさんで頂きます。さて、明日はどうしようか。。。そういえばチャイナタウンにワニ売ってたな〜。。。冗談です。。。カエルにしときます。

And that means I have to make lunch around lunch time for him. Great. Today, it's veggie burger with sauteed swiss chard with garlic. I used to avoid these veggie pseudo meat assuming it won't taste so pleasant. But recently I got a client who is vegan. I should know what it taste like, at least. Well, to my surprise, it's OK..not great, but doesn't taste like a card board or a sponge as I have expected. I don't mind eating this once in a while as a recreation purpose. The safety of the meat is very questionable and these veggie patties that appear to be healthy have some not so natural ingredients, such as hydrolyzed vegetable protein. There are so many information on food safety and it's a bit overwhelming....if you listen to every single warning, there won't be any "safe" food to eat! So, the most realistic approach is "moderation" which is easier said than done, but hey, we can still eat without being paranoid about every single bite we take. So today, I eat veggie burger and tomorrow, who knows.....wild boar?! Bring it on, baby!
[PR]
by hungry-witch | 2011-02-24 15:15 | lunch box
ニラ粥  rice porridge with Chinese chive
二月は毎年風邪を引く月と決まっている。土曜日に60度を超える気温で元気なお姉ちゃん達がタンクトップで道を歩いていたかと思うと今日は雪。。。どないなってはるの? で引きました。しっかり。朝起きていきなり頭が痛い!まるで孫悟空の頭のリングに締め付けられている様な感じ。。。最悪である。こういう時はもう、温かくして寝るしかなかろう。

Every year, February happens to be a worst month for getting cold. I knew this was coming especially after this extreme temperature shift. It was over 60 on Saturday and today, it's snowing...what is going on? Anyways, I woke up with this horrible soar throat and head ache. I don't disappoint my expectation...that's the oldest child's traits. Can't help it.
c0193723_1027943.jpg

私の母は病気というと絶対おかゆを作ってくれた。別に風邪じゃなくても寝込んだらおかゆ。多分足を折ってもおかゆだったんじゃないだろうか。そのせいか私も具合が悪い時はおかゆである。雑炊では駄目である。生米をたっぷりのお水で1時間以上コトコト煮るとトローリ、美味しいおかゆが出来る。今日は風邪対策でニラをタップリ仕上げに入れた。これだけでは息子が少々気の毒なのでお揚げも入れて卵とじにしました。お醤油を少々たらせば究極の癒し系、ニラ粥が出来上がり。文句無しに温まります。
My mom always made porridge if someone got sick in our family. Rice porridge to me is what chickens soup is for many Americans ...it's comfort and soul food. Today, I added some Chinese chive which is like green scallion but with more garlicky flavor to the porridge. It's also packed with vitamins, so Japanese use this to fight off the cold. Definitely warms you from inside out!
[PR]
by hungry-witch | 2011-02-22 10:40 | dinner
イカ飯 Simmered rice stuffed squid
c0193723_957433.jpg

別に今週はお料理教室の予定もないので買い物もそんなにしなくて良かったのだけど、つい買ってしまうのよね。漁師さん直売の前を通ると。。。イカが余ってしまったのでお米を詰めて味醂と醤油、酒でコトコト。牛蒡を敷いているのでお鍋に焦げる心配もないです。実はこの牛蒡がイカの風味をしっかりすって美味しい。。。以外に脇役の方が人気がある、というケースです。

I'm not teaching any classes this weekends (preparing for my son's mid-winter break...!), but I can't help my self from buying fresh seafood from the fisher men at the farmer's market. I had some extra squid left, so stuffed it with rice and simmered with sake, soy sauce and mirin until squid is all tender and rice inside is cooked. Really yummy, but surprisingly the burdock root I put under the squid to prevent it from sticking to the pot tasted so heavenly. It's the case when the supporting actor shines more than the leading actor.
[PR]
by hungry-witch | 2011-02-22 10:08 | dinner
自然の甘さ naturally sweet
普段からソースや調味料のかけ過ぎで舌が少々麻痺している人が結構多い。舌は実は訓練できるもので、薄味になれると、ちょっとした甘みや塩味を楽しめるようになる。自然の風味は優しくて本当に美味しいです。せっかくなので日々の調味料やドレッシングをちょっと控えて味覚のダイエットをしてみるのもいいですよ。

