Hungry girl's diary

Introducing easy and healthy everyday Japanese home cooking.
カテゴリ:dinner( 156 )
夏限定版、激からカレー limited edition, extra spicy curry!
不思議ちゃんの息子はあらゆるジャンルで???だが、辛いものに関してもかなり普通ではない。インド料理、韓国料理のレストランに行くと必ずお店の人から心配されるくらい辛いものOKである。私の母親は毎回、“舌がバカなんじゃない”と侮辱のような心配のような事をいう。兎に角カレーが好きだ。”あ〜、オレ、インド人になりたかった。。”と言う程。で、今日は奴のリクエストでカレーを作る事に。。ルーはお馴染み、ゴールデンカレーの“大辛”。あるんです。辛口の次のステージ。
My son is oh, what should I say..."unique"? He loves spicy food. Every time I take him to the Indian or Korean restaurant, waitress starts to get worries how he eat so much spicy food. His favorite food is curry and he often says "I wish I was an Indian dude...so I can eat curry everyday!" Today, finally I gave in...his favorite curry, extra spicy!

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家のカレーは毎回作る度に微妙に味が違う。要するに冷蔵庫の中を掃除する目的で作っているからであろう。今回はお料理教室で余った牛肉に薄切りと夏野菜を全部入れた。牛肉がちょっとしかなかったので仕上げにムール貝を入れた。かなり美味しかったが、これは一期一会、二度と同じ味を作る事はなかろう。将来息子はおふくろの味をいかに懐かしがるのだろうか。。。
I make curry to clean up the fridge...so each time, what I put in differs depending on the left over situation. This time, there were some summer veggies and thinly sliced beef left from the weekend cooking class. I didn't have enough beef, so I put mussels at the last minute. Turned out one of the best curry ever, but I don't think I can duplicate this in future.... don't exactly remember what I put in......
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by hungry-witch | 2010-06-23 12:06 | dinner
sweet and sour fried cod with veggie 酢豚じゃなくて酢魚
I don't really like to order this at the chinese restaurant. I find it too oily and heavy. So, here is my own take on this normally heavy dish.
中華料理は好きな物も多いけど、酢豚はあまり好きではない。衣をつけて揚げたものを更に炒めてあんかけするのは、どうもくどい。魚でもこの方法だとやはりくどい。で、今日は一ひねりしてこんなのをつくってみた。ひねってるけど作り方はこっちの方が断然らくちん!
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In stead of coating the cod with batter, lightly coated with katakuri starch (potato starch). Then in stead of deep frying, sauteed with little oil. Take the fish out of the pan and throw in some green peppers, onion, sliced ginger and shitake mushrooms. Put back the fish and stair fry quickly. Turn off the heat and sprinkle liberal amount of sushi vinegar. Sushi vinegar is seasoned rice vinegar. It already has some salt and sugar, so no need to add any more seasoning. If you'd like, you can put some chili sauce or black pepper. Easy, fast and so much light than the original recipe. Yum!

