Hungry girl's diary

Introducing easy and healthy everyday Japanese home cooking.
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ふぐ! blow fish extravaganza!
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今年も子供達が待ちに待ったフグ、やっと入手。これだけ期待された食材って、無いなあ。ロングアイランド近辺で取れる、通称パファーフィッシュ、毒はないけどフグお雰囲気を味わうことは出来ます。酒と薄口醤油にちょっとつけておきました。
Kids have been waiting for this for a long time.....blow fish! Well, actually these guys are called "puffer fish" and don't have the trade mark poison. But, still a type of blow fish and enough to bring that extra edge to the table.
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小麦粉を薄くはたきます。
coat them thinly with little flour.
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フライパンでこんがり焼きました。簡単で美味しい、お勧めです。レモンたっぷりしぽって食べましょう。
Pan fry them until golden brown and ready to be served. Don't forget to squeeze lemon!
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普通のご飯じゃ、ちょっとつまらない。五穀米を炊いて交代でぺったんこします。
Since we're having puffer fish, the regular rice is a bit boring....take turn and pound it until nice and sticky.
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丸めてから薄く、平たくします。
roll it in the palm and then flatten it to make a thin wafer.
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こんがり焼けば香ばしい焼きご飯の出来上がり。おいし〜〜!
pan fry these, too until nice and crispy. Voila, crispy rice dish...yummy!
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by hungry-witch | 2011-11-19 01:15 | cooking class
たこ焼き  octopus ball
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今日のお題はこれ、タコ。本当は大きいのが欲しかったんだけど魚屋さんになかった。。でも小さくてもタコはタコでっせ。
Today's ingredient, yes, Octopus! To be honest, I wanted a bigger one, but oh well, they're octopus regardless of their size.
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いずれにしても子供達は大喜び。しかし、一匹づつ名前をつけるのはどうかと思う。。。。
Kids were all so excited....but guys, seriously, stop naming them! I mean, how can we boil and chop "Bobby".....!
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茹で上がったタコ君。小さいのが更に小さくなっちゃた。
Boiled and gotten even more smaller.
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タコって言えばこうなりますがな。
Our staple octopus dish!
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最近腕が上がったと自画自賛。。。職業変えちゃおッかな〜〜〜
I've gotten so much better making these balls.....good to have some back up plan when I go out of business!
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雰囲気でてます。
perfect presentation!
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by hungry-witch | 2011-11-18 13:20 | cooking class
全力投球 best catering ever!
以前から頼まれていたクライアント。。かなりの食通なので、やりがいがあるというもの。代表的な和の品々を堪能して頂きました。
Catering for a client who has been asking for my service more than a year. Today, an eclectic selection of traditional Japanese autumn dishes.
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帆立の刺身ポン酢ジュレと柚子胡椒、黒ごま豆腐とエディブルフラワー
scallop sashimi with ponzu jelly and yuzu chilli paste. Black sesame tofu with edible flower
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海老とサヤエンドウの寒天寄せと雲丹。
agar agar terrine with shrimp and snow pea topped with sea urchin
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トマトのおひたし。一晩鰹と昆布のダシにつけて紫蘇と胡瓜のすり下ろしを添えました。
Marinated tomato with bonito and konbu dashi. Topped with shiso leaves and grated cucumber.
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烏賊と葱の酢みそ和え。烏賊はお刺身に出来る程新鮮な物を使っています。
squid and scallion with sweet and sour miso dressing. I got this squid from the fisher man....so fresh, you can eat this as sashimi!
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茄子の煮物。一度素揚げして、ダシでじっくり煮て、仕上げに生姜を添えました。
simmered egg plant with grated ginger. I fried the egg plant first before simmering them in bonito dashi for half an hour.
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カブの肉詰めと切れ干し大根
Stuffed turnip with chicken and simmered dried daikon radish. When daikon radish is dried, it has completely different flavor and texture from the fresh one.

