left over clean ups 残り物整理
With Thanksgiving catering and yesterday's hot pot cooking class, there are so much left overs i the fridge. Naturally, my son is stuck with eating them and not so happy about it anymore. I had to make some alteration to trick my toughest food critic.
サンクスギビングのケータリングと昨日の鍋教室で、冷蔵庫は残り物だらけ。必然と残りもの整理は私と息子である。そろそろ文句が出る頃なので、少し『お直し』をして,息子の目をだますことに。
throw in some naruto fish cake (the one with white and pink swirl), tofu, fried tofu and some left over veggies for hot pot.
息子の大好物、なるとを入れれば、目先が変わって,今日もご機嫌お鍋君!あ〜,単純な子で良かった。
mix seasoned hijiki seaweek with rice to make "hijiki rice"....he liked it!
ひじきの煮物をご飯に混ぜたら『ひじきご飯』。。。書くと余計に当たり前だ。でも,お代わりしました,家の子。こんな簡単で良いのだろうか。。。
This is my secret weapon from Japan. It's "okara" power. Okara is basically a byproduct when making soy milk. It's the left over after they squeeze liquid from soy. Japanese has been eating this for a long time. It's cheap, healthy (packed with soy nutrients and loads of fiber) and delicious. This is very easy to use since it's dried and made into powder. I can use this like flour or panko (Japanese bread crumb). Japanese grocery stores here often sell this as "soy bran".
これ、私の秘密兵器。おからをパウダーにした、便利もの。母がよく日本から送ってくれます。
I mixed okara powder with ground beef, chopped scallion, tofu, egg, soy sauce and sesame oil to make individual Japanese style meat loaf. Serve it with left over home made salsa, pickled red cabbage and broccoli.
これをパン粉の代わりに牛ひき肉、卵、豆腐、お醤油、ネギのみじん切り、ごま油と混ぜて和風ハンバーグを作りました。大根おろしをかけようと思ったら,残り物のサルサがある事を思い出して変更。赤キャベツのピクルスとブロッコリー,全てこれ又残り物を添えて今日のメインです。
サンクスギビングのケータリングと昨日の鍋教室で、冷蔵庫は残り物だらけ。必然と残りもの整理は私と息子である。そろそろ文句が出る頃なので、少し『お直し』をして,息子の目をだますことに。
throw in some naruto fish cake (the one with white and pink swirl), tofu, fried tofu and some left over veggies for hot pot.
息子の大好物、なるとを入れれば、目先が変わって,今日もご機嫌お鍋君!あ〜,単純な子で良かった。
mix seasoned hijiki seaweek with rice to make "hijiki rice"....he liked it!
ひじきの煮物をご飯に混ぜたら『ひじきご飯』。。。書くと余計に当たり前だ。でも,お代わりしました,家の子。こんな簡単で良いのだろうか。。。
This is my secret weapon from Japan. It's "okara" power. Okara is basically a byproduct when making soy milk. It's the left over after they squeeze liquid from soy. Japanese has been eating this for a long time. It's cheap, healthy (packed with soy nutrients and loads of fiber) and delicious. This is very easy to use since it's dried and made into powder. I can use this like flour or panko (Japanese bread crumb). Japanese grocery stores here often sell this as "soy bran".
これ、私の秘密兵器。おからをパウダーにした、便利もの。母がよく日本から送ってくれます。
I mixed okara powder with ground beef, chopped scallion, tofu, egg, soy sauce and sesame oil to make individual Japanese style meat loaf. Serve it with left over home made salsa, pickled red cabbage and broccoli.
これをパン粉の代わりに牛ひき肉、卵、豆腐、お醤油、ネギのみじん切り、ごま油と混ぜて和風ハンバーグを作りました。大根おろしをかけようと思ったら,残り物のサルサがある事を思い出して変更。赤キャベツのピクルスとブロッコリー,全てこれ又残り物を添えて今日のメインです。
by hungry-witch
| 2009-11-30 11:04
| dinner