Hungry girl's diary

Introducing easy and healthy everyday Japanese home cooking.
<   2009年 09月 ( 29 )   > この月の画像一覧
special rice lunch スペシャルライス弁当
Last night, my son asked if he could bring "special rice" for lunch again. It took me a while to figure out he meant "five grain rice" I made yesterday. I think I like to call it "special rice", too. Special, coming up!

夜、息子が『明日もスペシャルライスにしてね』と言った。はて、何のこっちゃ?と一瞬思ったが、五穀米の事だ。ふむ、旨い事を言うではないか。スペシャル、いっちょ、上がりっ!
c0193723_234138.jpg

*five grain rice with red shiso seasoning
*spinach seasoned with soy sauce and dashi
*red and white pickled turnip
*flower carrots
*edamame
*strawberry and pear

何だか、メタボ対策のお父さん弁当みたいだけど、スペシャルっでっせ、ス、ペ、シャ、ル!
[PR]
by hungry-witch | 2009-09-30 23:53 | lunch box
five grain rice ball 五穀米むすび弁当
My family love this five grain rice. It is white rice mixed with 5 various grains. It's really delicious with nutty flavor and sticky texture. I made onigiri with it and topped with salmon and spinach.
先週のお料理教室で、五穀米を食べて作ってみたくなった。鮭とほうれん草をトッピングした五穀米むすび。
c0193723_916767.jpg

[PR]
by hungry-witch | 2009-09-30 09:16 | lunch box
tekka(tuna)bowl 鉄火丼
My friend took me to a big Japanese super market in New Jersey called "Mitsuwa". This place is loaded with Japanese groceries. I was like a kid in candy store (they do sell Japanese candies, too!)...if I don't try really hard to control, I'd throw in everything in my shopping cart. Today, I thought I used all my willpower (note: I don't have much to start with....) but when I saw the total price at the register, it was "Ooops, I did it again" moment.

お友達がミツワに連れて行ってくれた。久しぶりのミツワである。もう、玩具屋にいる子供の様に目移りしてしまって、もともとあまり無い自制心を振り絞ったつもりだったけド、支払いの時点で、『およっ?!』。だって、やっぱり、これ買ってもうたもんだから。。。

c0193723_955786.jpg

tekka don (tuna bowl) marinated tuna sashimi on top of sushi rice. It's my way of living large!
鉄火丼 どーんと、漬けにしてマグロの刺身を思いっきりのっけちゃいました。今日だけの贅沢!
[PR]
by hungry-witch | 2009-09-30 09:09 | dinner
my training day 月一修行
Today was my once a month cooking training day. As usual, my teacher made fabulous dishes which were both delicious and beautiful.
今日は月一度の料理修行日。いつもながら見て美しく、食べて美味しいお料理の数々であった。この歳
になると、人から教えてもらえる、という機会があまりない。私のお料理の先生は研究熱心な上、惜しみなくその成果を伝授して下さる、すごい人だ。見習いたいことだらけ。
c0193723_11255388.jpg

[PR]
by hungry-witch | 2009-09-28 11:26 | party menu
soup is on...  スープ解禁日
It's here. Cold weather. I declare today as a beginning of soup season. To start off, I made the king of comfort food, "chicken soup with pasta".

昨日まで夏のように暖かかったのに、今日は粋なり秋風がぴゅーぴゅー。とうとう来たか。今日から我が家はスープの季節。記念すべき初日はオーソドックスにチキンスープ。
c0193723_10383463.jpg

We like penne in the soup instead of noodles. They hold their shape and texture better even after sitting on the stove for a while. Some people cook pasta separately, but I kind of like it when all the flavor melt together in the pot....it's definitely not sophisticated taste, but warms you head to soul for sure!
チキンスープの中にはペンネパスタを入れました。人によっては、パスタがスープの中でふやけるのが嫌いというけど、家は皆スープの風味をタップリすったパスタが好きだったりする。b級グルメかもしれないけど、ほら、すき焼きの翌日に、だしがしみ込んだおうどんが嬉しかったりするのと似ている。何と言っても、あったまるね〜。温泉行きたい。。。
c0193723_1054435.jpg

grilled shrimp
焼きエビ
[PR]
by hungry-witch | 2009-09-26 10:54 | dinner
missed our bus!  バス乗り遅れ。。。
I woke up and my eyeball jumped out when I looked at a clock. We missed his school bus. Great, now what?! First, let's just come down. Breath. OK, now let's make lunch box.
今朝起きて、思わず目玉が飛び出るかと思った。息子のバスはとっくに出てしまっている時間ではないか。。。パニック、パニック、大パニック。こういう時、人は不可解な行動をとるらしい。動揺のあまり、なぜかお風呂にお湯を入れ始めてしまった。ふと気がつき、『冗談よ〜ン』と自分に言い訳をして、とにかくお弁当を作る。
c0193723_12245434.jpg

I realized no matter how fast I move, I would have to bring him to school myself. Then my Bob Marly kicked in....don't worry, be happy, man!
Today's bento box:
*bite size salmon rice ball
*teriyaki chicken
*pickled turnip
*broccoli with olive oil, lemon juice, salt and pepper
*marinated cucumber
*salted radish
*baby tomato
*egg omelet
*strawberry

落ち着いて考えてみた。どうがんばったって、結局自分で息子を学校に送るしかないんだ。じゃ〜、もう腹をくくって、お弁当はゆっくり作るか。一休さんも言っておるではないか、『あわてない、あわてない、一休み、一休み!』

今日のお弁当
*鮭の一口おにぎり
*照り焼きチキン
*カブの柚風味
*二十日大根の塩揉み
*キュウリの酢の物
*ブロッコリーのオリーブオイル、レモン汁、塩、胡椒がけ
*卵焼き
*プチトマト
*イチゴ
[PR]
by hungry-witch | 2009-09-25 12:56 | lunch box
veggie day 野菜の日
My son loves his greens. Lucky for me, I can go crazy with veggies and it still rocks his world...right one, dude! (the truth is I just needed to use up all the left over veggies in the fridge...)