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茶碗蒸し。実は三つ葉が一番入手困難。日本ではその辺に生えてるのにね。
savory egg custard with shrimp, chicken, dried shiitake mushroom and mitsuba leaf.
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フグの唐揚げ、抹茶塩添え
fried puffer fish with green tea salt
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大根田楽
simmered daikon radish with red miso sauce
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ヒラメの刺身。写真を撮り忘れましたが、実はこの前にヒラメのセビーチェを出しました。ヒラメ一匹おろしたので2通り味わって頂きたいということで。
flounder sashimi. I forgot to take a photo, but I served flounder ceviche before this. I fillet the whole founder, so I wanted them to taste 2 ways of same fish.
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牛肉の牛蒡撒き
burdock root wrapped with thin beef
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キノコ雑炊。椎茸、えのき、しめじ、舞茸の4種類のキノコがタップリ。10年前は日本のキノコがこんなに気軽に手に入らなかったのだよね。今ではenoki, maitaki, shimeji はそのまま英語の名前になってます。偉い!
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デザートは豆腐のパンナコッタのイチゴ添え 今回のクライアントとゲストはかなりの食通で全てのお料理をそれは、それは喜んで残すことなく食べてくれた。これ以上の褒め言葉は無い。
for dessert, tofu pannacotta with strawberry. It was such a fun experience to serve such a fabulous foodie group. They finished every single dish! An absolute pleasure for a caterer.
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by hungry-witch | 2011-11-14 13:59 | party menu
たまにはね。。。 Once in a while....
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仕事柄、和食が中心の食生活なので、育ち盛りの息子にしてみればハンバーガーやピザがやっぱり花らしい。他から見れば、和食が食べられるのが羨ましいみたいだが、結局、隣の芝は青い、っちゅうこっちゃ。昨日のヒラメの刺身より、近所のビストロで食べるハンバーガーを前にした笑顔は遥かに大きい。複雑な心境な母であるが、気持ちも分かるきがする。
People often envy my son that he gets to eat my Japanese home cooking all the time. Not so much....look at this huge smile in front of the burger at our neighborhood bistro. My son is so used to eating what people would categorize as "gourmet", he fancies burgers, fries and pizzas......it's always the case, the next door lawn is greener.... I have such a mixed feeling about this, but sort of understand his side of story, too....
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夢中だね。。ちなみに私はムール貝とポテトフライ。自分で作ったほうが美味しい。。。。
Never seen him so "focused"....I ordered mussels with pomme fritte. Hate to say this, but I can do better.....yeah, yeah, I can be a snob when it comes to food....!
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by hungry-witch | 2011-11-14 10:19 | dinner
Il Punto
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取材でポートオソリティーの裏側にある、イタリアンレストランに行ってきました。
Great find....Italian restaurant tucked behind the Port Authority with no frill, but all very authentic Italian dishes that makes even Italian grandmas happy!
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前菜のワイルド ボアーのサラダ。薄くスライスされたイノシシは柔らかで意外にあっさりしていました。ワインのリダクションのソースがちょっぴり甘くて絶妙。
Antipasti: Affettato Di Cinghaiale (paper thin slices of wild Boar): The wild boar was tender and not as gamy as I thought. The drizzled wine reduction had some hint of berry flavor and the sweetness of the sauce went so well with the boar.
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人気のクラブケーキ。一口サイズで外はサクサク、中はクリーミーで、日本の蟹クリームコロッケみたい。
Another Antipasti, the popular mini crab cake. The exterior was nice and crunchy and the inside was filled with crab in creamy sauce.....reminded me of Japanese version of cream crab croquette. Yummmy!
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このお店はあらゆる物が手作りで、フォカッチャ、ブレッドスティック、パスタ、デザートとお店で作られています。
They make their own bread sticks, Focaccia , pasta and dessert. Freshly made Focaccia....doesn't get better than this!
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ロブスター入りイカスミパスタ。 なんて贅沢!ロブスターはプリプリでイカスミパスタはモッチリ、これ又プリプリ。幸せな一品です。
squid ink past with lobster. Divine! Juicy and plump lobster cooked perfectly goes so well with home made squid ink pasta with amazing texture. Truly, truly a must try!
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ちょっと珍しい内蔵料理。実は私、トライプ系には目がない。フィレンツェに行った時、美味しいとライプの屋台を見つけてしまい毎日通った程。なかなかレストランでお目にかかる一品ではないし、上手に調理するのは手間暇かかるので大変。ここのは文句なし!柔らかで臭みも上手に取れている。合格である。
Of all the interesting dishes from the menu, I chose this Trippa Dell'Oste. Stewed honey comb tripe cooked until tender with other vegetable. Very rustic dish, but to do this right, it takes skill and time. I happen to be a very tough critic when it comes to any tripe dishes......and this one, I take my hat off! Tripe was so tender, it melt in your mouth and it didn't have any of that unpleasant tripe smell which means the chef knew how to pre-treat the tripe before cooking. Bravo! Their menu has some other unique dishes and I can't wait to go back to try them all!

Il Punto

507 9th Ave.(at 38th st.)
(212)244-0088
www.ilpuntonyc.com
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by hungry-witch | 2011-11-10 23:17 | restaurant


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