鱈の切り身は衣の代わりに片栗粉を軽くはたいて少量の油でソテーします。火が通ったら取り出し、残った油をそのまま捨てず、ピーマン、タマネギ、生姜、椎茸を入れてソテー。野菜にほぼ火が通ったら鱈を戻し軽く炒めてから火を止めます。そこに、なんと、寿司酢をタッブリかけたら出来上がり。お好みでチリソースや胡椒をかけましょう。驚く程簡単で早くて、しかもあっさりした酢魚の出来上がりです。お弁当のおかずにもピッタリコ!
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by hungry-witch | 2010-06-16 12:05 | dinner
sweet home cookin' あ〜、おふくろさあああん!
Sometimes I have a sudden craving for my mom's dish. Today, it hit me like a lightning.
時々、急に母の味が食べたくなる。今日はそんな時々の日であったのでこんなの作りました。
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simmered nappa cabbage, shiitake mushroom and tofu. I sneaked a little, just a little bit of ground pork to give extra flavor. Hey, I have a growing boy here....can use a little help from a Mr. piggy!
白菜、椎茸&豆腐の煮物。これ、白菜がくたくたになるまで煮ると美味しいんです。今回はちょっとだけ、ほ〜んのちょっとだけ風味ずけで豚のひき肉をいれました。これは母のとは異なりますが、育ち盛りの坊主がいるんで。。。
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simmered flounder with burdock root in sweet and savory broth. This happens to be my boy's favorite. The left over broth coagulates when cooled in the fridge due to the gelatin from the flounder. He puts that on hot rice and that's his No1. snack...I told you..his taste bud is like a middle aged Japanese business man. Sooo weird. Anyway, let's eat...and then a phone call...
カレイと牛蒡の煮物。母から教えてもらった一品。牛蒡を下に敷いてカレイを煮るとお鍋にくっつかなくて、しかも牛蒡の良い風味が絶妙。息子の大好物。翌日、残った汁を冷蔵庫にいれて出来た煮こごりも温たかいご飯にのっけてぺろり。牛蒡が好きなので多めに炊きます。さ〜て、食べようかと言う時に電話が。。。。
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A call from my friend. We talk for 15 minutes and when I got back to the table, all I saw was this!.....Where is mine????
友人からの電話。15分くらい話しただろうか。急いでテープルに戻れば。。。ええええ〜〜〜、骨しかのこっておらぬううううう!!!な、涙、涙の物語であった。
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by hungry-witch | 2010-06-15 10:32 | dinner
flounder 2 ways 鮃1匹2度美味しい!
Today's flounder was absolutely gorgeous. It so so fresh to the point all the fins were pointing up wards.
今日の鮃の新鮮な事。ヒレがそり上がっていました。
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Day1: regular thinly sliced sashimi...hooray!
第一日はまず、普通のお造りで。いや、最高!
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The other half of the meat, I made "kobujime" which you bind the fish in between konbu kelp. This is a brilliant technique to cure the fish with konbu flavor. This can sit in the fridge over night.
残りほ半身は昆布ジメに。冷蔵庫で一晩寝かしておきます。ねんねこね〜!
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The next day. Well cured with all the goodness from konbu. You know, why pay silly amount of money when you can have this at home? I laugh at 3 star restaurants..ha ha, ha!
次の日、いい具合に〆ってます。これ食べたらもう、わざわざ高いお金払って外で食べる気がしまい。。。三ツ星レストランなんか笑ってしまう、はっ、はっ、はっ〜!って、ちょっと大きく出過ぎたかな。。。
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sliced thin and pack this to bring to my girlfriend's place for a serious drinking party!
薄く切って、柚胡椒もそえたら、これもってお友達のお家の“飲み会”へいざ!