息子は野菜が(も)好きだ。好きで食べ過ぎてジンマシンが出たぐらいだ。母親似で程々、が苦手らしい。でも、今日は野菜たっぷり食べよう!(冷蔵庫掃除の日だからね...)
c0193723_856564.jpg

salmon carpaccio
サーモンのカルパッチョ
c0193723_8582288.jpg

broccoli and radish with whipped garlic cream cheese
ブロッコリーとラディッシュのガーリック.クリームチーズのせ。
c0193723_904315.jpg

now, this is my favorite. It's broccoli stem. People often throw this away, but hey, it's the best part. Sweet and crunchy. Today, I put sweet vinegar miso sauce on top.
ブロッコリーの茎、酢みそがけ。茎が美味しいんだよ...捨てないでおくれ。
c0193723_93308.jpg

bean sprout seasoned with sesame oil, garlic and light soy sauce.
大豆もやしのナムル
c0193723_944023.jpg

marinated turnip with yuzu jam and rice vinegar
カブの柚風味(例の韓国の柚茶を使ってます)
[PR]
by hungry-witch | 2009-09-23 09:06 | dinner
California roll lunch カリフォルニア巻き弁当
c0193723_1144571.jpg

My son loves raw fish (sashiim), but not suitable for his lunch box. Usually, his sushi rolls are made with vegetables and cooked seafood, like crab sticks. Today, I made california roll with cucumber, avocado and crab sticks. I prefer using Japanese crab sticks since the texture is close to the real one. I made two versions. 1. nori seaweed outside. 2. inside out roll.
飽きもせず、朝から巻き寿司ま〜き、まき。海苔が外のと、インサイドアウト巻きの両方やってみた。
[PR]
by hungry-witch | 2009-09-22 01:19 | lunch box
best part..left over!  鮃の昆布ジメ
With some left over sashimi from last night's sushi, I made "kobujime"(sashimi marinated with konbu). This is a great technique used my many chefs to enhance the flavor of fish, meat and sometime vegetables. Just sandwich the left over flounder sashimi in between konbu seaweed, wrap it tight and let it sit in the fridge for couple of hours to over night. It takes all the extra moisture away from the sashimi and give amazing konbu flavor.
昨日の寿司ネタの残りを昆布ジメにして、今日のつまみに。これが、美味しいんだな。
c0193723_1115966.jpg

flounder sashimi's kobujime, edamame, radish and seasoned shiitake mushroom.
鮃の昆布ジメ、二十日大根、枝豆、椎茸の煮付け。
[PR]
by hungry-witch | 2009-09-22 01:10 | dinner
Birthday dinner part 2 誕生日ご飯、その2
I thought I might be spoiling him a little...but I also wanted to eat sushi. We're having sushi tonight! We first went to our fish monger friend Kon's shop and bought a whole flounder and salmon.
ちょっと贅沢させてるかな、と思ったけど、実は母も食べたかったので、もう一つのリクエスト、寿司を作る事にした。まずは魚屋のお友達、コンさんのお店で、鮃一匹と鮭を買いに行きました。
c0193723_955940.jpg

first, take out 4 filets from a flounder.
早速、鮃を5枚に下ろします。
c0193723_981143.jpg

flounder and salmon sashimi
鮭と鮃のお刺身
c0193723_99094.jpg

Tada! Today's main dish, sushi.
やった、お寿司!くいねぇ!
c0193723_910235.jpg

cucumber, kaiware sprout, shiso leaf and plum paste roll
キュウリ、貝割れ、紫蘇、練り梅の巻物
c0193723_9122353.jpg

clear soup made with founder bone. nothing to waste!
鮃のアラでとった、お吸い物。無駄無く使います。
[PR]
by hungry-witch | 2009-09-20 09:13 | dinner


by hungry-witch
プロフィールを見る
画像一覧
カテゴリ
以前の記事
最新のトラックバック
DIET MENU ..
from わWa NYC Japane..
ライフログ
その他のジャンル
最新の記事
Il Tesoro
at 2013-02-25 13:36
Albella
at 2012-04-23 03:26
ふぐ! blow fish ..
at 2011-11-19 01:15
たこ焼き  octopus..
at 2011-11-18 13:20
全力投球 best cate..
at 2011-11-14 13:59
たまにはね。。。 Once ..
at 2011-11-14 10:19
Il Punto
at 2011-11-10 23:17
ハローウィーン  Hallo..
at 2011-10-31 10:34
porgy&flounder..
at 2011-10-18 10:49
Kid's class ne..
at 2011-09-22 12:17
50 people cate..
at 2011-09-22 09:30
日本からの食べ物は汚染されて..
at 2011-06-14 03:27
Picholine @ Li..
at 2011-06-11 10:20
子供教室お披露目パーティー ..
at 2011-06-07 15:31
買っちゃった! my dar..
at 2011-06-05 10:39
オクラのたたき  chopp..
at 2011-06-02 12:54
弁当 SOS Bento..
at 2011-05-27 05:49
子供教室 kid's coo..
at 2011-05-25 13:09
鳥骨ラーメン chicken..
at 2011-05-24 09:42
被爆者のイベント Atomi..
at 2011-05-23 10:55
ファン
記事ランキング
ブログジャンル
画像一覧