Hungry girl's diary

Introducing easy and healthy everyday Japanese home cooking.
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bear lunch box くまさん弁当
Cold day like this, I really wish I was a bear....
こーんなに寒いと本当に熊になりたい。。。。
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I actually had a great time making this lunch box. The bear's face remind me of a typical middle aged Japanese business man who is stuck in a crowded subway...I couldn't help it but to say "Today is going to be a great day...buddy!"

Today's menu:
* red bean rice
*soft boiled egg
*musculin salad
* pickled turnip
*pastrami
*baby carrots
* strawberry

この熊、ナーンかおっちゃん顔になりました。朝から受けてしまった。キュートとは言いがたいですが、とても親しみを感じています。おっちゃん熊に思わず、『今日もイっチョがんばりますか、』と気合いを入れて弁当箱の蓋を閉めました。息子のために作っているお弁当。時々自分の方が楽しませてもらってる。しょせん、弁当作りなんて、そんなものかもしれない。愛情と使命感と勝手な自己満足がぎゅっと詰まったお弁当、でも『しおらしさ』という言葉は我が輩の辞書にはないので、まだ何も知らぬ息子に言う言葉は『感謝してお食べッ!』

今日のメニュー
*型抜き小豆ご飯(お赤飯ではないんです)
*ゆで卵
*サラダ
*カブの酢漬け
*パストラミのサラダ巻き
*ベビーキャロット
*イチゴ
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by hungry-witch | 2009-01-31 10:52 | lunch box
soy bran meat patty おからハンバーグ
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So, what is soy bran? It's basically a left over when making soy milk. After soy bean is squeezed, there are skin and other parts of soy bean that didn't make it to milk. Never underestimate that it's left over...it's still packed with fiber, protein and other nutrient that belong to soy bean. It has been a very common ingredient in Japanese cooking for a long time. It is very easy to incorporate into many different type of cooking...I used to bake cookies and muffins with it, too. Today, I used it to make some Japanese style meat patty (or individual meat loaf). It's half portion of grind beef and half portion of soy bran. My son loves it and doesn't know that it actually is good for him!!!
今日のお弁当は、和風おからハンバーグです。おからって、本当に便利。クッキーやマフィンも作れるし、こんな風にひき肉と半々にまぜてハンバーグも出来る。最近やれメタボだ、ダイエットだで、健康食品がもてはやされているけど、おからは昔から食されている和の食材。体にもいいけどうまく料理されれば本当に美味しい。子供の頃から実は卯の花が大好物だった(しぶいでしょ!)しっとり、ふっくら、そしてほんのり甘い具沢山の卯の花。。。最高!しかし、自分で作るのは面倒だな〜。こんな時『おっかァ〜、おら〜おからが食いてぇ〜』と、日本昔話の、市原悦子の声で言いたい。ねえ、おっかぁ〜。
Today's menu:
* soy bean and beef patty
* sauteed shitake mushroom and baby bok choy
* baby carrots and tomato
* brown rice with wakkame seaweed
* strawberry

今日のメニュー:
*おからとネギの和風ハンバーグ
*チンゲンサイと椎茸のソテー
*プチトマトとにんじん
*わかめ玄米
*イチゴ
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by hungry-witch | 2009-01-29 13:45 | lunch box
left over lunch box お残りさん弁当
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It looks fancy...right? Well, if you scroll down to the dinner party menu 2 days ago, you'll see something very similar. I had so much left over from that night that of course the recycle would happen...good for earth, good for my wallet!
この間のディナーパーティーで残ったものをお弁当にリサイクル。一見手が込んでる様ですけどじぇんじぇえん違いますで。息子からの苦情は今のところありません。きっとそのうちそーゆー生意気な事言うようになるんだろうな。その時が来たら『じゃーお弁当なし!』です、、、、母、強し。
 