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BTW, of course I won't throw away the bones. Grill in the oven to get rid of the fishiness and make soup with this. Trust me, this makes the best clear soup in the whole wide world!
おまけ。もちろん、骨も使います。オーブンで焼いて魚臭さを取ってから昆布と一緒に弱火で炊きます。最高のお吸い物ができるんですよ〜、るん!
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by hungry-witch | 2010-06-09 14:16 | dinner
still practicing...まだまだ修行が足りぬ。。。
My fish guy got me this amazing porgy today. Of course this was meat to be eaten as sashimi.
今日、ダチのお魚屋さんがこれを仕入れてくれた。ピチピチのギャルって、古いよ。ポーギーです。
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I was so excited to fillet this. Everything went well until skinning....yeah, I screwed up. Lucky,there is a very popular technique to make sashimi with skin on. Hooray for Japanese old tradition and master craftsmen...you guys rock!
はりきって三枚に下ろしたんだけど皮を引く所で大失敗。幸い、湯引きという、すんばらしいテクニックがあった。さすが由緒正しい日本料理。。。あんたは偉い!
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A technique called 'yubiki" where you pour boiling water directly to the skin side and immediately chill in the ice water. Amazingly delicious!
皮がコリコリしていて最高でした。失敗は成功のもと???いえ、やっぱりまだまだ未熟者でした。練習は’続く。
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by hungry-witch | 2010-06-09 11:51 | dinner
blue crab ワタリガニ
This is what happens when you go grocery shopping with a 8 year old boy....
8歳の坊主と買い物に行くと必ずこういう事になるんだな。。。
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Today's dinner is moving... he played with these guys for a while before putting into a pot!
今日の晩ご飯、動いてる。まず、思う存分遊んでから。。。あああ、カニ君、ごめんよ。
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Perfectly cooked, but please do go to heaven.
完璧に茹で上がったが、たのむ、成仏してくれ。南無。。。
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Packed with sweet meat ...it's so funny how people become quiet when eating crab. My son and I ate in absolute silence. We should have this once in a while...for the sake of our neighbor!
みて、身とみそ、たっぷり!蟹を食べる時、皆静かになるのはお決まり。息子も私も普段では信じられないくらい音の無い晩ご飯となりました。たまには良いかも。。。隣近所の為にも!
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This penne looks so innocently ordinary...oh, but don't be fooled. It's seasoned with yummy broth from cooking the crab. Amazingly delicious!
一見普通のペンネのようですが、おっとどっこい、違うんだな。蟹を茹でた時の汁を使って味をつけたので、驚く程の美味しさ。極楽、極楽!
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by hungry-witch | 2010-06-08 14:08 | dinner
mackerel 鯖
I found this gorgeous mackerel at my neighbor fish market.
近所の魚屋さんでぷりぷり新鮮鯖をめっけ。
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Look how juicy and plum it is...!
この脂ののり、ご覧あり!
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by hungry-witch | 2010-03-31 10:49 | dinner
over night dried fish 一夜干し合戦
Last week, I made a video on how to fillet a spanish mackerel. I ended up introducing a traditional technique called "ichiyaboshi" or overnight dried fish. It's such an interesting how getting rid of excess moisture can actually make fish far more moist when grilled. It's the ultimate way to enjoy fresh fish...crispy out side and fluffy and moist inside!
先週鰆の一夜干しのビデオを作成したくらい、一夜干しにぞっこんである。魚の余分な水分を取り去る事で更に焼いたとき魚がジューシーでふっくらになると言うのは面白い。皮がカリッとして中身がしっとりフワフワ。。。いいです。今家の冷蔵庫は一夜干し最中の魚でいっぱい。お弁当にも最適!
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grilled overnight dried spanish mackerel
鰆の一夜干し。。。お馴染み!
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same thing with porgy...really juicy and fluffy...my son ate 3 fillets!
ポーギーでも作りました。息子は3枚ぺろり! 作り方のビデオは只今、NY1ページのウェブサイトにのってま〜す。
NY1page.com
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by hungry-witch | 2010-03-16 12:52 | dinner
filleting flounder 鮃修行その2
My last attempt for filleting flounder failed pretty miserably...so here I am. Back with vengeance. Today, I got a pretty fresh one and was able to make sashime+sushi. My sons volunteered to be a cameraman to document my filleting attempt.
先日の鮃下ろしが情けないものに終わったので、今日、再び挑戦。今日のは結構新鮮だったのでお刺身とお寿司に。息子がカメラマンを申し出たので母、鮃を下ろす、のドキュメンタリーをここに。。。
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first, as sashini
まず、薄造り
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Then sushi with shiso leaf
そして、紫蘇を入れたお寿司。。。。生きてて良かった。
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by hungry-witch | 2010-03-14 11:30 | dinner
It's been a while... しばらくやってない。
I haven't been filleting the founder for a while. As a cooking instructor, I thought I should go back and practice as often as possible..and I did have some craving for this fish, to be honest!
しばらく鮃の五枚下ろしをしていない。人からお金をもらってお料理を教えている身としては、常に修行あるのみ。。。っつうか、食べたかった、鮃が。
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It wasn't fresh enough for me to make sashimi, so I sauteed with lemon and butter. I am so disappointed how my knife work were so rusty.... I need to practice some more before I can show my filleting technique to my clients.
お刺身に出来る程新鮮ではなかったのでレモンとバターでムニエルにしました。しかし、やはり腕がかなり落ちていたのでがっかり。やっぱり頻繁に練習しなくてはいけないですね。がんばろ。
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by hungry-witch | 2010-03-05 09:31 | dinner


by hungry-witch
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