It's a shocking truth that so many people now a days have decreased sense of taste " by eating too salty or overly seasoned food. Your tongue can sense slightest sweetness or other flavor when resetting it's sense of taste to a neutral state by getting used to eating whole food without so much seasonings.
c0193723_10572641.jpg

たたき牛蒡を作ろうと、塩ゆでした牛蒡を何となくつまみ食いしてびっくりした。甘い。。。牛蒡って何もしなくてもこんなに甘かったんだ。急遽予定変更。胡瓜と大根のスティクと茹で牛蒡にちょっとだけ酢みそと七味をかけました。それだけ。。。でも野菜の自然の甘みが噛む度に口に広がって満足度100点。

I was going to make other dish using boiled burdock root. When I sampled one, it just blew my mind. I didn't realize how sweet a burdock root can be naturally. On top of it's earthy, woody flavor, it's got this mild and gentle sweetness. So, change the plan and put just a little miso vinegar on top along with cucumber and daikon radish sticks. I know, really simple, but simple is good usually!
c0193723_1110161.jpg

玄米鮭茶漬け。これに熱々のお茶をかけて、さらさら〜、といきたいとこですが、玄米なので、しっかり噛まないと消化に悪いです。これで顎が更に鍛えられる。。。目指せ猪木。

salmon and brown rice with hot tea. Pour hot green tea on top of this and eat while slurping....staple Japanese easy rice dish, but boy, it's good.
[PR]
by hungry-witch | 2011-02-18 11:12 | dinner
マグロの腹身 tuna belly
美味しい所はちょっと手間暇かかりますが十分そのかいはあります。
Yummy part requires a bit of work, but well worth it.
c0193723_10212472.jpg

マグロの腹身
Tuna belly
c0193723_10221218.jpg

スプーンで丁寧に身をそいで葱と一緒に軽く包丁でたたきます。山葵をちょっとのせてネギトロのできあがり!
Scrape the meat carefully with spoon and chop lightly with knife with some scallions and you have amazingly delicious tuna belly with scallions, or "negitoro".
c0193723_1028241.jpg

そして、お次は直火でさっと炙ります。ちょっと炙る事で余計な油が落ちて生とは別の美味しさが味わえます。
Next, put it on top of direct fire and give it a quick grill. By grilling on the direct fire, the excess fat drips off and the meat becomes so sweet and tender. Completely different texture and flavor from the raw version. Heavenly!
c0193723_1032720.jpg

さっとひっくり返します。
Give it a quick flip.
c0193723_10325659.jpg

中はまだレアー状態。ほっぺが落ちるくらい美味しいです。どうぞお試しあれ。
The inside is still rare....holy cow....sooooo gooood!
[PR]
by hungry-witch | 2011-02-16 10:34 | dinner
蛤にゅうめん Clam noodle soup
c0193723_83519100.jpg

chopsticks nyc 3月号は蛤にゅう麺です。 毎回簡単で美味しい旬の食材を使った一品を紹介させて頂いています。どうぞ機会があったら見て下さい。
For the March issue of the Chopsticks NYC magazine, I made Clam noodle soup using Japanese thin noodle called "Soumen". Super easy, yummy and comforting....please check it out when you have some chance.
[PR]
by hungry-witch | 2011-02-16 08:38 | party menu
バレンタイン!  Happy Valentines!
全然関係無いね。。。という感じのこの日ですが、息子のクラスメートの為にこんなん作ったりして。
Apparently, the rest of the world is celebrating big , red heart day. Has nothing to do with me...but since I signed up to become a bitch in the kitchen, it's my destiny to do some little craft stuff.
c0193723_1365223.jpg

折り紙でハート。簡単で結構かわいいです。
Origami heart. Super easy and cute!
c0193723_1393323.jpg

海老カレー。息子はチョコよりカレー派。とは言いつつ、いつかガールフレンドからちゃんとチョコもらえる日が来るといいね。。。まあ、気長に行こうよ。。。な。
My boy likes curry better than chocolate...but someday, I hope he'll get a real Valentines chocolate from his girlfriend(s)....someday, buddy.
[PR]
by hungry-witch | 2011-02-15 13:13 | dinner
ブロッコリーの茎 Broccoli stem
最近ブロッコリーが安い。そろそろ旬です。息子も私もブロッコリー大好きなので今日も2株買ってきました。さて、ブロッコリーというと茎をいかに調理するか、という課題があるのですが、いままで皮を剥いて使っていました。でも皮を剥くと結構捨てる部分があります。もったいない。で、皮も食べたい、とこういう手段でいきます。
Broccoli is in season these days. My son and I love broccoli, so I bought 2 bunches. Every time I cook them, the stems becomes a huge issue. I used to peel the skin and use them, but why not use the skin, too? Here is my solution.
c0193723_1121546.jpg