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by hungry-witch | 2009-01-26 11:23 | lunch box
clam miso soup アサリの白味噌汁
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Every Sunday, there is a farmer's market in the neighborhood. One of the booth is by the fisherman from the Long Island. It's a bit more expensive than other fish store, but everything is so fresh and delicious. His bay scallops are amazing...and can be enjoyed raw. Today, I bought squid and clams for miso soup. I used white miso which is much more milder than the red miso. It matches well with clam and other seafood. The juice from the clam makes miso soup so flavorful and rich....only other things needed are some scallions for the finishing touch!
毎週日曜、近所にファーマーズマーケットがやってくる。そこに、ロングアイランドの漁師さんがお店を出している。ここの魚の新鮮な事!ヒラメなんかは時々昆布ジメにしてお刺身で楽しめる。今日は、昨日お客様に出して喜ばれたアサリ汁をもう一度という事で、アサリと、そして烏賊を買いました。両方とも取りたて!アサリは、優しい味の白みそ仕立てがいいです。アサリからたっぷりだしが出るのでほかは何も入れず刻みネギだけ、、、でも、本当に美味しい、ほっとします。
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by hungry-witch | 2009-01-25 10:18
steamed sushi wanna be... 蒸しずしになりたかった。。。
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I learned steamed sushi last Saturday at my fish guru's cooking class. It's a dish which you put many different kind of toppings on the best of sushi rice and steam right before serving. I wanted to try that for my dinner party today. I got fresh salmon, shrimp, squid etc. etc. Long story short, didn't happen. Too many unexpected events happened.... Oh well, maybe next time. When I made up my mind to not to steam any more, anythings went....avocado, cucumber, and blackberry!!! Looks festive...no?
先週習ったばかりの蒸しずし、、、今日の夕食会にやる予定であった、、、し、しかしだ、それにはあまりにもの障害がおおかった。まず、新鮮なタケノコがない。近所の日系食料品店は、最近めっきり品数がへって、以前は必ずあったレンコンもない (その他、味噌、納豆、お菓子類もない、、、あるのはいったい誰が食べるのか、ヒエで出来たうどんとかである。不思議だ。)すし飯の下に敷く決めての竹の葉もない。極めつけは、蒸し器はいったいどこかしら??という事で、蒸されない蒸しずしもどきになってしまった。『蒸し器あらへんのになんで蒸しずしやねん。』『やっぱ、あかんか?』、『あったり前や、蒸すから蒸しずし言うねん』、『ほな、蒸されへんずしゆーのどうや?』『アホか、も〜やめさせてもらうワ』と、一人で寒い漫才をやってからきっぱり今日は諦めました。いったん諦めたらもう話は早い。それ、アボカド、キュウリ、そんでもってブラックベリーまでのってる。これはもう絶対蒸しずしではない。次回に期待を。。。
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red and white pickled turnip---I used left over pickled red cabbage's juice for the red color. very pretty!
二色カブ漬けーー赤キャベツの酢漬けで、残ったしるが、あまりにもきれいだったので、捨てずにとっておきました。これで、カブの半分をつけたら、品の良いピンクに!理科の実験みたいで楽しいね。高山の赤かぶとまでは行かないけど、結構美味しかった。
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spinach with crushed peanut
ほうれん草のピーナッツあえ
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hijiki with carrots and green pea
ひじき煮ーーこのひじきは、日本から送ってもらったもの。長さが長いものと短いものとあるので切りそろえるのが手間(いえ、私はやっとりません、、、は、は、は!)ですが、味はそれはもう一級品です。何もしなくても美味しい!
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edamame sent from Takayama, Japan. It's amazingly plump and sweet without adding any sugar!
再び高山産お豆。薄味のだしでコトコト煮るだけでふっくら、あま〜い。みんな大好きです。
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tri-color peppers with black sesame and ponzu
三色ピーマン黒ごま(!)ポン酢がけ
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by hungry-witch | 2009-01-24 03:06 | party menu
inauguration lunch 就任式弁当
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In Japan, red bean rice is made when there is something to celebrate. Today was a historical day for this country. I made this for the first time in my life....and even though it wasn't perfect, was pretty edible.....I can do this!
今日はオバマ大統領就任式でした。彼が黒人初の大統領という事でそれもう歴史的な日でありました。その日をかなり意識して、生まれて初めてお赤飯なるものをつくリました。ちょっとべとついたけど、次はもっとうまくできる。。。We can do it!!! オバマ大統領、頼みますぜ!
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by hungry-witch | 2009-01-22 12:47 | lunch box
red miso soup 寒い日の赤みそ
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frozen...
ちゃっぷーい。
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excuse me...not on the side street...
それでも君は行くんだね。でも、道でやるのやめてくれない?!
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friend? 友達?
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buddies, I see. 類は友を呼ぶとはよく言ったもんんだ。仲間ですな。
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piping hot red miso soup is perfect for the cold day like today. There are so many kinds of miso paste in Japan. Where I come from (Nagoya) is famous for the red miso (aka miso). It's rich, hearty and sharp.
あったかーい赤みそのお味噌汁。おいしいね。赤みそは、日本から送ってもらったカクキュウのもの。だしをしっかり取らないと味噌に負けてしまうけど、ちゃんと作ると絶品のお味噌汁が出来ます。翌日、具がすっかり茶色になるほど味がしみたのも、実は大好き!二日酔いの時なんて最高の特効薬です!
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by hungry-witch | 2009-01-20 12:05 | dinner
catch of the day! 大漁?!
My son's love of fish is pretty famous around here....even a fisherman who comes to the green market once a week knows. This was a present from his buddy fisherman.
息子の魚好きは、この近所で結構有名である。週一、市場に店を出す漁師さんも息子の友達、、、今日はこれをプレゼントしてくれた。いったいどーすんだ?!
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so big that he can't hold it...!!! でかすぎて、さすがの息子も腕がプルプル、、、もー持てないよ〜!
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head and bone from a gigantic striped bass....what am I supposed to do with it?!
でっかいストライプバスのアラ。。。 しかし、君ピースはないだろう、ちょっと古いよ。おっちゃんや〜、まるで。
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grille it first...
とにかく焼いてみる。
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wow...a bit scary....
あ、、、ちょっとこわい、、、
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but look at how much plump meat I got....actually this is only half of an entire meat ...the other half went into my and my son's mouth as we were picking...!
見て見て、プックリ、ほこほこの身がいっぱい取れました。実はこれ、全体の半部分。もう半分は、身をとっている時私と息子の口へと消えていきました。つまみ食いが一番美味しい!
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after taking all the meat from the bone, throw them into a big soup pot to make a perfect soup stock!
身をとった後の骨は、うまみたっぷりのだしがとれます。
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throw in some vegetables and tofu for tonight's hot pot!
今晩はこのだしで、野菜と豆腐の鍋だ!ここまで使ったら、お魚君も悔いなく成仏してくれるだろう。良い事をした、、、うん、うん。
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by hungry-witch | 2009-01-20 09:01 | dinner
once a month cooking class 月一料理教室
Today was the day I treat my self once a month. It's a cooking class taught by a Japanese lady who is just an amazing chef especially fish dishes. She taught us a very unique sushi dish called "mushi zushi" which is a warm sushi that gets steamed at the end. It takes so much steps and various ingredients which were cooked separately. We learned how to prepare spanish mackerel from scratch! It was absolutely delicious!!!
今日は、待ちに待った月一の料理教室。例のハードコアーお魚愛好家の先生のお宅へ行ってきました。初めて蒸しずしたるものを御馳走に、、じゃなくて習いました。具を一つ一つ作るので、本当に手間ひまかかるものですが、とにかくおいしい!!!びっくりしました。しかし、あまりにも満足したので、晩ご飯はお茶漬けで十分、、、。お、何か文句あっか? 昔ラモスも言っておっただろう。『日本人ならお茶漬けだろがー。』、、、分かったか、息子よ。
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spanish mackerel 鰆
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mushi zushi 蒸しずし。いつか自分一人で作る日が来るのだろうか、、、
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by hungry-witch | 2009-01-17 12:41 | party menu
Soup is on!
These two are the main starts in today's soup...
ハーイ、今日のメインゲストのおふたりですうう。

c0193723_544230.jpg1. Fresh escarole 新鮮なエスカロール。これって、レタスとロメインレタスと足して2で割ったような感じでイタリア料理によく使われます。 今日はこれをスープに入れちゃう。c0193723_5589.jpg





2. Cannellini beans. The creamy texture of this beans give soup some richness without adding any cream. キャネロリ豆。これもイタリアン。 この豆のクリーミーな食感で、スープにクリームを入れなくてもまろやかで、満足感たっぷりのリッチなスープができますざます。
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Chicken legs give so much flavor that this soup can be made from just water. No need to have chicken stock....in a big soup pot, put water, whole garlic cut in half, chicken legs and simmer for 1 hr (skim the top while simmering). Put chopped celery, carrots, onion 、mushroom,and zucchini. Simmer for another 30 mins. Then in goes chopped escarole and drained and rinsed cannellini beans. Simmer 10 more minuts and serve with...
ドッカーンと、チキンの足丸ごと3、4本入れて、水、ガーリック丸ごとを半分に切ったもの一緒に1時間ほどコトコト。時々あくをすくいます。ちなみに、『あく』は、英語で、“scum"と言って、これは『くず野郎』という意味もあります。どこの国でも『あく』は嫌われっこなのね、、、かわいそ。話は外れましたが、次に1cmほどにきった、セロリ、人参、タマネギ、ズッキーニ、マッシュルームなど、冷蔵庫にある野菜を適当にポイポイ入れます。更に30分ほど煮て、いよいよ、今日のハイライト、パンパカパ〜ん! エスカロール君とキャネロリ豆さんです。エスカロールはざく切りにして、そして、キャネロリ豆はよく洗ってから入れます。10分程コトコトしたら、コレかけて、、、
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parmesan cheese!! Anything with this cheese makes my son happy....should I sprinkle his homework with this next time?! Go easy on salt when seasoning this soup...parmesan cheese has lots of salt already...
パルメザンチーズ!!!もーコレかけとくだけで、息子はハッピー! 今度、奴の宿題にもかけとくか?! 冗談はさておき、パルメザンチーズは塩分が多いので味つける時塩は控えめに。
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by hungry-witch | 2009-01-17 05:00 | dinner


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