この部分は別にとっておきます。
The "yummy" part.
c0193723_11223814.jpg

茎の部分は実は甘くて美味しいのです。皮ごと輪切りにします。
The "yummier" part. slice thin with skin.
c0193723_1124537.jpg

オリーブオイルにニンニクの薄切りと唐辛子を加えます。
Add sliced garlic and chili flakes into generous amount of olive oil.
c0193723_11255581.jpg

茎を加え塩、胡椒で味を整えます。
Add broccoli stems and salt and pepper to taste.
c0193723_11271275.jpg

これにパルメザンチーズをかけてみて。。。もう、びっくりするくらい美味しいから。ワインにもピッタリ合います。ちょっと盛りつけてアンティパストにしたら絶対うけます。
Sprinkle some parmesan cheese and voila, you have amazingly delicious antipasto that goes perfectly well with wine.
c0193723_11325699.jpg

そろそろ新じゃがも出てます。イカも旬。イカのマリナーラソースをジャガイモにかけて、紫蘇をパラパラ。イケテます。
New potatoes are also hitting the market. Squid is also in season. I made marinara sauce with squid and poured over boiled new potatoes. Sprinkle some julienned shiso leaf.....YUMMY!
[PR]
by hungry-witch | 2011-02-15 11:36 | dinner
パスタ弁当上級編 up graded pasta bento
c0193723_10461449.jpg

上級編とは言い過ぎかもしれません。いや、ただパルメザンチーズを別に入れただけの話です。でも例のお利口な保温弁当なので、温かパスタにチーズを食べる前にかける、とうシナリオです。美味しいはず。
Well, "up graded" might be a little over rated, but the idea here is to put pasta and parmesan cheese separately. With this brilliant thermos bento box, the pasta stays warm and to put cheese right before eating should be better than cold pasta that already have cheese on top....at least that's my scenario.
[PR]
by hungry-witch | 2011-02-15 10:51 | lunch box
お残り弁当 left over bento
c0193723_1040583.jpg

語る事は何も無い。。。見事に前日のお料理教室のお残りざます。残り物には福がある。息子よ、よ〜く見てごらん、福が見えるであろう、のう?!
You've guessed it. Yes, exactly......left over from a day before cooking class. There is a proverb that goes"there's luck in left over"....son, you'll find some luck...look harder!
[PR]
by hungry-witch | 2011-02-15 10:43 | lunch box


by hungry-witch
プロフィールを見る
画像一覧
S M T W T F S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28
カテゴリ
以前の記事
最新のトラックバック
DIET MENU ..
from わWa NYC Japane..
ライフログ
その他のジャンル
最新の記事
Il Tesoro
at 2013-02-25 13:36
Albella
at 2012-04-23 03:26
ふぐ! blow fish ..
at 2011-11-19 01:15
たこ焼き  octopus..
at 2011-11-18 13:20
全力投球 best cate..
at 2011-11-14 13:59
たまにはね。。。 Once ..
at 2011-11-14 10:19
Il Punto
at 2011-11-10 23:17
ハローウィーン  Hallo..
at 2011-10-31 10:34
porgy&flounder..
at 2011-10-18 10:49
Kid's class ne..
at 2011-09-22 12:17
50 people cate..
at 2011-09-22 09:30
日本からの食べ物は汚染されて..
at 2011-06-14 03:27
Picholine @ Li..
at 2011-06-11 10:20
子供教室お披露目パーティー ..
at 2011-06-07 15:31
買っちゃった! my dar..
at 2011-06-05 10:39
オクラのたたき  chopp..
at 2011-06-02 12:54
弁当 SOS Bento..
at 2011-05-27 05:49
子供教室 kid's coo..
at 2011-05-25 13:09
鳥骨ラーメン chicken..
at 2011-05-24 09:42
被爆者のイベント Atomi..
at 2011-05-23 10:55
ファン
記事ランキング
ブログジャンル
画像一覧